Analiza Piata Vinurilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5387
Mărime: 392.76KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: D. Moise

Extras din document

Partea teoretica

Mixul de marketing poate fi definit ca un instrument de realizare a politicii de marketing a firmei, care consta dintr-o combinatie unitara a diferitelor variabile de marketing, in patru domenii distincte: produs, pret, distributie si promovare.

In cadrul abordarii actuale a conceptului de marketing mix, importanta celor patru elemente componente variaza in functie de conditiile concrete ale transpunerii in practica a mixului. De asemenea, in practica, nu este obligatorie prezenta tuturor elementelor pentru realizarea mixului.

Ca urmare a diversitatii si complexitatii fiecaruia dintre cele patru elemente ale mixului, la nivelul fiecaruia dintre ele se poate elabora un asa numit submix: submix de produs, submix de pret, submix de distributie si submix de promovare.

Segmentarea pietei presupune identificarea segmentelor cu nevoi similare si satisfacerea acestor nevoi prin produsele oferite. Ideea de la care se pleaca este ca firma poate maximiza profitul prin realizarea unor produse care sa satisfaca nevoile specifice fiecarui segment decat sa introduca un singur produs pe o piata de masa. Firma concepe strategiile de produs, preturi, comunicarea si distributia pentru a se adresa fiecarrui segment in parte. Este procedeul de marketing ce consta in studiul pentru compartimentarea pietei interne si externe, in functie de:

- specificul clientelei;

- prezenta concurentei;

- obiceiuri, mentalitati sociale;

- clima;

- regim social;

- nivel de trai si civilizatie;

- stadiul industrial de dezvoltare;

- structuri economice caracteristice;

- pozitia geografica;

- dotari portuare;

- retea interioara de transport si comunicatie etc.

Produsul trebuie sa fie diferentiat, adaptat si conditionat in functie de fiecare segment de piata.

Tipuri de strategii de segmentare:

- Segmentarea specifica: presupune ca firma sa se adreseze cu un produs unui singur segment.

- Segmentarea multipla: tinteste cu acelasi produs mai multe segmente. La orice intrare pe un alt segment firmele trebuie sa se asigure ca nu ii indeparteaza pe consumatorii din segmentele abordate anterior.

- Segmentarea pietei cu o linie de produse: firmele tintesc segmentele de piata nu cu un singur produs, ci cu o linie de produse.

- Segmentarea selectiva: presupune tintirea unui segment cu o linie de produse.

- Segmentarea multipla cu o linie de produse: presupune tintirea cu o linie de produse a mai multor segmente.

Pozitionarea marcii este o strategie prin care se urmareste comunicarea beneficiilor produselor pentru a se adresa nevoilor segmentelor identificate.

Relatia dintre segmentare si pozitionare:

Desi prin fiecare dintre cele doua strategii se urmaresc scopuri diferite, ele sunt strans legate. Astfel, pentru a se decide care este segmentul tinta este nevoie ca, mai intai sa se stabileasca modul de pozitionare a produsului pe piata. In acelasi timp, indentificarea nevoilor si caracteristicilor grupurilor tinta este o conditie necesara pentru pozitionarea unei marci. Si mai mult decat atat, succesul strategiei de pozitionare depinde de felul in care segmentul tinta reactioneaza la actiunile de marketing caruia ii sunt adresate.

Marketingul tinta presupune identificarea principalelor grupuri de cumparatori existente pe piata, alegerea unuia sau a mai multor astfel de grupuri si elaborarea mixurilor de marketing in concordanta cu asteptarile acelor grupuri.

Tintirea presupune clasificarea segmentelor in functie de atractivitatea lor si alegerea segmentelor tinta. Astfel, firma poate identifica mai multe segmente, dar sa decida sa opereze pe unul sau pe doua segmente in functie de atractivitatea acestora si de resursele de care dispune.

Criterii:

- Marimea segmentului.

- Potentialul.

- Masurabilitate (puterea de cumparare, vanzarile potentiale, costuri, profitabilitatea).

- Accesibilitatea (abilitatea firmei de a tinti consumatorii din fiecare segment prin echipa de vanzari, dealeri, mediile publicitare disponibile).

- Compatibilitatea (mixul de marketing poate varia pe diferitele segmente si trebuie sa corespunda obiectivelor firmei, resurselor, etc).

- Posibilitatea de a-l apara.

Preview document

Analiza Piata Vinurilor - Pagina 1
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 2
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 3
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 4
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 5
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 6
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 7
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 8
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 9
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 10
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 11
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 12
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 13
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 14
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 15
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 16
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 17
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 18
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 19
Analiza Piata Vinurilor - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Piata Vinurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Concurentei in Economia de Piata

INTRODUCERE Succesul organizaţiilor contemporane, indiferent de natura şi mărimea lor, îşi are sorginta în calitatea strategiilor pe care le...

Calitatea si Sortimentul Marfurilor Alimentare - Ciocolata

1. INTRODUCERE Ciocolata, gustul pasiunii Exista oare vreun aliment mai delicat si mai romantic decat ciocolata? E dulce, amara, cremoasa,...

Filiera Laptelui

1. Introducere : Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman....

Negustori și Comercianți

O perspectivă istorică privind evoluţia profesiei de negustor şi o perspectivă juridică asupra comercianţilor,a actelor şi faptelor de comerţ ”...

Comercializarea Grasimilor Alimentare la SC Clasico Plus SRL

ARGUMENT Comertul reprezinta una dintre cele mai importante activitati ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piata,...

Comerțul Mondial cu Fructe și Legume

INTRODUCERE-COMERŢUL MONDIAL În epoca actuală, dezvoltarea unei ţări este condiţionată de participarea ţării la diviziunea mondială a muncii....

Conceptul de Promovare și Rolul Ei în Marketing

1. Conceptul de promovare şi rolul ei în marketing. Promovare reprezintă conceptele şi activităţile utilizate pentru transmiterea informaţiilor...

Analiza Pietei Produselor si a Preturilor la SC Aidyn B Pasa SRL

S.C. AIDYN B PASA S.R.L AYDIN B PASA S.R.L. este o firma ce s-a infiintat in 1995, firma de comert cu amanuntu si en-groos ,avand sediul in IASI ,...

Ai nevoie de altceva?