Sulful

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 11016
Mărime: 5.20MB (arhivat)
Publicat de: Sorin Iliescu
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ BUCUREŞTI FAC.ŞTIINŢA ŞI INGINERIA MATERIALELOR CATEDRA: PROCESAREA MATERIALELOR ŞI ECOMETALURGIE SPECIALITATEA: TURNAREA METALELOR, INGINERI ZI.

Cuprins

  1. A .Tema proiectului:Analiza remanenţei de CaC2 în zgurile de desulfurare a fontelor
  2. B Structura proiectului.
  3. a.Cercetare 1.Importanţa temei. 2.Stadiul actual al rezolvării temei.3. Metode de cercetare folosite.4. Rezultatele obţinute.5. Concluzii ale studiului de cercetare.
  4. b.Proiectare. Aplicarea rezultatelor cercetării în cadrul proiectării unui sector de producţie corespunzător.
  5. 1.Stabilirea tehnologiei şi aplicarea rezultatelor cercetării. 2. Alegerea şi determinarea numărului de utilaje.3. Dimensionarea şi organizarea tehnologică a sectorului respectiv.
  6. c.Bibliografie.

Extras din proiect

CAPILOLUL 1

IMPORTANŢA TEMEI

Sulful este un element important din compoziţia de bază a fontelor care trebuie să fie strict controlată, motiv pentru care formarea sulfurilor se constituie într-un proces metalurgic de primă importanţă.

Concluzia practică a numeroase lucrări de cercetare este că în fonte trebuie să se micşoreze conţinutul de sulf cât mai mult posibil, însă în general în zilele noastre se consideră satisfăcător un conţinut de sulf ce nu depăşeşte 0,08 până la 0,10%.

Micşorarea conţinutului de sulf este imperios necesara în cazul obţinerii fontelor cu grafit compact, unde procentul de sulf trebuie sa aibă valori sub 0,03 %.

În practică se utilizează mai multe metode de desulfurare, dintre acestea cea mai eficienta s-a dovedit a fi desulfurarea cu carbura de calciu.

Cercetările efectuate au avut drept scop testarea eficientei desulfurării cu carbura de calciu a fontelor, utilizând mai multe sorturi de CaC2 produse in România.

CaC2 este principala formă de utilizare a calciului în operaţiile de desulfurare, predominant în afara agregatului de elaborare.

Rezultatele negative ale desulfurării cu carbură de calciu sunt: zgura rezultată este un produs agresiv comportare exprimată prin reactivitate(reacţie violentă cu apa, formare de amestec exploziv, generare de gaze toxice, vapori şi fum),inflamabilitate(datorită carburii de calciu remanente, producătoare de C2H2), corozivitate (datorită pH>12).

Ca urmare se impun măsuri speciale pentru colectarea, manipularea şi depozitarea zgurii.

CAPILOLUL 2

STADIUL ACTUAL AL REZOLVĂRII TEMEI

2.1.SULFUL ÎN FONTE

La fontele elaborate în cuptoarele cu inducţie, sulful provine din încărcătura şi materialele de adaos (feroaliajele şi materialele de carburare).

Conţinutul de sulf al fontelor turnate în piese este cuprins, în mod obişnuit, între 0,005% - 0,18%. Sulful este un element care se află într-o strânsă interdependenţă faţă de mangan (conţinutul de mangan al fontelor turnate în piese variază în mod obişnuit între 0,1 - 1,5%) datorită afinităţii Mn-S mai mari decât în cazul Fe-S. Sulful este un element puternic activ superficial şi micşorează tensiunea superficială a fierului lichid.

În fonta lichidă, sulful se găseşte sub formă de FeS, solubilă în fontă. La solidificare este posibilă formarea unor eutectice uşor fuzibile, cu temperatura de topire sub cea eutectică Fe-C (900-1000 °C) ca de exemplu Fe-S-C (0,17%C; 31,7%S; 68,1%Fe) care se solidifică la 975 °C). Aceste eutectice se separă în spaţiile dintre celulele eutectice, determinând fragilizarea fontei.

În cazul în care sulful se găseşte sub formă de combinaţii chimice, insolubile în topitură şi cu temperatură de topire înaltă, efectul fragilizării este practic eliminat. Mai mint decât atât, aceste combinaţii chimice pot constitui germeni de cristalizare pentru austenită şi grafit. Manganul constituie principalul element care leagă sulful, prin reacţiile:

[FeS]+[Mn] =_ (MnS)+[Fe]+109520KJ

[FeS]+(Mn0) =_ (MnS)+[Fe0]-10080KJ

La solidificare aliajelor Fe-C-Si fără sulf, se obţin forme compacte de grafit, practic grafitul modular fiind forma naturală de separare a carbonului în fontele fără sulf, caz în care activitatea carbonului este mint mărită.

Conţinuturi scăzute ale sulfului (0,001-0,005%) sunt suficiente pentru apariţia grafitului lamelar foarte fin, de regulă de subrăcire, de tip D, datorită creşterii gradului de subrăcire, la solidificarea eutectică.

Creşterea conţinutului de sulf în stratul de fontă lichidă ce înconjoară bucăţile de material de carburare este un proces spontan. Absorbţia în continuare a sulfului de către topitură depinde de compoziţia acesteia, proprietăţile materialului de carburare şi de prezenţa în topitură a altor elemente superficiale active (C, Si, O, Al). Aceasta formează în fierul lichid combinaţii mai stabile decât sulfurile de fier şi prin acestea trecerea sulfului în topitură scade. La un conţinut scăzut de elemente capabile să formeze sulfuri uşor de îndepărtat, în fonta lichidă se formează eutectice uşor fuzibile: FeS-Fe0 (Ttop 1193°C).

Referitor la sursele de sulf, ele sunt împărţite în două categoric mari:

1. Sursă gazoasă - gazele de ardere ( { S02 } , { S2 } , { S } )

2. Materiale solide care intervin în procesul de elaborare.

Preview document

Sulful - Pagina 1
Sulful - Pagina 2
Sulful - Pagina 3
Sulful - Pagina 4
Sulful - Pagina 5
Sulful - Pagina 6
Sulful - Pagina 7
Sulful - Pagina 8
Sulful - Pagina 9
Sulful - Pagina 10
Sulful - Pagina 11
Sulful - Pagina 12
Sulful - Pagina 13
Sulful - Pagina 14
Sulful - Pagina 15
Sulful - Pagina 16
Sulful - Pagina 17
Sulful - Pagina 18
Sulful - Pagina 19
Sulful - Pagina 20
Sulful - Pagina 21
Sulful - Pagina 22
Sulful - Pagina 23
Sulful - Pagina 24
Sulful - Pagina 25
Sulful - Pagina 26
Sulful - Pagina 27
Sulful - Pagina 28
Sulful - Pagina 29
Sulful - Pagina 30
Sulful - Pagina 31
Sulful - Pagina 32
Sulful - Pagina 33
Sulful - Pagina 34
Sulful - Pagina 35
Sulful - Pagina 36
Sulful - Pagina 37
Sulful - Pagina 38
Sulful - Pagina 39
Sulful - Pagina 40
Sulful - Pagina 41
Sulful - Pagina 42
Sulful - Pagina 43
Sulful - Pagina 44
Sulful - Pagina 45
Sulful - Pagina 46
Sulful - Pagina 47
Sulful - Pagina 48
Sulful - Pagina 49
Sulful - Pagina 50
Sulful - Pagina 51
Sulful - Pagina 52

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei instalații de purificare a gazelor de ardere

PURIFICAREA GAZELOR REZIDUALE TEMA DE PROIECTARE Sa se proiecteze o instalatie de purificare a gazelor de ardere provenite de la o centrala...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unui grup de contact din cadrul unei instalații de obținere a acidului sulfuric din sulf

TEMA DE PROIECTARE: Proiectarea unui grup de contact din cadrul unei instalatii de obtinere a H2SO4 din sulf. Capacitatea de productie a...

Proiectarea unei instalații de oxidare catalitică a dioxidului de sulf la trioxid de sulf

CAPITOLUL 1: Tema de proiectare 1.1. Prezentarea temei Sa se intocmeasca proiectul de inginerie chimica pentru o instalatie de oxidare catalitica...

Reacția Fiziologică a Plantelor de Elodea Canadensis Determinată de Natura Chimică a unor Compuși cu Sulf

CAPITOLUL I Introducere Având în vedere cercetările iniţiate în cadrul Laboratorului de Fiziologia plantelor, al Facultăţii de Ştiinţe,...

Metode de reducere a dioxidului de sulf din gazele de ardere

Principalii poluanţi atmosferici sunt poluanţii chimici în stare gazoasă, un rol important îl pot juca însă şi cei în stare de vapori sau de...

Sinteza trioxidului de sulf

Capitolul 1. Tema proiectului Să se proiecteze un reactor catalitic pentru oxidarea SO2 la SO3 în sistemul catalitic V2O5 în regim adiabatic pe...

Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf

LEGISLAŢIA PRIVIND NORMELE DE EMISII DE NOXE În România, Legea Protecţiei Mediului nr. 137/1995 are ca obiectiv reglementarea protecţiei mediului...

Poluarea Mediului cu Oxizi de Sulf

Introducere Mediul înconjurător, definit simplu, reprezintă un ansamblu de elemente naturale şi artificiale în care se desfăşoară viaţa. Viaţa, ca...

Oxizii Sulfului

Generalitati: ”Grupa a VI-a principala. Oxizii sulfului” *Grupa a VI-a principala* Din grupa a VI-a principala a sistemului periodic fac parte...

Ai nevoie de altceva?