Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5154
Mărime: 1.73MB (arhivat)
Publicat de: Valentina R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: chirita mihai

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Istoric
  3. 3. Clasificarea sistemelor
  4. 4. Metode de administrare a medicamentelor
  5. 5. Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlata a medicamentelor.
  6. 6. Concluzii
  7. 7. Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

Un sistem cu eliberare controlata este o formula sau un dispozitiv care permite introducerea unui medicament in organism si care imbunatateste eficacitatea si siguranta sistemului prin controlul vitezei de eliberare, perioadei de eliberare si a locului de eliberare a medicamentelor in organism. Intr-un sistem cu eliberare controlata, un medicament/principiu activ este eliberat intr-un mod predeterminat, predictibil si reproductibil. Astfel, concentratia principiului activ (PA) va fi ajustata astfel incat sa previna depasirea nivelului de toxicitate sau sa nu fie sub nivelul terapeutic optim (fig.1). Rationamentul obtinerii unui astfel de sistem este acela ca face posibila atingerea unei concentratii eficiente, mentinerea constanta a nivelului optim pentru o perioada mai lunga de timp.

fig. 1. Sisteme farmaceutice de administrare a medicamentelor:

I - eliberare imediata;

II - eliberare sustinuta;

III - eliberare controlata.

Intr-o administrare standard (clasica), concentratia de principiu activ in sange, atinge foarte rapid un maxim, ca apoi sa scada foarte rapid la o valoare la care este necesara repetarea dozei. Uneori concentratia maxima este mai mare decat nivelul terapeutic eficient si poate chiar sa depaseasca pragul de toxicitate. Formele standard de administrare, conduc la un regim in care alterneaza perioadele de supradozaj cu cele de pierdere a eficacitatii preparatului. Sistemele cu eliberare controlata elimina variatiile de concentratie a principiului activ din sange, conducand la un regim de administrare mult mai eficient. In figura 2 este prezentata o comparatie intre medicamentele clasice (a) si sistemele cu eliberare controlata (b).

Fig. 2 comparatie intre medicamentele clasice (a) si sistemele cu eliberare controlata (b)

Procesul de eliberare controlata include administrarea sistemului terapeutic, eliberarea agentului activ farmacologic din sistem si transportul principiului activ la locul de actiune din organism.

In prezent pe plan mondial se deruleaza cercetari, initiate de cateva decenii, pentru dezvoltarea unor sisteme noi de eliberare a medicamentelor. In terapia conventionala, medicamentul, imediat dupa administrarea in organism, este eliberat deodata, determinand cresterea rapida a concentratiei acestuia in plasma sanguina, uneori la valori care depasesc nivelul toxic, ceea ce conduce la un conflict cu scopul urmarit, de obtinere a unui efect maxim al medicamentului, cu efecte secundare minime. Progresele tehnologice in domeniul farmaceutic al terapiei medicamentoase contribuie continuu la inlocuirea acestor forme de formulare a medicamentelor cu sisteme de eliberare in mod constant si de durata a acestora. Complexitatea sistemelor biologice solicita sisteme de eliberare controlata a medicamentelor adecvate tratarii individualizate si specifice fiecarei zone a organismului uman, care este sediul aparitiei unei disfunctionalitati, precum si tipurilor de maladii care necesita tratamentul. Abordarea interdisciplinara a domeniului sistemelor de eliberare a medicamentelor va asigura in viitor terapii mai sigure si mai eficiente in tratarea afectiunilor care ridica in prezent dificultati serioase in privinta vindecarii, iar pe de alta parte se urmareste rezolvarea optima a problemei gestionarii efectelor secundare ale terapiilor medicamentoase.

Din punct de vedere al structurii lor chimice, aceste sisteme complexe care permit transportul si eliberarea controlata a medicamentelor sunt combinatii de polimeri, in general de origine naturala.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Eliberare_controlat%C4%83 (accesat 11.01.2016, ora 09:32)

http://scoalasanitara.ucoz.ro/index/administrarea_medicamentelor/0-89 (accesat 11.01.2016, ora 09:57)

Controlled Drug Delivery Systems. Hydrogels, Violeta Pascalau, Violeta Popescu

A.S. Hoffman (2008) The origins and evolution of controlled drug delivery systems Journal of Controlled Release 132, page 153

K. K. Jain, Drug Delivery Systems, Drug Delivery Systems - An Overview (capitol), Humana Press, 2008.

J. Heller, Biomaterials Science. An Introduction to Materials in Medicine, Drug Delivery Systems (capitol), Academic Press, 1996.

Wedmore I., McManus J.G., Pusateri A.E., Holcomb J.B., A special report on the chitosan-based hemostatic dressing: experience in current combat operations, Journal of Trauma, Vol.60, 655-658, 2006.

Tharanathan R.N., Kittur F.S., Chitin-the undisputed biomolecule of great potential, Critical Review in Food Science and Nutrition, Vol.43, 61-87, 2003.

Felt O., Buri P., Gurny R., Chitosan: a unique polysaccharide for drug delivery, Drug Development and Industry Pharmacy, Vol. 24, 979-993, 1998.

Soppimath K., Aminabhavi T., Kulkarni A., Rudzinski W. J., Controlled Release, Vol.70, 1, 2001

Janes, K.; Calvo, P.; Alonso, M., Advance Drug Delivery Review, Vol.47, 83, 2001.

Lubben I.M., Verhoef J.C., Aelst A.C., Borchard G., Junginger H.E., Chitosan microparticles for oral vaccination: preparation, characterization and preliminary in vivo uptake studies in murine Peyer's patches, Biomaterials, Vol.22, 687-694, 2001.

Trudi J. A., Julian D. T., Chitosan as a Nasal Delivery System: The Effect of Chitosan Solutions on in Vitro and in Vivo Mucociliary Transport Rates in Human Turbinates and Volunteer,. Journal of Pharmaceutical Sciences, Vol.86, Nr.4, 509-513, 1997.

Grenhaa A., Grainger I.C. et al. Chitosan nanoparticles are compatible withrespiratory epithelial cells in vitro, European journal of pharmaceutical sciences, Vol.3 Nr.1, 73-84, 2007.

Grenha A., Remunan-Lopez C., Carvalho E.L.S., Seijo B., Microspheres containing lipid/chitosan nanoparticles complexes for pulmonary delivery of therapeutic proteins, European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, Vol.69, 83-93, 2008.

Zhang Y., Zhang M., Cell growth and function on calcium phosphate reinforced chitosan scaffolds, Journal of Material Science: Materials in Medicine, Vol.15, 255-260, 2004.

Denkbas E.B., Ottenbrite M.R., Perspectives on: Chitosan Drug Delivery Systems Based on their Geometries, Journal of Bioactive and Compatible Polymers, Vol.21; 351-368, 2006.

Chen R.H., Hwab H.D., Effect of molecular weight of chitosan with thesame degree of deacetylation on the thermal, mechanical, and permeability properties of theprepared membrane, Carbohydrate Polymers, Vol.29, 353-358, 1996.

Ravi-Kumar M.N.V., Muzzarelli R.A.A., Muzzarelli C., Sashiwa H., Domb A.J., Chitosan Chemistry and Pharmaceutical Perspectives, Chemical Review, Vol.104, 6017-6084, 2004.

Preview document

Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 1
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 2
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 3
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 4
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 5
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 6
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 7
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 8
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 9
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 10
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 11
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 12
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 13
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 14
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 15
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 16
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 17
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 18
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 19
Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlată a medicamentelor - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Chitosanul utilizat ca sistem de eliberare controlata a medicamentelor.docx

Te-ar putea interesa și

Hidrogeluri pe bază de chitosan pentru eliberarea controlată a medicamentelor

Importanța și relevanța continuțului referatului Hidrogelurile sunt materiale cu un conținut mare de apă, obținute din polimeri reticulați, care...

Aplicații biomedicale ale chitosanului

Introducere Chitosanul provine dintr-un produs natural, chitina, care se găseşte în exoscheletul (carapacea) crustaceelor marine (crabi roşii,...

Fabricarea caracterizarea și profilul in vitro bazate pe interacțiunea cu celule eucariote și procariote

REZUMAT Acest articol este axat pe fabricarea unui nou sistem de livrare de medicamente bazat pe matricea polianionică(alginat de sodiu),matricea...

Prepararea Micro și Nanoparticulelor pe Baza de Chitosan

După cum se ştie ochiul este un organ complex şi foarte evoluat din punct de vedere morfo-funcţional. Afecţiunile cele mai frecvente ale globului...

Caracteristica preparatelor antibiotice din grupa tetraciclinelor cuplate pe suporturi polimerice

INTRODUCERE Traim în secolul cînd bacteriile și microbii au pus stăpînire pe viața noastră iar lupta cu afecțiunile și patologiile provocate de...

Nanoparticule pe Bază de Chitosan

Nanoparticule polimerice Termenul de nanoparticule poate fi definit ca un sistem carrier submicron, preparate din polimeri naturali sau...

Ai nevoie de altceva?