Proiect Tehnologic de Obtinere a Uleiului de Levantica

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Proiect Tehnologic de Obtinere a Uleiului de Levantica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 39 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Mironov

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Practica de producere s-a petrecut la SA „EsentEx”. Este o firmaă de prelucrare a plantelor eterouleogenoase din Republica Moldova. Deschiderea oficială a avut loc la in 1995. A fost fondata pe baza intreprinderilor din RSSM din raionul Cantemi si Leova cu sediul central in Chisinau.

Sunt uzine de prelucrare a materiei prime vegetale in sudul Republicii Cainari, Pervomaiscsi deasemenea si in nordul Republicii Moldova Alexandresti care sunt echipate cu echipamente moderne:

-Coloane de rectificare

-Infrastructura

-Cazangerii

-Statii de pompare a apei pentru racire

-Extractoare

-Laborator de analiza

Pe parcursul dezvoltării industriei s-a mărit considerabil şi cantitatea şi diversitatea uleiurilor si concretelor.

Are plantatii de Salvie, Lavanda, Coriandru, Busuioc. Obtine pina la 50 tone de concret de Salvie si circa 15-20 tone de uleiuri volatile de Lavanda si Salvie.

Toate produsele obtinute sunt solicitate pe piata Mondiala.O cantitate considerabilă din producţie este exportată în Bulgaria, Rusia, Ucraina, Germania,Austria, etc.

Pe parcursul practicii am luat cunoştinţă despre activitatea laboratoarelor Th-chimic. De asemenea am participat la procesul tehnologic.

Lavanda este un semiarbust peren, originar din zona mediterană, unde creşte spontan in zone de aride. Principala ei utilizare este extracţia uleiului volatil care se obţine din vîrfurile florale recoltate in lunile iulie-august şi prelucrate in stare proaspătă. Randamentul de ulei volatil, care se obţine din inflorescenţe proaspete prin antrenarea cu vapori constituind 0,8-1%.

In prezent în Republica Moldova se produc circa 10-15t de acest important produs. Uleiul de lavandă este foarte utilizat in parfumerie şi cosmetică. Intră in compoziţia multor tipuri de parfumuri, în primul rind in apă de colonie şi apă de lavandă, săpunuri, detergenţi, in crème, deodorante.

Uleiurile de lavandă sunt mai puţin utilizate in aromatizarea produselor alimentare. Intră in formulele unor arome pentru băuturi alcoolice, nealcoolice şi pentru dulciri. Cantitatea maximă admisă in produsele alimentere este in general de 0,002%.

De asemenea, uleiul de lavandă este larg utilizat în fitoterapie avînd următoarele efecte:

-Antiseptic

-Întăritor

-Bun în caz de: dureri de cap, insomnii, tăieturi, arsuri solare, hipertensiune arterială, erupţii pe piele.

-dereglări cardiace

Compoziţia chimică a uleiului este foarte complexă. Prin metode moderne gaz – cromotografice au fost identificaţi circa 118 componenţi diferiţi. Insă pentru calitatea uleiului este important conţinutul componentelor predominate cum ar fi:

acetatul de linalil şi linaloolulul

Pentru sporirea eficienţei producerii şi procesării materiei prime aromatice de Lavandă se cere efectuarea unor investigaţii ştiinţifico-tehnologice complexe, în baza cărora ar fi create soiuri noi, elaborate şi implementate noi procedee tehnologice şi utilaj modern pentru a obţine produse competitive.

Schema tehnologică de obţinere a uleiului de lavandă include un generator de aburi suprasaturaţi, containerul cu 2,0-3,0 t materie primă, un refrigerent de aburi şi vasul florentin, unde are loc separarea uleiului de apă condensate. Procesul de distilare durează 2-2,5 ore. În dependenţă de viteza de distilare depinde şi calitatea uleiului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Tehnologic de Obtinere a Uleiului de Levantica.doc

Alte informatii

Proiect Tehnologic de obtinere a uleiului de Levantica(Lavandula ) realizat in cadrul Universitatii de Stat din Moldova prezentat la facultatea de Chimie si Tehnoloie Chimica