Determinarea concentratiei acizilor tari din amestec prin titrare conductometrica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea concentratiei acizilor tari din amestec prin titrare conductometrica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Extras din document

I.Introducere

Titrarea acido-bazica reprezinta un procedeu prin care se poate determina molaritatea unei solutii de acid sau baza, utilizand reactia de neutralizare. Punctul de echivalenta se pune in evidenta cu ajutorul indicatorilor acido-bazici. Pentru estimarea vizuala a sfarsitului titrarii se folosesc cel mai frecvent indicatori acido-bazici de culoare. Indicatorul cel mai potrivit pentru o titrare acido-bazica se alege astfel incat pH-ul corespunzator punctului de echivalenta sa fie inclus in intervalul sau de viraj si cat mai aproape de mijlocul acestuia. Fenoftaleina se caracterizeaza printr-un interval de viraj situat intre pH=8.2 si pH=10, in care schimbarea culorii sale este de la incolor la rosu.

Metodele conductometrice de analiză au la bază dependența dintre conductibilitatea electrică a unei soluții de electrolit și concentrația ionilor prezenți în soluția respectivă.

Cu alte cuvinte, conductibilitatea electrică a unei soluții de electrolit este expresia fenomenului de migrare a ionilor rezultați prin disocierea soluției dizolvate.

În cazul titrărilor conductometrice se urmăreste variația conductibilității electrice a soluției de analizat în funcție de volumul de titrant adăugat, iar punctul de echivalentă se obține grafic, din curbele de titrare obținute experimental.

Titrarea conductometrica a unei soluții de electrolit este posibilă numai atunci când sunt îndeplinite următoarele condiții:

• pe parcursul titrării are loc o variație semnificativă a conductibilității soluției de analizat;

• reacția de titrare are loc în absența unor concentrații mari de soluții de electrolit indiferent.

Aceste condiții sunt îndeplinite de majoritatea reacțiilor de titrare acido-bazice și de precipitare, dar și de unele reacții cu formare de combinații complexe.

Cea mai frecventă metodă de determinare a concentrațiilor unor acizi tari este titrarea acido-bazica, insa folosind ca titrant NaOH si fenoftaleina ca indicator nu putem determina unde se termina reactia. Deci, intr-un amestec de acizi tari nu putem determina diferentiat concentratiile acizilor din amestec folosind o metoda acido-bazica.

Cea mai convenabila metodă de determinare a concentratiei acizilor tari este metoda instrumentala de analiza - conductometria .

Una din posibilități este să folosim ca titrant AgNO3, fiind un titrant accesibil ca pret si usor de gasit.

(Ag + + NO3+ ) + ( H+ + Cl- )  AgCl + (H+ + NO3-)

2 ( Ag+ + NO3- ) + (2H+ + HPO42-)  Ag2HPO4 + 2(H+ + NO3-)

Rezumat

Titrarea acido-bazica reprezinta un procedeu prin care se poate determina molaritatea unei solutii de acid sau baza, utilizand reactia de neutralizare.

Metodele conductometrice de analiză au la bază dependența dintre conductibilitatea electrică a unei soluții de electrolit și concentrația ionilor prezenți în soluția respectivă.

Cea mai frecventă metodă de determinare a concentrațiilor unor acizi tari este titrarea acido-bazica.

Cea mai convenabila metodă de determinare a concentratiei acizilor tari este metoda instrumentala de analiza - conductometria .

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea concentratiei acizilor tari din amestec prin titrare conductometrica.docx

Bibliografie

1. Analiza instrumentala - Lucrari practice, Laura Bulgariu, ed. Performantica
2. Curs Chimie Analitica 2, Laura Bulgariu
3. Elemente teoretice si aplicatii practice de chimie analitica, Lavinia Tofan si Carmen Paduraru, ed. Performantica
4. https://sites.google.com/site/chimiecdsa11ab/escoala/titrarea-acido-bazica-acid-tare--baza-tare