Baza de date

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Baza de date.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: abc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Cibernetica

Extras din document

Am ales ca temă gestionarea unei afaceri cu mașini de închiriat, încercând să acopăr toate aspectele unui astfel de buisness. Baza de date a fost scrisă în limbajul Oracle SQL pe platorma Oracle Application Express.

Pentru că obiectul principal al afacerii este reprezentat de mașini, datele despre acestea vor fi stocate într-un tabel, denumit sugestiv -„Masini’’- și vor fi identificate după numărul sașiului-primary key. În acest tabel vor mai fi stocate următoarele informații despre mașini: marca, modelul, tipul carburantului, tipul de tansmisie, data achiziției, costul achiziției și costul de închiriere. Costurile de închiriere sunt trecute în baza de date în monedă euro pentu că este internațională și în general străinii sunt cei care închiriază mașini. Pentru a putea compară costurile-încasările și a face operații cu ele cu ușurință toate prețurile au fost trecute în monedă euro în baza de date.

Întrucât clienții reperezinta un factor important în ceea ce privește succesul unei firme, am găsit necesară creearea unei tabele în care să inserăm informații despre aceștia cum ar fi numele și prenumele. Am creat un atribut în care vom pune marca preferată a fiecărui client și fiecare persoană care alege serviciile noastre va trebui identificată în mod unic așa că am atribuit un id “artificial”.

Compania oferă și o listă de opțiuni cum ar fi: gps, scaun pentru copil și lanțuri de zăpadă. Fiecare opțiune are un cod, și de asemenea fiecare combinație dintre acestea. Între tabela opțiuni și tabela închirieri, ce urmează să fie descrisă, există o legătură de tip cheie externă, pe baza atributului cod_opțiune.

De fiecare dată când o mașină va fi închiriată vom reține acest lucru în tabela Închirieri, specificând următoarele: numărul comenzii, id-ul clientului, numărul sașiului mașinii închiriate, data închirierii și codul opțiunii alese, dacă a fost aleasă o opțiune.

Pentru că există riscul să se întâmple accidente, am creat o tabela în care va fi înregistrată fiecare defecțiune(numărul mașinii,id-ul clientului care a făcut accidentul sau care a condus ultima data mașină la care a fost depistată o problemă, și data constatării defecțiunii). În tabela reparații se va reține pentru fiecare mașină data intrării în service, data ieșirii și costul reparației.

Cum ne ajută această bază de date din punct de vedere economic?

Datorită faptului că fiecare închiriere a unei mașini este stocată într-o tabelă, inclusiv perioada în care aceasta a fost închiriată este foarte simplu să aflăm totalul încasărilor dintr-un anumit interval de luni, dintr-un an, sau de la începutul afacerii. De asemenea putem afla costul total al investiției și cât am plătit pentru reparațiile mașinilor într-un an. În funcție de alegerile pe care le fac clienții în legătură cu marca preferată sau opțiunile pe care aleg, putem decide în ce direcție să ne dezvovltam buisness-ul, ce să cumpărăm mai mult și la ce ar trebui să renunțăm.

În tabela defecțiuni este reținut și id-ul clientului care a provocat accidentul sau care a condus ultima dată o mașină la care a fost depistată o problemă; astfel dacă există mai multe antecedente de acest gen putem considera care sunt clienții „problema” care au un mod haotic de a conduce și folosi mașinile noastre.

1. Sa se creeze urmatoarele tabele: masini, inchirieri, clienti, defectiuni, reparatii si optiuni.

CREATE TABLE masini

(nr_sasiu varchar2(17) primary key,

marca varchar2(15) not null,

model varchar2(15),

data_achizitie date,

cost_achizitie number,

cost_inchiriere number not null);

CREATE TABLE inchirieri

(nr_comanda number primary key,

id_client number not null,

nr_sasiu varchar2(17) not null,

data_inchiriere date not null,

data_restituire date

cod_optiune number);

CREATE TABLE clienti

( id_client number unique,

nume varchar2(15) not null,

prenume varchar2(15) not null,

marca_preferata varchar2(15));

CREATE TABLE defectiuni

( nr_defectiune number primary key,

nr_sasiu varchar2(17) not null,

id_client number not null,

data_constatare date not null);

CREATE TABLE reparatii

(nr_reparatie number primary key,

nr_sasiu varchar2(17) not null,

data_intrare_service date not null,

data_iesire_service date ,

cost_reparatie number );

CREATE TABLE optiuni

( cod number primary key,

denumire varchar2(15) not null,

cost number not null);

Fisiere in arhiva (1):

  • Baza de date.docx