Anhidrida Maleica - Analiza Comparativa a Procedeelor de Obtinere

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Anhidrida Maleica - Analiza Comparativa a Procedeelor de Obtinere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Cuprins

ANHIDRIDA MALEICĂ 2
1. Principalele metode de obţinere ale anhidridei maleice 3
2. Descrierea a două metode de obţinere utilizate industrial 5
2.1 Oxidarea benzenului 5
2.2 Oxidarea fracţiei butan-butene 9
3. Calculul bilanţurilor 11
4. Calcul economic 15
5. Concluzii 16
6. Bibliografie 17

Extras din document

ANHIDRIDA MALEICĂ

Anhidrida maleică constituie o componentă a numeroşi copolimeri rezultaţi prin polimerizare, prin adiţie sau prin policondensare, datorită reactivităţii determinate de prezenţa grupelor carboxilice şi etenice.

Anhidrida maleică intră în compoziţia poliesterilor cu alcooli polivalenţi (eten-glicol, glicerină, pentaeritrita etc), copolimerizabili cu stirenul.

Copolimeri ai anhidridei maleice sau ai sărurilor alcaline sau de amoniu sau ai monoamidei cu diferite substanţe ca stirenul se folosesc drept auxiliari în industria textilă; copolimeri cu acetat de vinil se folosesc pentru ameliorarea structurii solului.

În afară de domeniul macromolecular, anhidrida şi acidul maleic au numeroase alte întrebuinţări în sinteza organică: la fabricarea acidului tetrahidroftalic (prin reacţie cu butadienă), materie primă a unor insecticide şi plastifianţi; la fabricarea de eteri care servesc la rândul lor în sinteza de antidaunatori; la fabricarea de agenţi tensioactivi, a acidului fumaric etc. Largirea domeniilor de utilizare a spumelor poliuretanice influenteaza deasemeni productia de anhidrida maleica, in compozitia spumelor intrand si poliesteri pe baza de anhidrida maleica.

1. Principalele metode de obţinere ale anhidridei maleice

În cele ce urmează vor fi prezentate căile care prezintă interes industrial imediat sau potenţial.

Principala cale - din punct de vedere istoric - şi care are şi astăzi încă un rol important în industrie, o constituie oxidarea catalitică în fază gazoasă a benzenului:

Provenind din degradarea oxidativă avansată a unui nucleu aromatic, anhidrida maleică apare ca produs secundar în cursul proceselor de oxidare a altor hidrocarburi aromatice. La fabricarea anhidridei ftalice, atât din naftalină cât şi din o-xilen, se formează până la 10% anhidridă maleică:

O mare dezvoltare industrială a căpătat în ultima vreme folosirea hidrocarburilor C4 -în special a butenelor - drept materie primă:

Atât n-butanul, cât şi 1,3-butadienă pot fi oxidate până la anhidridă maleică:

Aceste oxidări, neselective, duc la amestecuri complexe, cu 10-30% anhidridă maleică.

Dintre alte materii prime, prin a căror oxidare se poate obţine anhidridă maleică, se menţionează aldehidă crotonica:

si furfurolul:

La oxidarea a numeroase hidrocarburi alifatice sau aromatice se formează, de asemenea, cantităţi mici de anhidridă maleică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Anhidrida Maleica - Analiza Comparativa a Procedeelor de Obtinere.doc