Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5103
Mărime: 1.51MB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Herta Steluta

Cuprins

CUPRINS 1

ARGUMENT 2

CAP. I. INTRODUCERE 4

I.1 ELEMENTELE NETRANZIŢIONALE 6

I.2 ELEMENTELE TRANZIŢIONALE 7

CAP. II. IONI ŞI MOLECULE 7

CARE POT REACŢIONA CU BIOMETALE ( LIGANZI BIOLOGICI ) 7

II.1 POLIZAHARIDELE 7

II.2 PROTEINELE 9

II.3 LIGANZII TETRAPIROLICI 10

II.4 LIPIDELE 13

CAP. III. IDENTIFICAREA UNOR ANIONI ŞI CATIONI 14

CAP. IV. ROLUL ANIONILOR ŞI CATIONILOR ÎN ORGANISMUL UMAN 15

IV.1 METABOLISMUL ELEMENTELOR MINERALE 16

IV.1.1 Calciul 17

IV.1.2 Fosforul 17

IV.1.3Magneziul 18

IV.1.4 Sodiul ( Natriul ) 18

IV.1.5 Potasiul 19

IV.1.6 Clorul 19

IV.1.7 Cuprul 20

IV.1.8 Cobaltul 20

IV.1.9 Iodul 20

IV1..10 Manganul 20

IV.1.11 Molibdenul 20

IV.1.12 Seleniul 20

IV.1.13 Zincul 20

IV.1.14 Cromul 21

BIBLIOGRAFIE 22

Extras din document

ARGUMENT

Tema aleasă, „Rolul cationilor si anionilor in organismul uman” are ca scop atingerea standardelor curriculare solicitate de specializarea pe care am făcut-o în timpul liceului contribuind astfel la o bună formare profesională în domeniu.

Tema aleasă este structurată în capitole abordate separat ca părţi distincte.

Contribuţia personală privind elaborarea proiectului constă în selectarea informaţiilor tehnice/practice şi teoretice specifice chimiei/biologiei/protecţiei mediului, structurarea pe capitole a acestora.

Lucrarea prezintă în mod sintetic şi actualizat sub forma unor scheme principalele aspecte, importanţa, rolul, identificarea cationilor şi anionilor în organismul uman.

În elaborarea lucrării am folosit cunoştinţe tehnice/teoretice asimilate la diferite obiecte de învăţământ studiate în anii de liceu: biologie, fizică, chimie, discipline de specialitate şi laboratoare practice.

În partea finală a lucrării am specificat bibliografia utilizată.

Menţinerea PH sanguin se realizează normal prin sistemele tampon din plasmă şi globule, prin eliminarea CO2 prin respiraţie şi într-un mod important prin rinichi care au capacitatea de a menţine sau elimina, după condiţii anionii şi cationii, în aşa fel încât să asigure constanţa compoziţiei sanguine. Există în plasmă substanţe care trec în urină şi tind a se elimina complet, până la dispariţia lor totală sau până la un nivel foarte scăzut. Altele, din contra fiind necesare vieţii organismului, nu se elimină niciodată complet, sângele reţinând totdeauna o anumită cantitate, în aşa fel încât proporţia acestora nu scade niciodată (glucoza, Na, K, Ca, Cl, sulfaţii). Aceste substanţe sunt economisite de organism şi pentru a fi eliminate în urină ele trebuie să atingă un anumit grad de concentraţie în sânge.

Când pragul este depăşit, ele se elimină rapid prin urină.

Calciul intervine în numeroase procese fiziologice:

• transmiterea impulsurilor nervoase,

• activitatea neuro-musculară,

• coagularea sângelui,

• permeabilitatea membranei celulelor,

• activitatea unor enzime,

• activitate antiaritmică.

Sodiul, principalul cation din organismul uman, asigură echilibrul acido-bazic şi hidro-electrolitic ( între ionii apei şi ai mineralelor ), are rol în propagarea impulsurilor nervoase şi în absorbţia intestinală.

Potasiul, asemeni sodiului, are rol în asigurarea echilibrului acido-bazic şi hidro-electrolitic, dar şi a echilibrului neuro-motor. Un rol important îl are potasiul în accelerarea ritmului cardiac şi în sinteza proteinelor, activitatea unor enzime şi sinteza unor hormoni (de ex. insulina).

Clorul este principalul anion extracelular cu rol în menţinerea echilibrului acido-bazic şi hidro-electrolitic, favorizează fixarea şi cedarea oxigenului şi dioxidului de carbon de hemoglobină şi formează acidul clorhidric din sucul gastric.

În actuala etapă când factorii intensivi ai creşterii economice capătă un rol preponderent în raport cu cei extensivi, se accentuează necesitatea ca toate pârghile economice sa fie folosite cu maximum de randament pentru atingerea obiectivului central – obţinerea unei înalte eficiente economice economice corespunzătoare eforturilor materiale şi financiare facute de stat în toate domeniile economiei naţionale.

Aşa consider că tema aleasă asigură atingerea curriculară solicitată de specializarea „Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului” contribuind la o mai bună formare profesională în domeniu.

Cap. I. INTRODUCERE

Procesele biologice implică compuşi formaţi de diferitele elemente ale sistemului periodic cu substratul biologic. Organismele animale şi vegetale sunt constituite din substanţe chimice cu o compoziţie complexă, fiind formate atât din metale cât şi din nemetale. Cele mai importante dintre nemetale sunt: C, H, O, N, P, S şi halogenii. Metalele prezente în organismele vegetale şi animale includ: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Co, Cu, Mn, Mo, etc.

Elementele chimice care intră în componenţa materiei vii sunt selectate de către natură după nişte principii care nu sunt încă bine elucidate, dar se poate afirma cu certitudine, că răspândirea lor în mediu, nu este elementul hotărâtor. De exemplu, siliciul, aluminiul şi titanul sunt destul de răspândite în natură, dar nici unul dintre ele nu face parte dintre elementele vieţii.

Preview document

Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 1
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 2
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 3
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 4
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 5
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 6
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 7
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 8
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 9
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 10
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 11
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 12
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 13
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 14
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 15
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 16
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 17
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 18
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 19
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 20
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 21
Rolul Cationilor și Anionilor în Organismul Uman - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Rolul Cationilor si Anionilor in Organismul Uman.doc

Alții au mai descărcat și

Polimeri Biodegradabili - Policaprolactona

I. INTRODUCERE Policaprolactona a fost unul dintre cei mai recenţi polimeri sintetizaţi de grupul Carothers în anii 1930. A devenit comerciabil...

Alcani și Cicloalcani

CLASIFICARE. NOMENCLATURA. Hidrocarburile saturate se impart,in functie de natura catenei,in hidrocarburi saturate aciclice,liniare sau ramificate...

Acesulfam de Potasiu

CAP.1 GENERALITĂŢI Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanţele care însoţesc aproape orice produs aflat în galantarele magazinelor, ele au...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Componentele Materiei Vii

1. Compozitia elementara a materiei vii. Bioelemente. Se numesc elemente biogene sau bioelemente acele elemente chimice care intra in compozitia...

Determinari de Componenti si Poluanti de Natura Anorganica

1.DETERMINAREA ALCALINITATII PRINCIPIU. Metoda consta in dozarea, prin titrarea cu un acid tare, a alcalinitatii datorate prezentiei in apa a...

Cationi

CAPITOLUL III SEPARAREA SI IDENTIFICAREA CATIONILOR III.1.GENERALITATI, ANALIZA PRELIMINARA Clasificarea cationilor pe grupe analitice Cationii...

Ai nevoie de altceva?