Licopen

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1886
Mărime: 430.71KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S. l. dr. ing. Cristina Pop
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti
Proiect Coloranti naturali

Cuprins

1. Introducere ... 3

2. Surse de licopen ... 3

3. Descriere .. 6

4. Compoziție ... 7

5. Metode de extractie . 8

6. Materiale si metode . 8 7. Aplicații ale licopenului . 10 8. Bibliografie 12

Extras din document

1. Introducere Licopenul este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor fructe. Aparține familiei carotenoidelor ca și β-carotenul, substanțe pe care organismul omului nu le sintetizează. Codul alimentar desemnat de către Uniunea Europeană acestui colorant este E-160d.

Principalele carotenoide sunt β-caroten, licopen și leuteina. Dintre acestea, licopenul,s-a dovedit că prezintă o activitate antioxidantă puternică și prezintă cea mai mare rată de stingere fizică constantă cu un singur oxigen,aproximativ dublă decât cea a β-carotenului. Există, de asemenea, probe clinice și studii care susțin rolul licopenului în combaterea diferitelor tipuri de cancer.

Figura 1. Structura licopenului Produsul este fabricat prin zdrobirea tomatelor, pentru a produce suc brut care este apoi separat în ser și pulpă. Pulpa este apoi extrasă utilizând acetat de etil ca solvent. Extractul final este format din ulei de roșii în care licopenul împreună cu o serie de alți constituenți care apar în mod natural în tomate, sunt dizolvați și dispersați. Acești constituenți includ acizi grași și acilgliceroli, materie nesaponificată, materie solubilă în apă, compuși ai fosforului și fosfolipide.

2. Surse de licopen

Culoarea este prima caracteristică pe care o percepe un consumator ale unui produs alimentar, și conferă așteptări de calitate și gust. Sursa bogată de licopen este roșia. Denumirea științifică a roșiei este „Lycopersicon esculentum“, astfel încât principalul antioxidant găsit în el este numit „licopen“.

2019

Pagina4

Alte surse comune sunt pepene verde, grapefruit și guava. Dintre aceste surse, roșiile sunt sursa predominantă de licopen din lume, din cauza disponibilității lor pe tot parcursul anului și de mare utilitate. Licopenul este un carotenoid prezent în sângele uman (0,5 mmol plasma / litru), iar nivelele tisulare variază de la 1 nmol / g, greutate umedă în țesutul adipos până la 20 nmol / g ,greutate umedă în suprarenalele și testiculele. La om, licopenul se realizează la nivel înalt în testicule, glanda suprarenală, prostată și în plasma umană.[1]

Figura 2. Roșia, cea mai comună și utilizată sursă de licopen

Sursele de plante de licopen, denumirea comună, specia lor, iar partea plantei de unde licopenul este extras sunt prezentate în tabelul 1.

Bibliografie

[1]. Pratik M. Choksi & Vishal Y. Joshi (2007) A Review on Lycopene—Extraction,Purification, Stability and Applications, International Journal of Food Properties, 10:2, 289-298, DOI:10.1080/10942910601052699 [2]. Myong-Kyun Roh, Min-Hee Jeon, Jin-Nam Moon, Woi-Sook Moon, Sun-Mee Park And Jae-Suk Choi, Simple Method For The Isolation Of Lycopene From Lycopersicon Esculentum, Botanical Sciences 91 (2): 187-192, 2013 [3]. Susanne Rath, Lycopene Extract From Tomato ,Chemical And Technical Assessment (CTA)

Preview document

Licopen - Pagina 1
Licopen - Pagina 2
Licopen - Pagina 3
Licopen - Pagina 4
Licopen - Pagina 5
Licopen - Pagina 6
Licopen - Pagina 7
Licopen - Pagina 8
Licopen - Pagina 9
Licopen - Pagina 10
Licopen - Pagina 11
Licopen - Pagina 12

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Analize de Coloranti Organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Ai nevoie de altceva?