Analiza Comparativa a Caracteristicilor de Calitate - Autoturisme

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Comparativa a Caracteristicilor de Calitate - Autoturisme.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Negrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Comert, Marketing, Management

Cuprins

I. INTRODUCERE pag. 3
II. PREZENTAREA PRODUSELOR pag. 5
1. DACIA LOGAN 1.6 AMBITION pag. 6
2. CHEVROLET KALOS 1.4 8V SE pag. 9
3. DAEWOO CIELO 1.5 8V EXECUTIVE pag. 12
4. FIAT ALBEA 1.2 16V STAR pag. 14
5. HYUNDAI ACCENT 1.3 GL pag. 17
6. RENAULT CLIO SYMBOL 1.4 8V EXPRESSION pag. 19
III. NOMENCLATORUL GENERAL AL CARACTERISTICILOR DE CALITATE pag. 22
IV. NOMENCLATORUL OPTIM AL CARACTERISTICILOR DE CALITATE pag. 23
V. CALCULUL INDICILOR DE CALITATE pag. 33
VI. METODA MATRICEALA pag. 36
VII. INVESTIGATIA IN GRUP DE SPECIALISTI pag. 37
VIII.CALCULUL INDICATORULUI COMPLEX AL CALITATII pag. 38
IX. CALCULUL INDICATORULUI RAPORTULUI CALITATE/PRET pag. 40
X. CONCLUZII pag. 41
XI. BIBLIOGRAFIE pag. 42

Extras din document

I. INTRODUCERE

Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

Analiza comparativa a calitatii marfurilor faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii necesitatea stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Analizele comparative destinate cumparatorilor se realizeaza in mod curent de organisme autorizate, cum sunt cele menite sa asigure protectia consumatorilor (organisme guvernamentale, organizatii ale consumatorilor, etc. ) si se publica in reviste de profil sau alte materiale destinate informarii si educarii consumatorilor.

Exista o gama larga de analize comparative ale calitatii produselor si serviciilor. Varietatea tipologica a acestor analize este nelimitata, si aceasta datorita caracterului aproape unic al ipostazelor de apreciere a calitatii. Tipologia analizelor comparative privind calitatea este structurata in functie de criterii precum gradele de importanta sau complexitatea marfii.

Amploarea analizei comparative variaza larg de la simple ordonari in functie de nivelurile unei caracteristici, pana la ipostaze in care sunt luate in considerare numeroase caracteristici, importanta si caracterul fiecareia si care reclama folosirea unor metode matematice complexe.

In desfasurarea analizelor comparative ale calitatii trebuie respectate anumite principii si etape pentru a ajunge la rezultate pertinente si obiective.

Principiile de baza ce trebuie respectate in desfasurarea unei analize comparative sunt:

a) Unitatea categoriala a obiectelor analizei (produs/serviciu/lucrare), acestea trebuind sa apartina aceleasi categorii, respectiv sa fie descrise prin aceleasi caracteristici.

b) Obiectele analizei trebuie sa raspunda aceleiasi nevoi, mai exact, aceluiasi segment de nevoie sociala.

Obiectivele care se urmaresc prin analiza comparativa sunt urmatoarele :

- stabilirea performantelor diferitelor modele de produse

- compararea conditiilor comerciale si de servicii oferite de firmele producatoare ( distribuitoare )

- caracterizarea produselor din punct de vedere al caracteristicilor de calitate

- stabilirea raportului performanta/pret sau calitate/pret

Scopul acestei analize comparative este sa-l ajute pe consumator in achizitionarea de produse care sa satisfaca nevoile acestuia la un pret mai mic. Ceea ce prezinta importanta pentru consumator este raportul calitate/pret.

In cazul produselor de folosinta indelungata consumatorul trebuie sa tina cont, atunci cand achizitioneaza un produs, de urmatoarele:

- pretul produsului

- cheltuielile de intretinere

- cheltuielile curente de exploatare ( ex. consum de energie, carburant )

Analiza comparativa isi propune sa informeze obiectiv consumatorii privind caracteristicile de calitate ale produselor, caracteristici care participa la realizarea calitatii unui produs si sa-i ajute in luare deciziei de achizitionare a produsului pe care si-l doresc, si de care au nevoie.

Analizele comparative, cu toate limitele lor, prezinta o importanta deosebita deoarece, prin efectuarea lor si publicarea constanta a rezultatelor obtinute, genereaza o influenta spectaculoasa, atat asupra consumatorilor, cat si a producatorilor, facandu-i pe consumatori mai circumspecti si mai rationali privind procesul de achizitionare a bunurilor.

II. PREZENTAREA PRODUSELOR

Pentru intocmirea acestei lucrari am ales spre a analiza sase autorturisme cu caracteristici si performante asemanatoare: Dacia Logan 1.6 Ambiton, Chevrolet Kalos 1.4 8V SE, Daewoo Cielo 1.5 8V Executive, Fiat Albea 1.2 16V Star, Hyundai Accent 1.3 GL, Renault Clio Symbol 1.4 8V Expression.

Masinile alese au in dotare motoare cu cilindrea cuprinsa intre 1.2 si 1.6 litri si puteri intre 75 si 90 de cai putere. Motoarele lui Dacia Logan, Chevrolet Kalos, Daewoo Cielo si Renault Clio au cate doua supape pe cilindru, cel al lui Hyundai Accent, trei supape si cel al lui Fiat Albea , patru supape pe cilindru.

Cele sase masini analizate au o transmisie manuala in 5 trepte cu tractiune fata si uitlizeaza ca si combustibil benzina fara plumb cu un consumul mediu ce variaza intre 6.4 litri si 7.4 litri la 100 km.

La capitolul acceleratie masinile comparate ating vitezele maxime cuprinse intre 162 si 175 km/h intr-un timp de 11.5-13.5 secunde iar franare de la 100 km/h se realizeaza intr-un interval de 41.9-45 metri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Caracteristicilor de Calitate - Autoturisme.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT