Analiza Pieței Cafelei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 10055
Mărime: 366.38KB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Sârbu
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice din Bucureşti Facultatea de Comerţ

Cuprins

  1. 1. Capitolul I. Despre cafea pag. 3
  2. 2. Capitolul II. Analiza ofertei pag. 8
  3. 3. Capitolul III. Analiza cererii pag. 12
  4. 4. Capitolul IV. Distribuţia pag. 19
  5. 5. Capitolul V. Preţul pag. 22
  6. 6. Capitolul VI. Promovarea produsului pag. 23
  7. 7. Capitolul VII. Previziuni asupra pietei pag. 24
  8. 8. Bibliografie pag. 26

Extras din proiect

Capitolul I. Despre cafea

1.1 Scurt istoric al produsului la nivel mondial şi naţional

Cafeaua este o băutură apreciată de milioane de oameni din toată lumea de cel puţin o mie de ani. În plus, în prezent cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, făcând obiectul a mii de studii ştiinţifice publicate. Cafeaua face parte din grupa produselor alimentare numită stimulente. În aceasta grupă sunt cuprinse produsele alimentare neurotonice şi cardiotonice, deoarece conţin substanţe farmacologice active, ce acţionează asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator şi dezvoltă o acţiune diuretică.

Istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani. În Occident, istoria cafelei începe acum trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate paturile sociale înca din vechime.

Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolul al IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Mării Roşii din Africa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Cafeaua a fost descoperită pentru prima dată în Estul Africii, într-o zonă a Etiopiei, cunoscută sub numele de Kaffa. O legendă populară vorbeşte despre un păstor de capre, pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, după ce acestea consumaseră fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a încercat să consume el însuşi acele fructe şi a constatat că îi conferă o senzaţie de revigorare. Auzind despre această plantă extraordinară, călugării au uscat fructele, astfel încât să le poată transporta la mănăstirile mai îndepărtate. Ulterior au reconstituit fructele cu apa, le-au consumat şi au băut lichidul, care îi stimula si îi ţinea treji pentru rugăciune.

Începând cu anul 1000 e.n., renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafeaua în chip de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Cafeaua creştea în mod natural şi în Peninsula Arabiei şi din secolul XI cafeaua a fost preparată ca bautură caldă.

Se pare că originea cafelei se află pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei cunoscută sub numele de „Kaffa". De acolo ea se răspândeşte în Yemen, apoi în Arabia şi Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid în toate aceste ţări şi servitul cafelei a devenit un obicei zilnic plăcut. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea, societăţile care practicau comerţul au început să-şi dea seama de marele potenţial pe care îl reprezinta cafeaua şi au lansat-o cu succes în Europa.

Cererea de cafea în Orientul Apropiat era extrem de mare şi toate transporturile de cafea care părăseau Yemenul cu destinaţia Alexandria şi Constantinopol erau foarte bine controlate şi păzite pentru ca nicio plantă să nu iasă din ţară. În ciuda acestor restricţii, musulmanii în timpul pelerinajului lor la Mecca, au reuşit să ascundă şi să ia cu ei plante de cafea şi să le cultive în ţările lor. Astfel, a început cultivarea cafelei în India.

Cafeaua în Europa

Comercianţii veneţieni au adus cafeaua în Europa în 1615. La început, cafeaua se vindea de către comercianţii de limonadă şi se credea că are calităţi medicinale. Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la Veneţia în 1683, iar celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco a fost deschis în 1720. Odată ajunsă în Europa, această nouă bautură a fost puternic criticată de biserica catolica, iar mulţi considerau ca papa ar trebui să o interzică, deoarece o numeau băutura diavolului. Spre surprinderea lor, papa a binecuvântat cafeaua declarând-o băutură creştinească.

Cafeaua în America

În anii 1700, cafeaua şi-a croit drumul până în America datorită unui căpitan francez de infanterie care a dus cu sine o mică plantă în lunga sa călătorie peste Atlantic. Astăzi, peste 400 de miliarde de căni de cafea sunt consumate în fiecare an, cafeaua fiind cea mai populară băutură din lume. Este interesant că, deşi cafeaua este originară din Africa, cultivarea arborelui în această parte a lumii este relativ recentă. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus creşterea cafelei în Africa, chiar după Primul Război Mondial, înfiinţând plantaţii în zone care ofereau un climat şi un sol propice înfloririi arborelui.

Asemănările fonetice dintre cuvântul „cafea” şi echivalenţii săi europeni (în italiană „caffe”, în franceză „caffé” şi „kaffee” în germană, de exemplu), i-au determinat pe oameni să creadă că numele provine din "Kaffa", provincia etiopiană de unde cafeaua îşi trage obârşia. Dar o altă ipoteză a sugerat că acest cuvânt povine din arabescul „quahwek”, care înseamnă „stimulant”.

Pe la mijlocul secolului XVII, olandezii dominau comerţul naval şi au introdus cultivarea la scară mare a cafelei în coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi şi Bali. Cafeaua a ajuns în America Latină câteva decenii mai târziu când francezii au adus o plantă de cafea în Martinica. La jumatatea secolului 19, o boala rară a plantelor s-a răspândit prin plantaţiile de cafea din Asia de sud-est şi culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producătoare de cafea, onoare pe care o deţine şi astăzi.

Este interesant că, deşi cafeaua este originară din Africa, cultivarea arborelui în această parte a lumii este relativ recentă. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus creşterea cafelei în Africa, chiar după Primul Război Mondial, înfiinţând plantaţii în zone care ofereau un climat şi un sol propice înfloririi arborelui.

Pe parcursul secolului al IX-lea şi până în prezent, cultivarea şi exportul cafelei a înflorit într-o măsură uimitoare. În prezent cafeaua este consumată virtual în orice ţară, şi este o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.

Pe piaţa mondială cafeaua se situează, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de înaltă valoare, situaţia economică a multor ţări prim-producătoare de cafea depinzând aproape în întregime de exportul cafelei, pentru bunăstarea lor naţională. Cele mai importante pieţe ale cafelei se află la New York şi Londra, unde se negociază varietăţi de cafea din speciile Arabica şi respectiv Robusta.

În România, piaţa cafelei este împărţită între câţiva jucători mari – Elite, Kraft, Tchibo, Nestle care ajung la 80% din piaţă. De fapt, doar 5% din piaţă este împărţit de mici distribuitori, pentru care diferenţele de preţ sunt esentiale pentru a transforma afacerea întruna profitabilă.

Elite România a fost înfiinţată în anul 1995, când a investit în construcţia unei fabrici de procesare a cafelei în Bucureşti. În ultimii 6 ani, Elite a fost lider la vânzarea cafelei în România, având consum de 30000 de tone pe an şi un profit de 60 milioane euro.

Elite deţine, în România, o unitate de producţie cu o capacitate de 12.000 tone de cafea pe an, care este vandută în România, Moldova, Bulgaria şi Croaţia. Firma are în portofoliu mărcile Elite, Selected şi Lavazza, cu care este prezentă pe sectorul de retail şi în reţeaua HoReCa (Hoteluri Restaurante Cafenele).

Preview document

Analiza Pieței Cafelei - Pagina 1
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 2
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 3
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 4
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 5
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 6
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 7
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 8
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 9
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 10
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 11
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 12
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 13
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 14
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 15
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 16
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 17
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 18
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 19
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 20
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 21
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 22
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 23
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 24
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 25
Analiza Pieței Cafelei - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Cafelei.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri Smart Cafe

I. Sinteza planului de afaceri Descrierea companiei Societatea SMART CAFE, persoană juridică română, a fost înfiinţată pe data de 1 iunie 2013,...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz - Cafeaua

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici...

Proiect Marketing - Cafeaua Kubo Caffe

Rezumat introductiv Bine ati venit în lumea cafelei alaturi de KUBO CAFEE ! Noi cei de la KUBO CAFFE Neamt, punem pasiune în crearea produselor...

Analiza Comparativă a Comunicării de Marketing pentru Mărcile de Cafea Doncafe și Jacobs

I. Elemente definitorii ale pieţei cafelei 1.Caracterizarea generală : 1.1. Capacitatea pieţei : Dacă studiem piaţa cafelei din România observăm...

Cafea

INTRODUCERE „Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea” Istoria cafelei este la fel de bogata ca însasi...

Particularități ale Producției în Industria Cafelei

INTRODUCERE Managementul productiei si serviciilor studiaza functiile, procesele si relatiile manageriale exercitate in cadrul activitatilor de...

Analiza Pieței pentru Cafeaua Jacobs și Lansarea unui Nou Produs pe Piață

În urma unor studii efectuate s-a constatat că piaţa mondială a cafelei este într-o continuă creştere, observându-se că în țările cu nivel de...

Analiza Pieței Cafelei

1. Scurt istoric Cafeaua a fost descoperita pentru prima data în Estul Africii, într-o zona în care se afla astazi Etiopia. O legenda populara...

Cafea - Studiu de Caz

1 Istoria cafelei Una dintre cele mai populare si mai consumate bauturi pe plan mondial este cafeaua. Istoria cafelei asociaza zorii acesteia cu o...

Ai nevoie de altceva?