Alimentele - sursă de îmbolnăvire

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 20871
Mărime: 226.29KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Danilă
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1 – Aspecte generale 4
  3. Alimentele conforme cu standardele ne pot îmbolnăvi 5
  4. Alimente sănătoase care devin nesănătoase 8
  5. Bolile alimentare 8
  6. Capitolul 2 – Abordarea legislativă 10
  7. Legea privind codul consumului, legea nr. 296/2004, republicat 2008 Codul Consumului 13
  8. Capitolul 3 – Studiul de caz 17
  9. a) Codex Alimentarius: Substanțele din alimente care te pot îmbolnăvi de cancer 17
  10. b) Prof. Mencinicopschi: "Pâinea a devenit un COCKTAIL de CHIMICALE" 20
  11. BIBLIOGRAFIE 211
  12. ANEXE .22

Extras din proiect

Introducere

Standardul de viață al timpurilor noastre a condus la progresul tehnologiei alimentare, a impus schimbări în modul de păstrare, preparare și consumare a alimentelor. Evoluţiile rapide din climatul concurențial, dublate de așteptările și exigențele consumatorilor, au promovat o ofertă excedentară de produse alimentare, determinând, totodată, riscuri crescute de îmbolnăviri, datorate consumului de alimente contaminate sau tratării inadecvate a acestora.

Alimentele, fie ele de origine vegetală sau animală, sunt indispensabile pentru om, întrucât asigură energia şi substanţele nutritive de bază, foarte necesare pentru buna desfăşurare a proceselor metabolice, creşterea şi dezvoltărea individului. Hrana reprezintă, de fapt, regulatorul proceselor de schimb dintre organism şi mediul înconjurător.

În ultimul timp, explozia de alimente tot mai divers şi colorat amabalate pentru a atrage consumatorul, compoziţia lor complexă şi o alimentaţie incorectă, săracă uneori în nutienţi necesari organismului, precum şi combinarea „periculoasă” a alimentelor, au condus la creşterea riscurilor de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor ingerate, pe fondul factorilor stresanţi la care este supus omul zi de zi, au determinat o revizuire a concepţiei despre nutriţia umană şi accentuarea caracterului ei de factor preventiv pentru sănătate. Se pune tot mai mult accent pe valoarea nutritivă a produselor comercializate şi creşte răspunderea celor care fabrică şi comercializează alimente, în ceea ce priveşte starea lor de inocuitate.

Calitatea și siguranța alimentelor se bazează pe eforturile tuturor celor implicați în lanțul alimentar, constituit din producția agricolă, procesarea, transportul și consumul.

Din statistici, realizate la nivel planetar, reiese că 79 % dintre bolile cauzate de alimente contaminate se datorează restaurantelor și unităților de servire, 21% sectorului casnic şi 3 % producătorilor de alimente.

Garantarea siguranței alimentului se referă la încadrarea în limite maxime, stabilite ca limite critice, privind conţinutul de aditivi, reziduuri de pesticide şi medicamente de uz veterinar, substanţe alergene, microorganisme patogene, infestarea cu insecte sau paraziți.

O alimentație sănătoasă a devenit o chestiune pusă sub semnul întrebării, mai ales în ultimii ani. Modificările genetice, pesticidele, neîincrederea oamenilor în tot ceea ce poartă numele de “bio” sau “organic”, toate aceastea au dus la întrebarea firească: ce este bine, până la urmă, să mâncăm? Nu există un răspuns absolut la această întrebare, dar există alimente mai sănătoase decât altele, care ne fac să ne simțim mai bine și să trăim frumos și sănătos. Diferența constă în faptul că, uneori, acestea ne pot afecta sănătatea la fel de mult ca și cele “nesănătoase”.

Capitolul 1 – Aspecte generale

O analiză a gravității și frecvenței îmbolnăvirilor din segmentul alimentar arată că ponderea persoanelor bolnave este determinată de consumul de alimente alterate şi/sau contaminate, ca urmare a imposibilității ținerii sub control a tuturor parametrilor ce definesc siguranța alimentelor.

Deoarece calitatea produselor alimentare are urmări directe asupra sănătății consumatorilor, pe tot parcursul lanțului alimentar trebuie respectate buna practică agricolă, buna practică igienică, buna practică de producție.

Concentrarea eforturilor tuturor celor implicaţi în lanţul complex de fabricare a produselor alimentare, care include producţia agricolă, procesarea şi transportul, precum şi asigurarea trasabilităţii produsului până la consumator în condiții reglementate, a sporit eforturile producătorilor de alimente de a asigura consumatorilor produse calitative şi sigure.

Mulți specialiști sunt de părere că am fi mai sănătoși dacă am mânca precum bunicii nostri. Însă, diferența apare în viața de zi cu zi, când trebuie să cumperi alimentele de la magazin și nu le poti lua direct din grădina proprie. Cele mai multe produse din comerț au tot felul de aditivi și reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră și a familiei.

O alimentaţie săracă în substanţe nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine, săruri minerale, apă) atrage după sine efecte negative asupra sănătăţii omului, reducându-i astfel capacitatea de muncă, rezistenţa în faţa factorilor stresanţi şi la acţiunea agenţilor patogeni de tot felul şi, totodată, amplifică gravitatea unor afecţiuni metabolice etc. Deşi au fost stabilite legături între alimentaţie şi sănătate încă din cele mai vechi timpuri, studiul alimentaţiei umane a intrat mai târziu în sfera cercetărilor ştiinţifice.

Cel care a semnalat pentru prima dată această relaţie între sănătate şi alimentaţie raţională a fost Hipocrate, care a precizat: „dacă reuşim să găsim pentru fiecare om echilibrul dintre alimentaţie şi exerciţiile fizice am reuşit să descoperim mijlocul de întreţinere a sănătăţii”.

Alimentele conforme cu standardele ne pot îmbolnăvi

Alimentele prezintă riscul de a fi contaminate pe tot parcursul lanţului tehnologic, cu substanţe chimice sau diverşi agenţi patogeni. Contaminarea produselor alimentare de origine vegetală poate fi de două tipuri, în funcţie de factorii care o determină:

• contaminare biologică – produsă de bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi. La acest tip de contaminare, produsele prezintă în cele mai multe cazuri semne vizibile, organoleptice.

• contaminare chimică – produsă de substanţe chimice provenite din mediu, reziduuri de metale grele sau altele care ajung în produse neintenţionat sau accidental, în timpul manipulării substanţelor, în procesele pe care le implică agricultura, prelucrarea produselor, transport sau ambalarea.

Bibliografie

*** Buletinul AGIR n r. 1-2/2008 ● ianuarie-iunie , CALITATEA ŞI SIGURANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE ÎN CONTEXTUL REGLEMENTĂRILOR IMPUSE DE UNIUNEA EUROPEANĂ, Drd. ing. Lavinia Mădălina MICU, Prof. dr. ing. Doru Ion PETANEC, U.S.A.M.V.B, Timişoara

*** OMS 611 / 1995 pentru aprobarea normelor de igienă privind alimentele şi protecţia sanitară a acestora

http://culinar.bzi.ro/lista-alimentelor-care-te-imbolnavesc-contin-cei-mai-periculosi-aditivi-11807

http://europa.eu.int/eur-lex/

http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~dieta-alimentatie/21925/alimentecare-te-pot-imbolnavi/pagina-2.html#ixzz2mvRceXxb

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/studiu-nou-alimentatie-alimente-considerate-sanatoase-care-imbolnavesc-sau-omoara-oameni-635726.html

http://lege5.ro/Gratuit/geytinbxge/legea-nr-296-2004-privind-codul-consumului

http://mihalache-mvm.blogspot.ro/2011/05/legislatia-europeana-privind-siguranta.html

http://prodieta.ro/intoleranta-si-alergii-alimentare-ce-mancare-cauzeaza-alergiile-lista-alimente-cu-potential-alergenic-simptome-tratament-naturist/

http://siguranta.alimentelor.tripod.com/id12.html

http://steconomice.uoradea.ro/anale/volume/2006/economie-si-administrarea-afacerilor/51.pdf

http://www.ansv.ro

http://www.boli-medicina.com/tratamente/sanatoase/CONTRAINDICATII-ALE-UNOR-PRODUSE-Sl-METODE-DE-TRATAMENT-BM-COM.php

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame

http://www.lege-online.ro/lr-LEGE-150-2004-%2877221%29.html

http://www.medicalergolog.com/alina-topor/afectiuni-tratate/alergii-si-boli-imunologice/alergii-alimentare_1937/

http://www.topfitness.ro/frumusete-sanatate/7-alimente-sanatoase-care-te-pot-imbolnavi/#sthash.FSY5XGMO.dpuf

http://www.slabsaugras.ro/alergiile-alimentare-art-2708.html

http://www.slabsaugras.ro/bacteriile-din-alimente-avem-motive-reale-sa-ne-temem--art-3754.html

Preview document

Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 1
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 2
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 3
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 4
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 5
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 6
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 7
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 8
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 9
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 10
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 11
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 12
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 13
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 14
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 15
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 16
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 17
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 18
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 19
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 20
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 21
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 22
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 23
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 24
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 25
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 26
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 27
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 28
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 29
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 30
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 31
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 32
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 33
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 34
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 35
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 36
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 37
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 38
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 39
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 40
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 41
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 42
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 43
Alimentele - sursă de îmbolnăvire - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Alimentele - Sursa de Imbolnavire.doc
  • Alimentele - Sursa de Imbolnavire.ppt

Te-ar putea interesa și

Pâinea cu nucă - caracterizare reologică

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Scurt istoric Nu este prea multa vreme de când omul a început sa foloseasca în hrana sa pâinea sub forma pe...

Studiu Statistic al Oportunității Introducerii pe Piață a Laptelui Proaspăt de Consum Îmbuteliat în Recipiente de Sticlă

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Justificarea temei Trăim într-o lume care se schimba în fiecare zi. De aceea trebuie sa ne adaptam mereu noilor...

Starea de Sănătate

şi activitate şi starea de sănătate. În prezent aceste relaţii trebuie privite dintr-o perspectivă globală, pentru că sunt necesare intervenţii şi...

Cerințe Privind Amplasarea și Normele de Construcție Pentru o Fabrică de Procesare a Laptelui

1 REGULI GENERALE DE IGIENĂ ŞI PRODUCŢIE Regulile generale de igienă şi producţie sunt incluse de Normele de bună practică de igienă (GHP – Good...

Procesul tehnologic de fabricare a pâinii negre

1.1 Generalităţi Dacă în prezent pâinea este majoritar făcută din grâu, în trecut secara, orzul, ovăzul, orezul şi porumbul erau folosite separat...

Colibaciloză

1. Caractere generale Enterobacteriaceele sunt prezente în intestinul animalelor şi al omului, iar fecalele conţin peste 1010 per gram...

Conserve Tip CORNED BEEF

Capitolul I .Documentare privind fabricarea conservelor din carne de vita (tip CORNED BEEF) I.1. Generalitati Conservele din carne sunt produse...

Toxiinfetii alimentare - Salmonella

Introducere Igiena a fost considerată ca o ştiinţă de sine stătătoare,după care s-a modificat, plasându-se ca o ramură a ştiinţelor medicale care...

Ai nevoie de altceva?