Analiza Comparatica a Calitatii Marfurilor - Masini de Spalat Automate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Comparatica a Calitatii Marfurilor - Masini de Spalat Automate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Teodor Negrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Comert, Marketing, Management, Merceologie

Cuprins

3. Prezentarea produselor 3
3.1 Companiile alese 3
4. Prezentarea caracteristicilor generale ale produsului 5
4.1 Intocmirea nomenclatorului optim de caracteristici de calitate 6
5. Cuantificarea exprimarii atributive in exprimare numérica 6
5.1 Scala de conversie 7
5.2 Tabelul de conversie 7
6. Calculul indicilor de calitate 8
6.1 Caracteristici direct proportionale cu calitatea: 9
Viteza de centrifugare 9
Design 9
Functii 10
Deschidere hublou 10
Numarul de programe 11
6.2 Caracteristici invers proportionale cu calitatea: 12
Consumul energetic 12
Consum de apa 12
Nivelul de zgomot 13
7. Calculul ponderii importantei fiecarei caracteristici de calitate 14
7.1 Metoda matricei 14

Extras din document

Introducere

Analiza comparativă a calităţii mărfurilor (A.C.Q.M.) constă în aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a două sau mai multe mărfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. facilitează cunoaşterea reală a ofertei de produse/servicii, necesitate stringentă pentru toţi factorii care acţionează în medii economice concurenţiale, dominate de informaţii multiple,incerte şi chiar contradictorii în domeniul calităţii.

Consumatorii, in calitatea lor de purtatori ai cererii, constituie categoria cea mai numeroasa si cea mai indreptatita sa beneficieze de obiectivitatea si pertinenta rezultatelor A.C.Q. marfurilor si serviciilor. Acestia sunt supusi permanent unei publicitati persuasive si nu totdeauna corecte in privinta calitatii produselor si serviciilor, fapt care conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios.

Exista o gama larga de A.C.Q. ale produselor si serviciilor. Varietatea tipologica a acestor analize este nelimitata, si aceasta datorita caracterului aproape unic al ipostazelor de apreciere a calitatii. In practica, pentru a asigura un nivel convenabil de obiectivitate a analizelor comparative, care privesc segmente mai largi ale cererii, se procedeaza la cunoasterea prealabila a caracteristicilor cererii pentru o marfa anume, operatiune ce presupune studii de piata corespunzatoare.

Tipologia analizelor comparative privind calitatea este structurata in functie de criterii ca grade de importanta, complexitatea marfii:

Gradul de importanta este dat de scopul efectualizarii analizei, mijloace reclamate si efecte antrenate. Analizele efectuate in folosul consumatorilor presupun o independenta totala si reala fata de interesele publicitare, intrucat rezultatele acestor analize sunt considerate ca atare in stabilirea comportamentului de cumparare. Din acest motiv aceasta categorie de analize constituie apanajul unor specialisti si organisme de maxima probabilitate profesionala si morala.

Complexitatea marfii determina hotarator caracterul A.C.Q. Daca in cazul unor produse de complexitate redusa rezultatele analizelor sunt relativ controlabile de cei interesati, datorita accesibilitatii problematicii specifice, in cazul marfurilor de complexitate mare sunt necesare demersuri riguroase si profesionalism inalt.

In privinta amplorii A.C.Q.M variaza larg de la simple ordonari in functie de nivelurile unei caracteristici, pana la ipostaze in care sunt luate in considerare numeroase caracteristici, importanta si caracterul fiecareia si care reclama folosirea unor metode matematice complexe.

Metodele simple reprezinta avantajele operativitatii si accesibilitatii, avantaje care le fac foarte raspandite in practica.

Metode complexe prezinta avantajul unui spor major de obiectivitate ca urmare a considerarii simultane a unui numar mare de caracteristici, in functie de importanta lor, dar presupun parcurgerea riguroasa a unei metodologii prea complicate pentru a se bucura de raspandire larga, fiind asadar mai putin aplicata.

Din categoria metodelor complexe, cele mai cunoscute si aplicate sunt metoda valorii absolute a caracteristicilor, metoda indicelui de utilitate, metoda indicatorului complex al calitatii etc.

In desfasurarea A.C.Q. trebuie respectate anumite principii si etape pentru a ajunge la rezultate pertinente si obiective.

Principiile de baza ce trebuie respectate in desfasurarea unei A.C.Q. sunt:

Unitatea categoriala a obiectului A.C.Q. (produs/serviciu/lucrare ), respectiv obiectul analizei sa fie din aceeasi categorie, descris prin aceleasi caracteristici.

Apartenenta la aceeasi categorie a obiectului A.C.Q. este o conditie esentiala, de respectarea careia depinde insasi pertinenta demersului. In practica, aceasta cerinta este interpretata in moduri diferite, unele discutabile.

Obiectul A.C.Q. trebuie sa raspunda aceleiasi nevoi, mai exact, aceluiasi segment de nevoie sociala.

Obiectivele care se urmaresc prin analiza comparativa sunt urmatoarele :

• stabilirea performantelor diferitelor modele de produse

• compararea conditiilor comerciale si de service oferite de firmele producatoare ( distribuitoare )

• caracterizarea produselor din punct de vedere al caracteristicilor de calitate

• stabilirea raportului performanta/pret sau calitate/pret

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparatica a Calitatii Marfurilor - Masini de Spalat Automate.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT