Lacuri pentru articole de mobilă

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4160
Mărime: 98.51KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

1.Generalități 3

2. Tipuri de lacuri 4

2.1.Uleiuri modificate 5

2.2. Rășini naturale 6

2.3. Alchide (rășini poliesterice modificate cu ulei) 7

2.4. Amino-rășini (uree și melamină) 8

2.5. Rășini acrilice 9

2.6. Formatori de film pe bază de apă 10

2.7.Izocianați și poliuretani 10

3.Aditivi,solvenți și coloranți 11

4. Impact asupra mediului 16

Bibliografie 18

Extras din document

1.Generalități

Un factor important în alegerea unei vopsele este natura substratului care trebuie acoperit. Acoperiri pentru metal, zidărie și plastic ar fi de așteptat să aibă unele cerințe foarte diferite, dar de asemenea, probabil unele proprietăți în comun.

Lemnul și produsele sale derivate,reprezintă o categorie distinctă de substrat cu multe proprietăți care influențează alegerea stratului ideal de acoperire. Nu numai că este o resursă durabilă, dar lemnul are și o frumusețe aparte, care nu poate fi imitată în totalitate de unele materiale sintetice. O consecință a atracției estetice a lemnului este proporția ridicată de finisaje de lemn transparente și finisaje semi-transparente care se găsesc pe piață ,fiind concepute pentru a spori culoarea și textura de lemn.

Acoperirea lemnului poate fi evaluată numai în contextul unei utilizări specifice luând în considerare atât aspectul, cât și factorii operaționali. Utilizările finale pentru acoperirea lemnului variază de la "decorative" până la aplicații industriale. Este folosită versatilitatea lemnului în interiorul și în exteriorul clădirilor, în pardoseli și în mobilier. În plus pe lângă speciile de copaci care furnizează lemn, există o utilizare substanțială a diverselor "compozite", cum ar fi placaje și fibre.

Un material de acoperire produce un film de protecție sau decorativ după cerere. Filmul poate fi ne-pigmentat sau transparent în orice caz, natura esențială a produsului depinde de componenta care formează un film continuu. Astfel de materiale sunt adesea descrise ca "formatori de film" sau, în cazul vopselelor, ca "lianți" acestea au, de asemenea, o funcție de legare sau lipire împreună a altor componente,cum ar fi pigmentul.

Formatoarele de film folosite în acoperirile de lemn sunt materialele organice, care pot fi de origine naturală (de exemplu ulei de in)(de exemplu nitroceluloză) sau sintetic (de exemplu, acrilici,poliuretani). Ca atare, ele pot fi descrise ca rășini sau polimeri și cu greutăți moleculare care variază de la scăzut la foarte ridicat.Materialul de acoperire va fi "aplicat pe un substrat" înainte de formarea unui film solid.

În mod tradițional se realizează lianți potențiali într-o componentă volatilă sub formă de soluție sau dispersie. Evaporarea componentei volatile, prin uscare naturală sau forțată, va depozita pelicula de liant pe substrat. Grosimea filmului depus va depinde de conținutul de solide și de rata de împrăștiere . Componentele volatile sunt adesea descrise ca "solvenți" sau„diluanți“. Apa este o categorie foarte specială de volatilități cu evidente beneficii pentru mediu. În consecință, acoperirile sunt adesea clasificate prin două grupări tehnologice largi: "pe bază de solvenți" și "pe bază de apă". Termenul "pe bază de apă" nu înseamnă neapărat că asemenea acoperiri sunt complet lipsite de solvenți, pot conține solvenți organici pentru alte scopuri, de exemplu, pentru a ajuta la formarea filmului. După evaporarea componentelor volatile, filmul poate fi adecvat pentru destinația finală prevăzută.

Una dintre caracteristicile unice ale lemnului ca substrat este imaginea atractivă,și există astfel o cerință pentru acoperiri transparente pentru a spori aspectul lemnului.

2. Tipuri de lacuri

Au fost utilizate diferite tipuri de substanțe organice pentru prepararea materiale de acoperire pentru lemn. În antichitate, numai produse naturale erau disponibile, cum ar fi uleiuri sau rășini. Performanța acestor produse a fost îmbunătățită ulterior prin modificări termice sau chimice. Evoluția chimiei industriale din anii 1920 a produs diferiți formatori de film sintetic cum ar fi alchidii, poliuretanii și poliesterii care se găsesc la scară largă în toate sectoarele de acoperire, inclusiv în lemn.

Formatori de film derivați naturali: ulei de uscare și ulei de uscare modificat,rășini naturale și rășini naturale modificate,derivați de celuloză

Formatori de film sintetici: alchide,poliuretani,rășini amino,poliesteri,acrilice,viniluri, epoxizi.

Bibliografie

Franco Bulian and Jon A. Graystone, Industrial wood coatings ,Elsevier,UK 2009

Preview document

Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 1
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 2
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 3
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 4
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 5
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 6
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 7
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 8
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 9
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 10
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 11
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 12
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 13
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 14
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 15
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 16
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 17
Lacuri pentru articole de mobilă - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Lacuri pentru articole de mobila.docx

Ai nevoie de altceva?