Tehnologia Obtinerii Vinurilor Rosii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tehnologia Obtinerii Vinurilor Rosii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Chimie Generala, Industria Alimentara

Cuprins

1. Tema de proiectare 2
2. Memoriu Tehnic 4
3. Tehnologia fabricaţiei a vinului roşu 5
3.1.Proprietaţile Vinului roşu 5
3.2. Variante tehnologice de fabricaţie a vinurilor 6
3.3. Alegerea variantei optime pentru fabricarea vinului roşu . 8
4. Descrierea procesului adoptat pentru fabricarea vinului roşu 9
4.1. Recepţia strugurilor 9
4.2. Zdrobirea şi dezciorchinarea strugurilor 9
4.3. Separarea mustului ravac 11
4.4. Presarea boştinei . 12
4.5. Limpezirea musturilor 12
4.6. Metode folosite pentru limpezirea musturilor 13
5. Rolul dioxidului de sulf în vinificaţie . 14
6. Caracteristicile materiilor prime pentru fabricarea vinului roşu 15
6.1. Clasificarea, Soiuri 15
6.2. Structura strugurelui 15
6.3. Compoziţia chimică a strugurilor 16
7. Bilanţul de materiale la fabricarea vinului roşu 19
8. Valorificarea produselor secundare în industria vinului . 23
8.1. Valorificarea Tescovinei 24
8.2. Separarea seminţelor şi valorificarea lor 26
8.3. Valorificarea Drojdiei de Vin 26
8.4. Valorificarea Tirighiei 28
Bibliografie 29

Extras din document

2. Memoriu Tehnic:

În acest proiect am încercat să descriu pe scurt etapele de fabricaţie a vinurilor roşii. Obţinerea vinurilor roşii se bazează pe fenomenele caracteristice proceselor de fermentare – macerare ale mustului, în contact cu boştina, bazate pe proprietatea pigmenţilor antocianici de a se dizolva, în anumite condiţii, în mustul ce se îmbogăţeşte treptat în alcool.

În timpul contactului mustului cu boştina, acesta se îmbogăţeşte, în afară de substanţe colorate (antociane), şi în taninuri, substanţe azotoase şi substanţe minerale.

Proiectul meu este structurat pe opt capitole şi cuprinde:

În primul capitol am prezentat tema de proiectare a proiectului meu. În capitolul al doilea este prezentat un memoriu tehnic în care se trece în revistă pe scurt istoricul şi importanţa acestui proiect. De la capitolul al treilea începe cu adevărat proiectul. În acest capitol ne este prezentată tehnologia de obţinere a vinului roşu şi caracteristicile acestuia. Capitolul al patru - lea este dedicat descrierii procesului tehnologic adoptat pentru a obţine vinul roşu de bună calitate. În acest capitol sunt prezentate toate etapele tehnologice de obţinere a vinului roşu de bună calitate. Etape cum ar fi: Recepţia strugurilor, Zdrobirea şi dezciorchinarea strugurilor, Separarea mustului ravac, Presarea boştinei, Limpezirea musturilor, Metode folosite pentru limpezirea musturilor. În capitolul al cinci - lea am prezentat pe scurt ce rol are dioxidului de sulf în vinificaţie, acesta fiind foarte important pentru obţinerea vinului de calitate. Capitolul şase este alcătuit din caracteristicile materiilor prime pentru fabricarea vinului roşu, care pleacă de la soiul de strugure şi ajunge până la compoziţia chimică a strugurelui. În capitolul şapte am efectuat bilanţul de materiale pentru obţinerea vinurilor roşii. Iar în capitolul opt am prezentat cum se poate valorifica subprodusele secundare din industria vinului. Aceste subproduse sunt: tescovina, seminţele strugurelui şi drojdia de vin.

Fabricarea vinului roşu este foarte importantă şi trebuie să fie respectată în tocmai pentru obţinerea unui vin de calitate superioară. Vinurile româneşti sunt apreciate atât în ţară cât şi peste hotare

3. Tehnologia fabricaţiei a vinului roşu:

3.1. Proprietaţile Vinului roşu:

Vinul este o băutură alcoolică, obţinută prin fermentarea mustului de struguri proaspeţi sau stafidiţi. Obţinerea vinului este un proces de lungă durată, care necesită o îngrijire deosebită, începând de la recoltarea strugurilor şi până la învechirea, condiţionarea şi îmbutelierea produsului.

Materia primă, destinată obţinerii vinului, o constituie strugurii.

Viţa de vie (Vitis vinifera) se cultivă pe teritoriul ţării noastre aproape în toate judeţele. Din documentele arheologice găsite în diverse zone, rezultă că viţa de vie a fost cultivată din cele mai vechi timpuri, iar vinul era folosit la ospeţe chiar de către geto-daci.

Deoarece clima şi solul corespund cultivării acestei valoroase plante, în ţara noastră se acordă o atenţie deosebită extinderii viticulturii. O trăsătură caracteristică a podgoriilor româneşti o constituie faptul că viile sunt cultivate pe terenuri în pante, cu expunere favorabilă maturării strugurilor, pe soluri nisipoase şi calcaroase. Plantarea viţei de vie pe terenuri în pantă, cu înclinaţie mare, expuse eroziunilor, se face pe terase executate mecanic, fapt ce fixează. solul, obţinându-se recolte mari, de bună calitate.

În urma studiilor făcute pe o perioadă lungă, prin raionarea viticulturii s-a stabilit care sunt soiurile care dau cele mai bune rezultate în fiecare podgorie, atât ca producţie la hectar cât şi din punct de vedere calitativ. S-a dezvoltat, în mod special, cultivarea soiurilor de struguri, de masă, cultivându-se atât soiuri timpurii cât şi soiuri târzii, ca să se asigure consumul de struguri în stare proaspătă, pe toată perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, se urmăreşte ca strugurii de masă cultivaţi să aibă boabe mari şi cărnoase, gustoase, aspectuoase şi rezistente la transport şi păstrare.

Prin raionarea soiurilor de struguri pentru vin, s-a urmărit atât, cultivarea unor soiuri valoroase cât şi obţinerea unor vinuri tipizate, cu caracteristici bine definite. Vinurile româneşti sânt apreciate atât de consumatorii interni cât şi de cei externi, obţinând de-a lungul anilor numeroase premii şi medalii la concursurile mondiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Obtinerii Vinurilor Rosii.doc