Toxicologia colorantilor alimentari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Toxicologia colorantilor alimentari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Organica

Cuprins

Sumar
Introducere: Aditivii alimentari
Definitia colorantilor alimentari
Clasificarea colorantilor alimentari
Toxicologia colorantilor alimentari
Metode de determinare a colorantilor alimentari din alimente
Bibliografie

Extras din document

Colorantii alimentari sunt cei mai importanti din categoria aditivilor, sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare.

Colorantii alimentari din alimente se pot determina prin diferite metode de spectofotometrie sau cu ajutorul minianalizorului de mercur.

In urma analizelor s-a constatat ca unele produse din carne contin coloranti alimentafi, fapt interzis de legislatia in vigoare.

In urma analizei s-a mai constatat faptul ca unele specii de pesti pot contine unele urme de metale chiar daca nu sunt expusi la poluare directa.

Aditivi alimentari sunt definiti drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare .

Cei mai importanţi aditivi de aspect sunt coloranţii

Colorantii sunt orice substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si pot fi constituenti naturali ai produselor alimentare si/sau alte surse naturale, care in mod normal nu sunt consumati ca alimente in sine si nu sunt utilizati ca ingrediente caracteristice in alimentatie; de asemenea colorantii sunt preparatele obtinute din produsele alimentare si alte materiale naturale obtinute prin extractie fizica si/sau chimica conducand la o extractie selective a pigmentilor in raport cu constituentii nutritive sau aromatici

Coloranţii sunt substanţe organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului.

Culoarea substanţelor se datorează prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selectiv diferite radiaţii ale luminii, fiecărui cromofor corespunzându-i una sau mai multe benzi de absorbţie in spectrul vizibil.

Coloranţii se folosesc pentru a restabili culoarea degradată în cursul proceselor de prelucrare sau pentru a conferi alimentelor o nouă culoare. Prin intermediul organelor de simţ,culoarea declanşează reacţii care favorizează procesul de hrănire.

Coloranţii se clasifica tinand cont de doua criterii de clasificare:

După structura lor chimica se deosebesc următoarele clase de coloranţi:

a)coloranţi azoici-conţin in molecula lor drept grupe cromofore una sau mai multe grupe azo, -N=N

b)coloranţi antrachinonici

c)coloranţi trifenilmetanici

d)coloranţi indantrenici

e)coloranţi de indigo

f)coloranţi de sulf

Fisiere in arhiva (1):

  • Toxicologia Colorantilor Alimentari.ppt