Analiza și calitatea băuturilor alcoolice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 310423
Mărime: 103.03KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Mitu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costea Iuliana

Cuprins

  1. Argument 3
  2. Cap. I NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CALITATEA
  3. 1.Concepte de baza in teoria calitatii 6
  4. 2. Indicatorii noncalitatii 11
  5. 3. Metoda demeritelor 12
  6. 4. Ipostazele calitati 13
  7. Cap. II CALITATEA BAUTURILOR ALCOOLICE
  8. 1 Clasificarea, caracteristicile, controlul calitatii bauturilor alcoolice 18
  9. 1.1. Berea 19
  10. 1.2. Vinul 21
  11. 1.3. Bauturi alcoolice distillate 26
  12. Cap. III FACTORI CARE INFLUENTEAZA CALITATEA BAUTURILOR ALCOOLICE
  13. 1. Factori care actioneaza in sfera productiei 29
  14. 2. Factori care actioneaza in sfera comertului 35
  15. Cap. IV PROTECTIA CONSUMATORILOR DE BAUTURI ALCOOLICE
  16. 1. Cadrul legislativ privind drepturile consumatorilor de bauturi alcoholice 38
  17. 2. Etichetarea bauturilor alcoolice 39

Extras din proiect

Argument

Bauturile alcoolice sunt alimente facultative in alimentatia omului; totusi, ele sunt aproape nelipsite in consumul zilnic al populatiei.

Desi piata internationala a bauturilor este, in general, in crestere, se observa totusi fenomene care retin atentia oamenilor de afaceri, avand la baza pozitia foarte inegala a acestor produse in statisticile nationale si internationale, precum si tendintele ce le manifesta. Atractia fata de bauturile alcoolice este consecinta unei deprinderi realizate prin asocierea dintre proprietatile lor senzoriale si efectele favorabile exercitate de etilalcool.

Prin modificarea raportului dintre procesele de exercitare si cele de inhibitie, care stau la baza activitatii nervoase superioare, bauturile alcoolice in cantitati mici, ridicand buna dispozitie si prelungesc capacitatea de effort si maresc cantitatea de travaliu exterior produs, ceea ce genereaza ideea ca aceste produse dau putere si alcatuiesc un adjutant in munca.

Interesul fata de bauturile alcoolice se exprima si prin faptul ca ele ajuta pe om, fie la exaltarea sau trairea mai din plin a unor succese, fie la refugierea dintr-o realitate neconvenabila sau la emiterea unui necaz.

Intrucat alcoolul este nociv, pentru a evita efectele unui consum exagerat este necesar sa se cunoasca limitele pana la care riscul ingerarii de bauturi alcoolice este minim.

Este recomandat ca volumul de bauturi alcoolice consumat sa nu aduca mai mult de 20-25g de alcool pentru adultul de 60-65kg, ceea ce inseamna cca 600 ml bere sau 200-250 ml vin de masa.

Se recomanda ca femeile in perioada maternitatii sa renunte complet la consumul de bauturi alcoolice.

Valoarea de consum a bauturilor alcoolice constituie obiectul de studiu al merceologiei alimentare. Bauturile alcoolice sunt studiate multilateral, analizandu-se modul in care materiile prime agricole si procesele tehnologice contribuie la obtinerea performantelor calitative ale produselor, principiile de sistematicastiintifica si practica ale bauturilor pe grupe si subgrupe , metodologia de selectionare, determinare si verificare a proprietatilor si caracteristicilor de calitate, defectologia, falsificarile, problemele de ambalare, pastrare, transport, comercializare si de garantie a calitatii produselor.

Nivelul productiei de vinuri este in functie de o serie de factori si in primul rand in functie de suprafetele cultivate de vita de vie, de productia de struguri de vinificatie, de politicile de productie adoptate in acest sector de diferite state, de conditiile climatice etc..

Data fiind marea varietate de sortimente, ca si faptul ca fiecare vin este rezultatul conditiilor pedoclimatice si al celorlalte conditii in care este produs, vinurile pot fi studiate numai in cadrul tarilor producatoare. Cea mai mare parte a productiei de vinuri se consuma in tara producatoare.

Consumul global de vinuri se cifreaza la circa 261 milioane de hectolitri sau circa 90% din productie.

Nivelul consumului global de vin este in functie de o serie de factori, printre care: marimea populatiei, nivelul veniturilor, pretul vinului, structura consumului pe grupe de varsta si sexe si pe nationalitati etc..

In ceea ce priveste consumul de vermuturi pe piata europeana, in Suedia a avut loc in ultimele decenii o scadere considerabila a consumului ( in special de vermuturi suedeze si intr-o oarecare masura vermuturile italiene).

Norvegia este o mare producatoare si consumatoare de vermuturi, in ultimele decenii crescand consumul , considerabil.

Vermutul italian este cel mai apreciat, Italia exportand vermut in:Belgia, Luxemburg, Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Irlanda, Norvegia (reprezentand 8-10 % din consumul de vermuturi al acestor tari).

Productia germana de vermuturi a scazut continuu dupa 1984, dar consumul acestui produs mentinandu-se in limite onorabile, fiind preferate, in ordine, cele italiene, frantuzesti , grecesti si spaniole.

Pe piata mondiala, cele mai cunoscute si mai apreciate vermuturi sunt cele trei marci italiene de vermuturi: Martini, Cinzano si Ricadona.

In Romania, productia si consumul de vermuturi au cunoscut o evolutie pozitiva dupa 1991, liderul pe piata romaneasca fiind marca “Garrone” cu sortimentul “Garrone Bianco”. In ultimii ani structura sortimentala s-a diversificat continuu, concurenta a devenit tot mai mare si mai puternica, comportamentul consumatorilor fiind tot mai diferit in fata acestor modificari.

Pana in 1991 vermutul era cunoscut pe piata noastra prin intermediul marcii “Mamaia” produs de Murfatlar.

Astazi, pe langa Garrone, Mamaia, Martini, Cinzano si Ricadona se mai gasesc pe piata noastra si marcile: Angelli (principalul cocurent al marcii Garrone ), Cappone, Dolce Vita –produs de Imperial, Cinquo Bella etc..

Pornind de la aceste considerente, in elaborarea temei “Promovarea calitatii vermuturilor Garrone comercializate de SC. Romanian Drink Service SRL “ mi-am propus sa ating urmatoarele teme structurate pe trei mati capitole:

- structura sortimentala a bauturilor moderat alcoolice;

- factorii care determina calitatea;

- criterii de evaluare a calitatii;

- cererea consumatorilor privind sortimentul si calitatea vermuturilor;

- promovarea calitatii bauturilor alcoolice la SC. Romanian Drink Service SRL;

- asigurarea calitatii bauturilor alcoolice in cadrul societatii;

- organizarea activitatii de control la nivel national privind calitatea bauturilor alcoolice

In grupa bauturilor alcoolice sunt cuprinse bauturile care au concentratia de alcool etilic peste 0.5% vol..

Desi sunt alimente facultative in nutritia oamenilor; totusi ele sunt aproape nelipsite in consumul zilnic al populatiei.

Bauturile alcoolice se clasifica in trei grupe , in functie de continutul de alcool etilic:

-Bauturi slab alcoolice ( cu un continut de alcool etilic de 0.5…6% vol), reprezentate in special de bere;

-Bauturi moderat alcoolice (cu un continut de alcool etilic de 8…18% vol. ), reprezentate de vinurile naturale si vinurile speciale;

-Bauturile alcoolice tari (cu un continut de alcool etilic de 20…70% vol.), reprezentate de rachiurile naturale, rachiurile industriale, lichioruri, bauturi speciale.

Cap. I NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CALITATEA

1. Concepte de baza in teoria calitatii

1.1 Calitatea, notiune concreta complexa, dinamica.

Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care are intelesul de fel de a fi.

Literatura de specialitate furnizeaza un numar considerabil de definitii date conceptului de calitate. Dupa unii specialisti, calitatea produselor este considerata satisfacerea unei necesitati; gradul de satisfacere a consumatorului; conformitatea cu caietele de sarcini; ansamblul mijloacelor pentru realizarea unui produs viabil; un cost mai mic pentru o utilizare data.

In activitatea practica, pentru definirea calitatii se utilizeaza o serie de termeni ca, de exemplu:

-calitatea proiectata (calitatea conceptiei) reprezinta masura in care produsul proiectat asigura satisfacerea cerintelor beneficiarilor si posibilitatea de folosire, la fabricatia produsului respectiv, a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic;

-calitatea fabricatiei desemneaza gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica. Acesta se realizeaza in productie si este determinata de procesul tehnologic, echipamentul de productie, activitatea de urmarire si control, manopera, etc.

-calitatea livrata, reprezentand nivelul efectiv al calitatii produselor livrate de furnizor.

Preview document

Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 1
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 2
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 3
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 4
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 5
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 6
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 7
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 8
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 9
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 10
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 11
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 12
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 13
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 14
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 15
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 16
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 17
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 18
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 19
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 20
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 21
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 22
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 23
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 24
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 25
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 26
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 27
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 28
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 29
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 30
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 31
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 32
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 33
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 34
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 35
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 36
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 37
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 38
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 39
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 40
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 41
Analiza și calitatea băuturilor alcoolice - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Analiza si Calitatea Bauturilor Alcoolice.doc

Alții au mai descărcat și

Particularitățile comercializării produselor zaharoase

Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere, zahar se numesc produse zaharoase sau dulciuri. Acestea sunt mult apreciate de consumatori...

Pregătirea pentru vânzare

1.1. Pregatirea pentru vanzare a cerealelor si produselor din cereale Procesul de vanzare a cerealelor si produselor din cereale presupune o...

Mărfuri alimentare - salam

INTRODUCERE Am ales salamul de Sibiu ca obiect al lucrarii noastre deoarece, in primul rand asigura organismului sursa de proteine necesara, iar...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Protecția consumatorului

CAPITOLUL I OBIECTIVELE PROGRAMELOR DE PROTECTIE A CONSUMATORILOR Campul foarte larg de actiune, in cadrul caruia puterea publica sau diversele...

Caracteristica Fraudelor Apărute în Domeniul Vinicol

INTRODUCERE Republica Moldova este o ţară vinicolă cu un marketing bine ordonat care la momentul actual este orientată spre îmbunătăţirea...

Securitatea alimentară în relație cu securitatea consumatorilor

1. Abordari conceptuale privind securitatea alimentara Alimentele si alimentatia reprezinta o problema deosebit de importanta in orice societate...

Protecția consumatorilor pe plan internațional

Principiile directoare ale ONU privind protectia consumatorului Organizatia Natiunilor Unite a elaborat si adoptat in 1985 un document denumit:...

Drumul Vinului

Vinul cuceritor Insusirea vinului de a subjuga pe om “dupa al doilea pahar” ne este relevata si intr-o legenda egipteana, pe care o rezumam dupa...

Lichior natural din vișine

Introducere Vişinica este o licoare pur românească izvorâtă din inimile străbunilor.Cu toţii ştim faptul că ,vişinata a fost considerată încă din...

Tehnici promoționale - Cotnari

1. Analiza preliminară a produsului 1.1. Analiza conjuncturii de piată Piaţa vinului a cunoscut o dezvoltare destul de ridicată în ultimii ani,...

Piața bunurilor și serviciilor

Introducere Piata desemneaza un sistem de vânzare-cumparare în primul rând de bunuri si servicii între partile contractante, adica între agentii...

Ai nevoie de altceva?