Tehnologia de fabricare a pâinii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 13621
Mărime: 255.01KB (arhivat)
Publicat de: Adonis Man
Puncte necesare: 7
Universitaea Politehnica Bucuresti Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor Sectia Chimie Alimentara

Extras din proiect

1.Controlul fainii

Faina este materia prima de baza pentru obtinerea produselor de panificatie.

Se recomanda o graniulatie mijlocie, ceea ce inseamna ca masa fainii sa fie alcatuita din 50% granule sub 45 si 50% granule peste 45

Faina prea fina formeaza imediat un aluat consistent, care se inmoaie repede pe parcursul prelucrarii: painea rezultata este aplatizata, cu volum mic, miez de culoare inchisa si cu porozitate redusa.

Faina de granulatie mare formeaza anevoie aluatul si se umfla incet, iar painea rezultata este nedezvoltata, are miez aspru si sfaramicios, cu porozitate grosiera.

Sortimentul de faina recomandat pentru obtinerea painii de casa este faina semialba care era la indemana taranilor, painea casei cu zer fiind fabricata cu precadere la sate.

In ultimul timp aceasta paine te obtinuta si la orase in unitati de panificatie dotate cu utilaje moderne

Recepţia calitativă

Verificarea calităţii se face pe loturi. Prin lot se înţelege cantitatea de maxim 15 tone făină de acelaşi tip, provenită de la aceeaşi moară cu aceeaşi dată de măcinare.

Probele de făină se iau cu o sondă care se introduce în sac la partea superioară, la mijloc şi la fundul sacului.

Pentru făina care se depozitează în vrac, probele se recoltează cu o scafa specială instalată pe circuitul de transport al făinii spre siloz, la intervale egale de timp în cantitate de 0,2 kg pentru fiecare tonă de făină.

Dacă făina a fost depozitată în celule, probele se pot lua şi direct din celule, cu ajutorul sondelor mecanice sau electrice.

Probele parţial recoltate se examinează organoleptic şi apoi acestea se amestecă pentru formarea probei medii. Analiza organoleptică a făinii constă în determinarea pentru fiecare probă a culorii, mirosului, gustului şi prezenţei impurităţilor minerale.

De rezultatele obţinute la analiza organoleptică depinde acceptarea sau respingerea loturilor de făină.

Determinarea culorii făinii se determină prin metoda Pekar atât în stare umedă cât şi în stare uscată. Culoarea făinii are o importanţă tehnologică mare pentru că ea influenţează culoarea produsului finit.

Mirosul făinii se determină luând în palmă o cantitate mică de făină care, după ce se freacă uşor cu cealaltă palmă, se miroase.

Gustul făinii se determină luând o cantitate mică de făină, de cca 1g care se amestecă în gură. Se stabileşte în acelaşi timp şi prezenţa impurităţilor minerale.

Gustul şi mirosul făinii influenţează gustul şi mirosul produsului finit. Dacă făina prezintă gust de iute, de rânced, de mucegai, atunci făina este alterată. Un gust amar şi un miros specific se datorează prezenţei în făină a muştarului sau a pelinului.

Proba medie se obţine din probele parţiale prin regula pătratului, astfel: se aşterne făina într-un strat de grosime uniformă de circa 5 cm. de formă pătrată. Pătratul se împarte prin diagonale în 4 triunghiuri din care se elimină 2 triunghiuri opuse şi se păstrează celelalte 2. Se reface pătratul şi se repetă eliminarea a 2 triunghiuri opuse până când proba medie a fost redusă la 2 kg.

Proba medie pregătită astfel se împarte în 2 probe de greutate aproximativ egală.

Una din probe este folosită în laborator pentru analiză, iar cealaltă se sigilează şi se fixează prin sigiliu o etichetă cu următoarele specificaţii: denumirea întreprinderii producătoare, denumirea şi tipul produsului, numărul lotului, data măcinării, numele şi semnătura persoanelor care au luat probele.

Proba de făină din borcanul rămas pentru analize serveşte la determinări organoleptice şi fizico-chimice. Organoleptic se determină prezenţa insectelor în făină ( infestarea făinii ). Determinarea se face prin examinarea cu lupa a refuzului sitei după cernerea unui kg de făină.

Infestarea cu acarieni se constată prin:

- mirosul puternic de miere al făinii;

- surparea după o oră a unui con de făină făcut cu ajutorul unui pahar conic;

- prezenţa unor urme caracteristice pe suprafaţa netedă a făinii.

Pe cale fizico-chimică se determină pentru fiecare lot de făină, umiditatea, conţinutul de gluten umed, indicele de deformare al glutenului, indicele glutenic şi capacitatea de hidratare. Se mai determină în caz de litigiu sau când culoarea făinii este mai închisă decât cea normală. Uneori se determină şi aciditatea făinii.

2.Controlul apei

În industria de panificaţie nu se face asupra apei decât un control sumar al calităţii, bazat în special pe caracteristicile organoleptice.

Se determină culoarea, aspectul, transparenţa, mirosul, gustul şi impurităţile vizibile. Apa bună trebuie să fie perfect transparentă, incoloră şi fără sediment.

Impurităţile vizibile se stabilesc asupra unui litru de apă păstrat într-un vas de sticlă timp de 24 ore. Din punct de vedere al mirosului şi gustului se admite ca ele să fie slabe şi cel mult perceptibile de o persoană experimentată.

Mirosul se determină la o probă de apă încălzită la 40-50 oC într-un vas astupat cu un dop.

Gustul se determină la o probă încălzită la 30 oC. În acest fel se stabileşte uşor prezenţa fierului în apă.

3.Recepţia drojdiei

a) Recepţia cantitativă

Se face prin numărarea bucăţilor de ambalaj şi cântărirea prin sondaj a câte unui pachet luat aleatoriu din fiecare transport.

Preview document

Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 1
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 2
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 3
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 4
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 5
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 6
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 7
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 8
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 9
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 10
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 11
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 12
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 13
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 14
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 15
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 16
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 17
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 18
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 19
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 20
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 21
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 22
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 23
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 24
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 25
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 26
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 27
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 28
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 29
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 30
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 31
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 32
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 33
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 34
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 35
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 36
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 37
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 38
Tehnologia de fabricare a pâinii - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Fabricare a Painii.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia produselor de morărit și panificație - fabrica de pâine

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 200 kg/24 ore care produce colac împletit de 0,5 kg. I. MATERII PRIME ŞI...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Implementarea sistemului HACCP în tehnologia de fabricare a pâinii

1. Implementarea planului HACCP HACCP (“Hazard Analysis – Critical Control Point”, în traducere “Analiza riscurilor- puncte citice de control”)...

Procesul tehnologic de fabricare a pâinii negre

1.1 Generalităţi Dacă în prezent pâinea este majoritar făcută din grâu, în trecut secara, orzul, ovăzul, orezul şi porumbul erau folosite separat...

Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 50 tone în 24 de ore

TEMA PROIECTULUI : Sa se proiecteze o fabrica de paine cu o capacitate de 50 t / 24 h ,dotata cu cuptoare tunel cu banda de 20 t / 24 h si 10 t /...

Tehnologia de Fabricare a Pâinii Împletite

ARGUMENT Tema proiectului meu este : TEHNOLOGIA DE FABRICARE A PÂINII ÎMPLETITE. Conţinutul proiectului este structurat pe 5 capitole în care am...

Tehnologia de Fabricare a Pâinii cu Adaos de Enzime Exogene

INTRODUCERE Enzimele au fost recunoscute de mult timp ca un mijloc de îmbunătăţire a procesului de procesare sau a proprietăţilor produselor...

Tehnologia de fabricare a pâinii fără sare - aclorida

1. Prezentare generala compozitie: % ratia zilnica** Calorii 103 Calorii din grasime 6 Total grasimi 1g Grasimi saturate 0g Cholesterol 0mg...

Ai nevoie de altceva?