Analiza Serviciilor Hoteliere si a Restaurantelor in Regiunea Sud-Est in Perioada 2001-2005

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Serviciilor Hoteliere si a Restaurantelor in Regiunea Sud-Est in Perioada 2001-2005.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere.1
1. Analiza serviciilor hoteliere şi a restaurantelor în regiunea Sud-Est în perioada 2001-2005.3
2. Corelaţia între gradul de dezvoltare economico-socială a regiunii Sud-Est şi evoluţia serviciilor hoteliere şi a restaurantelor.9
3. Analiza comparativă a evoluţiei serviciilor hoteliere şi a restaurantelor din regiunea Sud-Est, cu serviciile din alte regiuni.11
4. Previziunea serviciilor hoteliere şi a restaurantelor în regiunea Sud-Est, pentru anii 2006-2008.13
Concluzii.17
Bibliografie.18

Extras din document

Introducere

Proiectul de faţă are ca scop analizarea serviciilor hoteliere şi a restaurantelor, la nivel de regiune naţională (Sud-Est) pe o perioadă de 5 ani consecutivi, corelarea acestor servicii cu gradul de dezvoltare economico-socială existent în regiune, precum şi comparaţia cu aceeaşi categorie de servicii din alte regiuni ale ţării. Ca rezultat, se va avea în vedere previzionarea serviciilor menţionate pe o perioadă de 3 ani.

Regiunea de dezvoltare Sud-Est a fost creată în anul 1998, iar ca şi celelate regiuni de dezvoltare, nu are puteri administrative, funcţiile sale principale fiind coordonarea proiectelor de dezvoltare regională şi absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană. Judeţele care fac parte din această regiune de dezvoltare sunt: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea. Centrul administrativ al regiunii este Municipiul Brăila.

Regiunea este situată în partea de sud-est a României, acoperind 35762 km² sau 15% din suprafaţa totală a ţării, fiind a doua ca mărime din cele 8 ale României. Regiunea cuprinde aproape toate formele de relief: lunca Dunării, câmpia Bărăganului, podişul Dobrogei cu Munţii Măcinului, iar partea de nord-vest a regiunii cuprinde o parte a Carpaţilor şi Subcarpaţilor de Curbură. Totodată regiunea este străbătuta de fluviul Dunărea, cuprinde Delta Dunării şi este mărginit la est de întreg litoralul românesc al Mării Negre. Preponderent este însă relieful de câmpie, cu specific climatic continental.

În anul 2004, Regiunea avea o populaţie de 2.850.318 locuitori, reprezentând 13,1 % din populaţia ţării; densitatea de 79,7 loc/km2 este sub media pe ţară (90,91 loc/km2), cea mai mare densitate a populaţiei fiind în judeţul Galaţi (139,5 loc/kmp), dominat de centrul industrial şi comercial cu acelaşi nume, iar cea mai mică, în judeţul Tulcea (29,9 loc/kmp), unde condiţiile naturale şi economice sunt mai puţin propice.

Oraşele concentrează 55,5% din populaţie, cu tendinţe de diminuare. Industrializarea forţată de după război a condus la concentrarea populaţiei în oraşele Galaţi, Brăila şi Constanţa. Reţeaua de localităţi a regiunii Sud - Est este alcătuită din 33 de oraşe (dintre care 11 municipii) şi 1.455 de sate (organizate în 339 de comune). Cel mai mare oraş al regiunii este Constanţa (309.965 locuitori), urmat de Galaţi şi Brăila (peste 200.000 de locuitori), Buzău, şi Focşani (peste 100.000 de locuitori).

Regiunea Sud-Est este învecinată cu Bulgaria şi Regiunea Sud-Muntenia la Sud şi Sud-Vest, Regiunea Centru la Vest; Regiunea Nord la Nord, Republica Moldova şi Ucraina la Nord-Est, iar în partea de Est este situată Marea Neagră.

Regiunea deţine o treime din structurile de primire turistică ale României, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare menţinându-şi poziţia de cel mai ridicat nivel pe ţară. Este reprezentativ turismul litoral, cuprinzând 13 staţiuni cu 814 structuri de primire turistică, situate de-a lungul a 70 km de coastă (între staţiunile Năvodari şi Mangalia).

În consecinţă, această zonă a beneficiat în trecut de cele mai mari investiţii turistice, concretizate în circa 120 mii locuri de cazare, în aproape 700 unităţi concentrate în 12 staţiuni, distribuite pe aproape 120 km zonă costieră. Ca urmare, litoralul ocupă în prezent primul loc, în prvinţa echipării, cu 41,1% din totalul locurilor existente în România (litoralul înregistrează de asemena cel mai ridicat grad de valorificare: 80%).

Există însă şi o echipare mai modestă, în Delta Dunarii, (deşi potenţialul este ridicat): aproximativ 3000 de locuri de cazare în 66 de unităţi, indicatori ce evidenţiază gradul redus de valorificare a atracţiilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Serviciilor Hoteliere si a Restaurantelor in Regiunea Sud-Est in Perioada 2001-2005.doc