Materiale Compozite

Proiect
8.5/10 (6 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 16864
Mărime: 131.49KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Moldovan
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Progresul continuu al stiintei si al tehnicii a fost fara îndoiala, un rezultat firesc al cerintelor impuse de activitatile practice carora trebuia sa li se faca fata, în conditii de crestere a competitivitatii, de îmbunatatire a performantelor produselor, în paralel cu asigurarea unui cost de productie optim

Pe de alta parte, domenii de vârf (nuclear, militar, aerospatial s.a.) au impulsionat activitatea de cercetare, proiectare si productie, impunând performante extrem de înalte, fapt justificat de competitia acerba în aceste domenii.

Intotdeauna se începe proiectarea unui produs de la cerintele constructiv-functionale pe care acesta trebuie sa le îndeplineasca, dupa care se pune, în mod firesc, problema alegerii materialului din care sa fie realizai acel produs.

Apare imediat necesitatea rezolvarii unei probleme complexe de optimizare, în care criteriile sunt numeroase: parametrii pe care trebuie sa-i îndeplineasca în exploatare costructia, posibilitatea asigurarii prelucrarilor pentru a ajunge la forma ceruta, un cost de productie cât mai scazut etc.

In cazul aplicatiilor militare si aerospatiale primeaza, de obicei, cerintele de a asigura caracteristici mecanice înalte în conditii de exploatare deosebit de dificile (temperaturi extreme, presiuni înalte, agenti corozivi etc), în timp ce greutatea produsului finit trebuie minimizata prin scaderea densitatii materialelor.

intre matrice si întaritura apare astfel o notiune noua, complexa, numita tensiune de trasfer

Interpretarea, din punct de vedere fundamental, a acestei tensiuni difera mult în functie de modul cum s-a realizat consolidarea. Aceasta problema readuce în discutie fenomenul trasformarii tensiunilor normale în tensiuni tangentiale si reciproc.

Domeniul materialelor compozite cu matrici metalice reprezinta, fara îndoiala, un teritoriu fascinant. Paleta foarte larga de procese de fabricatie, aplicatiile cu totul inedite, problemele ridicate de optimizarea procesului de fabricatie, complexitatea datelor ce trebuie luate în considerare atunci când se ia decizia de producere a unui astfel de material s.a, constituie factori ce obliga ia a considera ca materialele compozite reprezinta un domeniu de vârf al stiintei si tehnicii actuale.

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE MATERIAL COMPOZIT COMPOZITE CU MATRICE METALICA

1.1.Consideratii generale

Materialul compozit poate fi descris ca fiind un amestec de materiale create special pentru a satisface anumite cerinte tehnologice, folosind proprietatile dorite ale componentelor, odata cu diminuarea proprietatilor nedorite ale acelorasi materiale.

In timp ce, spre exemplu, betonul armat poate fi considerat ca fiind un material compozit în sensul definitiei de mai sus, termenul este în general rezervat pentru amestecuri de materiale realizate la o scara cât mai fina, cât mai intima.

Principalul obiectiv în dezvoltarea producerii compozitelor este acela de a asigura caracteristici si proprietati performante, mai presus de limitele cunoscute pentru materialele metalice si nemetalice utilizate în mod obisnuit.

Este intuitiv sa se descrie un compozit ca fiind realizat dintr-un material matrice în care sunt adaugate una sau mai multe feluri de întarituri, sau pur si simplu matricea este umpluta cu alte materiale considerate a fi de adaos.

Aceasta permite realizarea unei clasificari în functie de materialul-matrice utilizat, putându-se identifica astfel materiale compozite pe baza de matrici metalice, polimerice sau ceramice (pentru simplificare s-a considera ca sticla este tot un un material ceramic, asa cum rasinile nu au fost citate separat, cu toate ca nu sunt numai polimerice).

O alta clasificare se poate face în functie de materialele ce umplu matricea, care pot fi sub forma de macroparticule, mustati sau fibre.

Intariturile pot fi, la rândul lor, metalice, polimerice: ceramice, celulozice etc.

Macroparticulele se caracterizeaza prin echiaxialitate dimensionala, fiind monocristale, compusi chimici sau conglomerate ce se pot asimila cu un corp geometric regulat.

Mustatile sunt monocrisiale filiforme al caror nume provine de la traducerea termenului consacrat din limba engleza (whiskers).

Fibrele reprezinta forma de baza sub care se poate prezenta un element chimic, compus chimic, material celulozic, polimeric etc, fiind caracterizate de o lungime mult mai mare în raport cu diametrul. Mai multe fibre rasucite sau împletite formeaza un fir. Intarituriie sub forma de fibre sau fire pot fi întregi (lungime foarte mare), sau taiate ia anumite dimensiuni bine precizate.

Tinând seama de cele prezentate mai sus, se contureaza o serie de clasificari pentru materialele compozite. Pot exista deci compozite cu matrice polimerica si fibre polimerice, compozite cu matrice polimerica si fibre metalice, compozite cu matrice metalica si fibre celulozice s.a.m.d., fiind posibile, în principiu, orice combinatii de matrici si întarituri.

Trebuie precizat ca materialele ceramice, care sunt de obicei compusi chimici anorganici, pot fi în acelasi timp si matrice, si întaritura.

Spre exemplu, exista materiale cu întarituri din fibre de safir si cu matrice metalica din niobiu, etc.

Materiaiele Compozite cu Matrice Metalica se pot clasifica si dupa forma sub care se prezinta atât matricea, cât si întaritura. Matricea poate sa se afle sub forma unui material care îmbraca reteaua de întarituri sau matricea poate sa fie ea însasi o retea. Pe de alta parte întariturile pot fi de trei feluri: întarituri continue, de tip fir sau fibra si întarituri discontinue, care la rândul lor pot fi mustati (monocristale alungite cu caracter metalic), sau pot fi monoparticule (macroparticule).

MCMM reprezinta o mare familie de materiale aparute în scopul de a realiza si spori combinatiile de proprietati. Deoarece matrice poate fi orice metal sau aliaj, s-a aratat un mare interes pentru metalele cu structuri cât mai usoare, în majoritatea cazurilor principalul obiectiv constituindu-l îmbunatatirea proprietatilor mecanice ale acestora.

In mare masura, progresul în domeniul compozitelor cu matrice metalica este strâns legat de dezvoltarea întariturilor încorporate.

Pâna în prezent motivul principal ce a stat la baza dezvoltarii MCMM l-a constituit realizarea cresterii rezistentei si a tenacitatii componentelor. Alte importante îmbunatatiri ale valorilor unor caracteristici cum ar fi capacitatea de amortizare, greutatea specifica, rezistenta la uzura, coeficientul de dilatare termica, cât si capacitatea de exploatare la temperaturi înalte pot fi realizate prin combinatii avantajoase ale materialelor de adaos.

Preview document

Materiale Compozite - Pagina 1
Materiale Compozite - Pagina 2
Materiale Compozite - Pagina 3
Materiale Compozite - Pagina 4
Materiale Compozite - Pagina 5
Materiale Compozite - Pagina 6
Materiale Compozite - Pagina 7
Materiale Compozite - Pagina 8
Materiale Compozite - Pagina 9
Materiale Compozite - Pagina 10
Materiale Compozite - Pagina 11
Materiale Compozite - Pagina 12
Materiale Compozite - Pagina 13
Materiale Compozite - Pagina 14
Materiale Compozite - Pagina 15
Materiale Compozite - Pagina 16
Materiale Compozite - Pagina 17
Materiale Compozite - Pagina 18
Materiale Compozite - Pagina 19
Materiale Compozite - Pagina 20
Materiale Compozite - Pagina 21
Materiale Compozite - Pagina 22
Materiale Compozite - Pagina 23
Materiale Compozite - Pagina 24
Materiale Compozite - Pagina 25
Materiale Compozite - Pagina 26
Materiale Compozite - Pagina 27
Materiale Compozite - Pagina 28
Materiale Compozite - Pagina 29
Materiale Compozite - Pagina 30
Materiale Compozite - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Materiale Compozite.doc

Alții au mai descărcat și

Biomateriale Folosite în Implantologie

1. Caracteristici generale ale biomaterialelor utilizate în implantologia orală Biomaterialele sunt materiale de sinteză compatibile cu corpul...

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Ceramici Nanostructurate din BaTiO3

Titanatul de bariu (BaTiO3) este un material ceramic foarte versatil pentru fabricarea diferitelor sisteme electronice, de ex. sisteme de încălzire...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Determinarea proprietăților mecanice ale structurilor compozite armate din fibre, solicitate la încovierea ciclică în 3 puncte

Capitolul 1.Generalități privind materialele compozite și proprietățile acestora 1.1 Introducere În ultimii ani a devenit tot mai evidentă...

Materiale Compozite

- CATEGORII DE MATERIALE COMPOZITE – - CLASIFICAREA COPOZITELOR - Varietatea mare de materiale compozite face ca la clasificarea acestora să fie...

Materiale compozite - fibre continue - tehnologii, caracteristici și metode de obținere

Compozite armate cu fibre Se poate spune, că scopul iniţial al realizării compozitelor a fost creşterea competitivităţii materialelor clasice, ale...

Studiu de Caz Privid Materialele Compozite de Tipul Al-Mg, Mg2Si

1.Introducere Termenul de “compozit”, in linii mari, se refera la un sistem de materiale care este compus dintr-un element de armare, distribuite...

Încorporarea Rumegușului în Compoziția Mortarelor Ecologice

1. Generalităţi 1.1 Introducere Natura ne–a rezervat dintotdeauna surprize dintre cele mai spectaculoase, iar, de data aceasta, ne învaţă cum...

Studiul Materialelor Metalice, Nemetalice și Materialelor Compozite

Studiul materialelor metalice,nemetalice si materialelor compozite Extracţia materialelor, şi exemple de metale neferoase şi feroase Cu...

Introducere în Studiul Materialelor Compozite

1.Introducere in studiul materialelor compozite De la inceputul erei industriale, otelul si fonta au constituit „inima” progresului din...

Materiale Compozite

MATERIALE COMPOZITE Materialul compozit este un ansamblu format din două sau mai multe corpuri, cu structură şi proprităţi diferite care, prin...

Ai nevoie de altceva?