Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6591
Mărime: 47.62KB (arhivat)
Publicat de: Haralamb Niță
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Georgescu Ana
Universitatea din Bacau Facultatea de Inginerie Sectia : Ingineria Produselor Alimentare

Cuprins

  1. I.Osteoporoza 3
  2. 1.Introducere 3
  3. 2.Tratament si prevenire 4
  4. 3.De ce se produce osteoporoza 6
  5. II.Alimentatia 7
  6. 1.Ce tip de alimentatie este corecta 7
  7. 2.Vitamina D si expunerea la soare 8
  8. 3.Exercitiul fizic 9
  9. III.Calciul si osteoporoza 9
  10. 1.Aportul de calciu 9
  11. 2.Tratament cu calciu pentru osteoporoza 11
  12. 3.De ce este calciul folosit pentru tratamentul si prevenirea osteoporozei 12
  13. IV.Dieta 12
  14. 1.Mijloc de intarire a oaselor 12
  15. 2.Dieta unei bolnave de osteoporoza 13
  16. Concluzii 21
  17. Bibliografie 22

Extras din proiect

I.Osteoporoza

1.Introducere

Reducerea masei osoase apare ca parte din procesul natural de imbatranire.Daca acest proces continua pana la punctul in care oasele devin fragile si in pericolul de a se rupe,atunci se poate vorbi despre osteoporoza.

Osteoporoza consta in scaderea masei osoase,ceea ce la nivel structural se manifesta ca subtierea si rarefierea lamelor osoase care alcatuiesc osul,uneori cu disparitia lor totala.In acest fel osul nu-si poate indeplini functia sa principala,aceea de sustinere a corpului si membrelor.Simple alunecari pe podeaua umeda sau pe gheata pot duce la fracturi deosebit de complicate-precum fracturi de coloana vertebrala,de bazin sau de sold.

Osteoporoza se traduce si prin“os poros”,osteoporoza fiind o boala tacuta.In lipsa unei depistari precoce,boala evolueaza timp indelungat silentios,fara semne clinice,debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii,vertebre/tasari,sold) asociate cu dureri cronice,deformitati si impotenta functionala (anchilozari).Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza este o afectiune intalnita odata cu cresterea in varsta.Dupa 35 de ani,procesul de inlocuire a celulelor moarte este incetinit.Oasele afectate de osteoporoza devin mai poroase,rupandu-se mult mai usor.Oasele osteoporotice nu arata,la prima vedere,altfel decat oasele normale.Ele sunt insa mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa,ceea ce se reflecta in structura lor interna,care este profund afectata-asemenea unei tesaturi vechi,cu urzeala subtiata şi pe alocuri rupta.

Factorii de risc ai osteoporozei sunt:ereditatea,preponderenta la femei (mai ales dupa menopauza) alcoolul,fumatul,unele medicamente sau hormoni,constitutia subtire si altele. Osteoporoza nu are simptome evidente,ea facandu-se simtita prin fracturarea mai usoara a oaselor si prin scaderea in inaltime (tasarea oaselor) odata cu varsta.

Tipuri de osteoporoza:

-osteoporoza primara reprezinta peste 95% din totalitatea cazurilor si poate fi de trei tipuri.

-osteoporoza idiopatica este relativ rara si survine la copiii si tinerii adulti de ambele sexe,cu functie gonadica normala.Cauzele acestei forme de osteoporoza nu au fost decelate.

-osteoporoza postmenopauza survine intre 51 si 75 ani si este rezultatul cresterii activitatii osteoclastelor.Scaderea nivelului de estrogeni duce la cresterea nivelurilor de citokine,considerate responsabile pentru sporirea activitatii osteoclastelor,avand drept urmare accentuarea resorbtiei osoase.Menopauza precoce si nuliparitatea (absenta sarcinilor) cresc acest risc.La barbati,scaderea precoce a nivelului de testosteron favorizeaza activitatea osteoclastelor,provocand acest tip de osteoporoza.

-osteoporoza senila este rezultatul reducerii normale a numarului si activitatii osteoblastelor,ce survine odata cu inaintarea in varsta.Persoanele peste 60 ani sunt afectate,incidenta fiind de doua ori mai mare la femei decat la barbati.Deficienta de estrogen este un factor important atat la barbati cat si la femei,dar sunt implicati si alti factori,precum reducerea aporturilor de calciu si vitamina D sau a sintezei vitaminei D.

-osteoporoza secundara este responsabila pentru mai putin de 5% din totalitatea cazurilor si poate surveni in numeroase boli si afectiuni.

Cauzele osteoporozelor sunt multiple:

-cea mai obisnuita este osteoporoza postmenopauza.La menopauza,nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai tesutului osos) sufera o prabusire,pe cand cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbtia osoasa) ramane constant.

-osteoporoza senila se observa mai ales la femeia trecuta de 60 ani,iar frecventa creste cu varsta. Ea este favorizata de sedentarism,de absenta expunerii la lumina naturala (care permite sintetizarea vitaminei D de catre piele) de un regim sarac in calciu si in proteine.

-osteoporoza mai poate fi si de origine endocrina sau medicamentoasa:excesul de hormoni tiroidieni (legat de o hipertiroidie sau de un tratament prost dozat al unei hipotiroidii) sau paratiroidian (prezenta unui adenom pe una dintre glandele paratiroide) corticosteroizi (boala lui Cushing,tratamentul cu corticosteroizi) etc.

Aceste osteoporoze pot surveni la orice varsta.

Simptome si semne:

- tasarea vertebrelor antreneaza deseori dureri intense de spate.Durerea este acuta,de obicei nu radiaza si este agravata de ridicarea unor obiecte grele.Uneori,durerea dispare dupa 1 saptamana,desi uneori poate dura cateva luni.

-fracturile sunt principalele manifestari ale osteoporozelor.Locul de producere a fracturilor variaza in functie de cum micsorarea densitatii osoase afecteaza osul cortical sau osul spongios.

Diagnostic:

-foarte des o tasare vertebrala sau o transparenta excesiva la radiografie permit detectarea unei osteoporoze.Aceasta tasare trebuie sa fie confirmata,iar importanta ei este masurata actualmente mai curand prin biopsie osoasa decat prin absorbtiometrie bifotonica.Evolutia tasarii poate fi urmarita masurand cu regularitate inaltimea pacientului.O tasare vertebrala duce la pierderea in inaltime a 1-2 centimetri.O osteoporoza care implica multiple tasari vertebrale poate duce la pierderea in inaltime pana la 15-20 centimetri.

- osteoporoza este suspectata la pacientii care sufera fracturi in urma unor traumatisme minore,la varstnici si la pacientii cu alte afectiuni,ce cresc riscul de osteoporoza secundara.Pentru stabilirea diagnosticului,medicul evalueaza toti factorii de risc:antecedentele familiale,prezenta altor boli,debutul menopauzei,obiceurile de viata etc.

-daca este necesar,se efectueaza un test de densitometrie osoasa.Aceasta investigatie permite masurarea continutului mineral al oaselor numita densitate minerala osoasa.

Exista mai multe tehnici de masurare a densitatii osoase.Metoda cel mai frecvent utilizata este absorbtiometria duala cu raze X (DEXA).Rezultatul acestui test este numit scorul T si se bazeaza pe comparatia cu densitatea osoasa medie a tinerilor adulti,de acelasi sex si aceeasi etnie.

Rezultatele sunt clasificate astfel:

- densitate osoasa normala:scor T egal sau >-1,0

- osteopenie(deficit usor de masa osoasa):scor T cuprins intre -1,0 şi -2,5

- osteoporoza:scor T<-2,5

Aceasta clasificare priveste in special femeile la menopauza.In schimb,pentru barbati si persoane de alte etnii,aceste valori sunt mai putin fiabile.

Densitometria osoasa este utilizata intr-o evaluare globala a riscului de fracturi.Testul DEXA este recomandat pentru toate femeile peste 65 ani.Densitatea osoasa poate fi masurata la femeile intre 50 si 65 ani,ce prezinta factori de risc.Testul DEXA este testul de diagnostic pentru osteoporoza,evalueaza riscul de fracturi si poate fi folosit pentru evaluarea raspunsului la tratament.

Dupa stabilirea diagnosticului de osteoporoza,pacientii trebuie evaluati pentru identificarea cauzelor de osteoporoza secundara.

2.Tratament si prevenire:

Tratamentul si masurile de prevenire ale osteoporozei sunt :

-modificarea stilului de viata,incluzand renuntarea la fumat,alcool,exercitii regulate si consumarea unei diete bogate in calciu si vitamina D

-medicamente care opresc scaderea densitatii osoase si care cresc rezistenta cum ar fi:alendronatul, risendronatul raloxifenul,ibandronatul si calcitonina

-medicamente care sustin formarea osului

Printre alte tratamente medicale propuse pentru a lupta contra evolutiei osteoporozei,pot fi citate luarea de calciu,de vitamina D si de fluor pe cale orala,injectiile intramusculare de calcitonina.Totusi nici unul dintre aceste medicamente nu este de o eficacitate constanta,iar unele pot avea chiar si efecte nedorite: hipercalcemia si formarea de calculi pentru calciu,fragilizarea osoasa pentru fluor,mai mult efectul calcitoninei este limitat de anticorpii formati de catre organismul subiectului.

Prevenirea osteoporozei este deci indispensabila imobilitatea favorizand pierderea osoasa, exercitiul fizic (mers),chiar practicarea regulata a unor activitati sportive pot fi utile.Orice antrenament excesiv are totusi efecte nefaste.Este recomandabil ca alimentatia sa fie bogata in calciu si in proteine (lapte,produse lactate,carne,peste) si sa se limiteze consumul de alcool si fumatul. Sarcinile si alaptarea au un efect benefic asupra capitalului osos.

Tratamentul cronic farmacologic (numai la indicatiile medicului de specialitate) :

-calciu ->1000 - 1500 mg/zi la femeile postmenopauza

->1500 mg/zi la adolescenti si adultii tineri pentru preventie

-estrogeni pe cale orala sau transdermica

-calcitonina ->pare sa reduca pierderile numai la nivelul coloanei vertebrale,are si efect impotriva durerii deci se foloseste predominant la cei cu dureri cronice legate de fracturi sau deformari scheletice

Preview document

Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 1
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 2
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 3
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 4
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 5
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 6
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 7
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 8
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 9
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 10
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 11
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 12
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 13
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 14
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 15
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 16
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 17
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 18
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 19
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 20
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 21
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 22
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 23
Regimul alimentar a unei bolnave de osteoporoză - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Regimul Alimentar a unei Bolnave de Osteoporoza.doc

Alții au mai descărcat și

Regimul alimentar al unui bolnav de hipertensiune arterială

1.GENERALITĂŢI Circulaţia sângelui este datorată unei diferenţe de presiune între sistemul arterial cu presiune mare şi sistemul venos cu presiune...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Te-ar putea interesa și

Nursingul pacienților cu hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este un sindrom caracteristic prin creşterea presiunii sistolice şi a celei diastolice peste valorile normale. După...

Zincul

Cap. I INTRODUCERE 1.1 Zincul – element chimic Acum câteva secole, zincul a fost descoperit ca un element distinct, minereul de zinc fiind...

Regimul alimentar al unei bolnave de osteoporoză

1. Osteoporoza 1.1. Osteoporoza şi principalii factori de risc Osteoporoza este o maladie a ţesutului osos, fapt care duce la pierderea...

Alimentația sanatoasă. Piramida alimentelor

1.ALIMENTATIA SÃNÃTOASÃ 1.1Valoarea alimentatiei: “Nu există pasiune mai sinceră decât pasiunea pentru mâncare” G.B. Shaw Alimentatia este un...

Ortopedie

1.Analize de laborator : -sange :HLG, VSH, probe inflamatorii, uree, glicemie, probe hepatice, probe de coagulare, gr.sangvin si Rh -urina :ex....

Ai nevoie de altceva?