Analiza comparativă a calității notebook-urilor

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3551
Mărime: 127.48KB (arhivat)
Publicat de: Horea Ciobanu
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice -Facultatea de Comert-

Cuprins

  1. Introducere pag. 3
  2. 1.Prezentarea produsului si a grupei de produse pag. 4
  3. 2.Clasificarea caracteristicilor generale pag. 6
  4. 3.Prezentarea firmelor concurente pag. 7
  5. 4.Prezentarea produselor alese pag. 9
  6. 5. Prezentarea caracteristicilor de calitate alese pentru analiza pag.14
  7. 6. Metoda expertilor pag.15
  8. 7.Concluzii pag.17
  9. Bibliografie pag.18

Extras din proiect

Introducere

-Elemente teoretice si metodologice-

Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care are intelesul de fel de a fi.

Literatura de specialitate furnizeaza un numar considerabil de definitii date conceptului de calitate. Dupa unii specialisti, calitatea produselor este considerata satisfacerea unei necesitati; gradul de satisfacere a consumatorului; conformitatea cu caietele de sarcini; ansamblul mijloacelor pentru realizarea unui produs viabil; un cost mai mic pentru o utilizare data.

Stiinta care se ocupa cu studiul calitatii marfurilor este calimetria.

Calimetria reprezinta masurarea si estimarea calitatilor marfurilor prin metode matematice si statistice in principalele etape de realizare si comercializare a produselor.

Principii de baza ale calimetriei:

- ponderea caracteristicilor dupa importanta;

- suma ponderilor este constanta;

- convertirea parametrilor numerici, nationalisti intr-o singura scara generala;

- calitatea este o functie matematica

Q = F (x, y, z, )

se calculeaza astfel:

Q = ∑ Ki - ∑ Pj

Ki valoarea caracteristicii

Pj valoarea poonderei

Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative. A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii necesitatea stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Scopul acestei analize comparative este sa-l ajute pe consummator in achizitionarea de produse care sa satisfaca nevoile acestuia la un pret cat mai mic. Ceea ce reprezinta importanta pentru consumatoreste raportul calitate/pret.

In cazul produselor de folosinta indelungata consumatorul trebuie sa tina cont, atunci cand achizitioneaza un prosus de: pretul produsului; cheltuielile de intretinere, de mentenanta si de cheltuielile curente de exploatare (consum de energie, carburant).

Analizele comparative, cu toate limitele lor, prezinta o importanta deosebita, deoarece, prin efectuarea lor si publicarea constanta a rezultatelor obtinute, genereaza o influenta spectaculoasa, atat asupra consumatorilo, cat si producatorilor, bucurandu-i pe primii si punandu-i in garda pe furnizori, acestia constituindu-se adevarati denuntatori ai practicilor neloiale ale producatorilor si facandu-i pe consumatori mai circumspecti si mai rationali privind procesul de achizitionare a bunurilor.

1.Prezentarea produsului si a grupei de produse

Vanzarile de laptopuri in anul 2008 in Romania au atins valoarea de 300 de milioane de lei, echivalentul a 140.000 de unitati, pe cand cele de PC Desktopuri, nivelul de 200 de milioane de lei.

“Evolutia vanzarilor de notebookuri de pana acum, dar si tendinta generala a clientilor de a inlocui desktopurile cu notebookurile ne face increzatori sa estimam ca, in prima jumatate a anului 2009, segmentul de notebookuri va mentine un ritm al vanzarilor mai mare fata de cel al PC-urilor”, a spus Jiri Rizek, directorul general al Flamingo International.Potrivit Flamingo, cele mai cautate branduri de laptopuri de catre romani vor fi in continuare HP, Fujitsu Siemens, Acer si Toshiba.

Un laptop este un mic calculator portabil, care deobicei cântăreşte între 1-6 kilograme, depinde de mărime, materiale şi alţi factori.Sunt folosite două denumiri, laptop şi respectiv notebook. Laptop fiind un termen mai vechi introdus în 1983 de către Gavilan SC.

Laptop-urile funcţionează cu o singură baterie sau un adaptor care poate încărca bateria şi în acelaşi timp sa alimenteze calculatorul. Laptop-urile sunt capabile să îndeplinească aceleaşi funcţii ca ale unui PC.

Istoria laptop-urilor

Când spui portabilitate, în domeniul IT, te gândeşti imediat la laptopuri. Sau notebookuri, depinde cum îţi place să le spui. Unii şi le cumpără pentru că au cu adevărat nevoie de ele. Alţii doar pentru că aşa e trend-ul Acum la modă e ca în orice emisiune TV, talkshow, ştiri sau de sport, prezentatorul sau realizatorul să aibă cu el şi un notebook. Nu ştiu cât îl foloseşte, dar dă bine ca element decorativ. Însă laptopul nu a fost întotdeauna aşa portabil şi performant cum este acum. Ba chiar primele versiuni erau atât de grele şi de mari, încât puteau fi transportate cu mare dificultate. Aceasta este ironia tehnologiei: ne aduce avantaje la care nici nu ne-am fi gândit, pentru ca noi să râdem când privim în urmă la primele prototipuri.

Primul concept care s-a apropiat de ceea ce avea să devină laptopul pe care îl cunoaştem azi a fost Dynabook. Conceput de Alan Kay şi dezvoltat de Xerox PARC la începutul anilor '70, Dynabook a constituit baza de plecare a laptopurilor. Un deceniu mai târziu şi-a făcut apariţia primul model comercial. Lansat în 1981, Osborne 1 avea la bază sistemul de operare CP/M şi era mult mai mare şi mai greu decât laptopurile moderne. Din poză, se poate observa că ecranul CRT de care beneficia era minuscul.În ciuda dimensiunilor şi a greutăţii mari, Osborne 1 a avut un impact major asupra industriei, fiind primul computer pe care oamenii îl puteau lua cu ei. Însă Osborne 1 nu funcţiona pe baterii, trebuia alimentat la priză.

Un alt model notabil a fost Compaq Portable, lansat în 1983. La vremea aceea, IBM Personal Computer devenea platforma standard pe piaţa PC-urilor. Compaq Portable care avea la bază MS-DOS era într-adevăr mai uşor de transportat decât Osborne 1, însă nici acesta nu funcţiona pe baterii. 1982 este anul în care Bill Moggridge, un designer industrial britanic, a lansat GRiD Compass 1101. Acesta este primul model care a beneficiat de designul de tip clamshell, în care laptopul se închide prin suprapunerea ecranului cu tastatura. GRiD Compass 1101 costa la acea vreme între 8.000$ şi 10.000$.

Preview document

Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 1
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 2
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 3
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 4
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 5
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 6
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 7
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 8
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 9
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 10
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 11
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 12
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 13
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 14
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 15
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 16
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 17
Analiza comparativă a calității notebook-urilor - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Calitatii Notebook-urilor.doc

Te-ar putea interesa și

Comerț electronic - actualitate și perspectivă

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Potrivit Web Internet Archive, primul magazin online din România a fost lansat de către PC Net în 1997 şi se numea...

Analiza comparativă a laptopurilor

INTRODUCERE Secolul XX a fost secolul care a adus un salt tehnologic uriaş.Acest progres tehnologic a fost suportul globalizării afacerilor,un...

Analiza comparativă a cinci laptopuri

Introducere Computerele există astăzi pretutindeni. Ele joacă un rol important în aproape toate aspectele vieţii noastre, astfel că este greu să...

Analiză comparativă a notebook-urilor

In acest proiect am incercat stabilirea unei alegeri cat mai bune in vederea achizitionarii unui Notebook . Capitolul 1 Prezentarea generala a...

Ai nevoie de altceva?