Analiză piața vinurilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5387
Mărime: 392.76KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Grigore
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: D. Moise

Extras din proiect

Partea teoretica

Mixul de marketing poate fi definit ca un instrument de realizare a politicii de marketing a firmei, care consta dintr-o combinatie unitara a diferitelor variabile de marketing, in patru domenii distincte: produs, pret, distributie si promovare.

In cadrul abordarii actuale a conceptului de marketing mix, importanta celor patru elemente componente variaza in functie de conditiile concrete ale transpunerii in practica a mixului. De asemenea, in practica, nu este obligatorie prezenta tuturor elementelor pentru realizarea mixului.

Ca urmare a diversitatii si complexitatii fiecaruia dintre cele patru elemente ale mixului, la nivelul fiecaruia dintre ele se poate elabora un asa numit submix: submix de produs, submix de pret, submix de distributie si submix de promovare.

Segmentarea pietei presupune identificarea segmentelor cu nevoi similare si satisfacerea acestor nevoi prin produsele oferite. Ideea de la care se pleaca este ca firma poate maximiza profitul prin realizarea unor produse care sa satisfaca nevoile specifice fiecarui segment decat sa introduca un singur produs pe o piata de masa. Firma concepe strategiile de produs, preturi, comunicarea si distributia pentru a se adresa fiecarrui segment in parte. Este procedeul de marketing ce consta in studiul pentru compartimentarea pietei interne si externe, in functie de:

- specificul clientelei;

- prezenta concurentei;

- obiceiuri, mentalitati sociale;

- clima;

- regim social;

- nivel de trai si civilizatie;

- stadiul industrial de dezvoltare;

- structuri economice caracteristice;

- pozitia geografica;

- dotari portuare;

- retea interioara de transport si comunicatie etc.

Produsul trebuie sa fie diferentiat, adaptat si conditionat in functie de fiecare segment de piata.

Tipuri de strategii de segmentare:

- Segmentarea specifica: presupune ca firma sa se adreseze cu un produs unui singur segment.

- Segmentarea multipla: tinteste cu acelasi produs mai multe segmente. La orice intrare pe un alt segment firmele trebuie sa se asigure ca nu ii indeparteaza pe consumatorii din segmentele abordate anterior.

- Segmentarea pietei cu o linie de produse: firmele tintesc segmentele de piata nu cu un singur produs, ci cu o linie de produse.

- Segmentarea selectiva: presupune tintirea unui segment cu o linie de produse.

- Segmentarea multipla cu o linie de produse: presupune tintirea cu o linie de produse a mai multor segmente.

Pozitionarea marcii este o strategie prin care se urmareste comunicarea beneficiilor produselor pentru a se adresa nevoilor segmentelor identificate.

Relatia dintre segmentare si pozitionare:

Desi prin fiecare dintre cele doua strategii se urmaresc scopuri diferite, ele sunt strans legate. Astfel, pentru a se decide care este segmentul tinta este nevoie ca, mai intai sa se stabileasca modul de pozitionare a produsului pe piata. In acelasi timp, indentificarea nevoilor si caracteristicilor grupurilor tinta este o conditie necesara pentru pozitionarea unei marci. Si mai mult decat atat, succesul strategiei de pozitionare depinde de felul in care segmentul tinta reactioneaza la actiunile de marketing caruia ii sunt adresate.

Marketingul tinta presupune identificarea principalelor grupuri de cumparatori existente pe piata, alegerea unuia sau a mai multor astfel de grupuri si elaborarea mixurilor de marketing in concordanta cu asteptarile acelor grupuri.

Tintirea presupune clasificarea segmentelor in functie de atractivitatea lor si alegerea segmentelor tinta. Astfel, firma poate identifica mai multe segmente, dar sa decida sa opereze pe unul sau pe doua segmente in functie de atractivitatea acestora si de resursele de care dispune.

Criterii:

- Marimea segmentului.

- Potentialul.

- Masurabilitate (puterea de cumparare, vanzarile potentiale, costuri, profitabilitatea).

- Accesibilitatea (abilitatea firmei de a tinti consumatorii din fiecare segment prin echipa de vanzari, dealeri, mediile publicitare disponibile).

- Compatibilitatea (mixul de marketing poate varia pe diferitele segmente si trebuie sa corespunda obiectivelor firmei, resurselor, etc).

- Posibilitatea de a-l apara.

Preview document

Analiză piața vinurilor - Pagina 1
Analiză piața vinurilor - Pagina 2
Analiză piața vinurilor - Pagina 3
Analiză piața vinurilor - Pagina 4
Analiză piața vinurilor - Pagina 5
Analiză piața vinurilor - Pagina 6
Analiză piața vinurilor - Pagina 7
Analiză piața vinurilor - Pagina 8
Analiză piața vinurilor - Pagina 9
Analiză piața vinurilor - Pagina 10
Analiză piața vinurilor - Pagina 11
Analiză piața vinurilor - Pagina 12
Analiză piața vinurilor - Pagina 13
Analiză piața vinurilor - Pagina 14
Analiză piața vinurilor - Pagina 15
Analiză piața vinurilor - Pagina 16
Analiză piața vinurilor - Pagina 17
Analiză piața vinurilor - Pagina 18
Analiză piața vinurilor - Pagina 19
Analiză piața vinurilor - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Piata Vinurilor.doc

Te-ar putea interesa și

Lansarea pe Piața din Județul Timiș a Vinurilor Produse de SC Jidvei SRL

SC JIDVEI SRL INTRODUCERE Asa cum spune legenda, zeul vinului s-a nascut în Tracia, pe teritoriul României de astazi. În aceasta zona, producerea...

Plan de Afacere - SC Vincon Vrancea SA

CAPITOLUL 1 Descrierea afacerii 1.1 . Stadiul ideii de afaceri Denumirea firmei : S.C. VINCON VRANCEA S.A. Obiectul de activitate: Fabricarea...

Piața vinurilor

1. CARACTERISTICI GENERALE ALE PIETEI VINURILOR 1.1 Scurt istoric Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile...

Plan de afaceri pentru modernizarea unei firme vinicole din comuna Ceptura - Județul Prahova

INTRODUCERE MANAGERUL ŞI VITICULTORUL DE AZI Este fără doar şi poate o modă astăzi în multe medii frecventate de oamenii tineri a discuta şi...

Piața vinurilor

Capitolul I: EXPRESIVITATEA COMUNICAŢIONALĂ A BRANDULUI 1.1. Consideratii generale privind brandul Etimologia cuvântului: “brand” vine din Old...

Marketingul Firmei Vincon Vrancea

Pozitionarea pe piata - parte integranta a politicii de marketing în cadrul companiei 1.1 Pozitionarea pe piata ( notiune, obiective, modalitati)...

Analiza Pieței Vinurilor

Produsul 1.1 Scurt istoric al produsului la nivel mondial şi naţional. Marele scriitor britanic spune că: “vinul bun e o creatură familiară bună...

Turismul vinicol din Republica Moldova

Introducere Trăim cel mai dramatic timp din existenţa Republicii Moldova, cînd statul a lăsat societatea şi oamenii de izbelişte, îndemnîndu-i...

Ai nevoie de altceva?