Analiza si Evaluarea Caracteristicilor Firmelor din Comertul cu Ridicata

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza si Evaluarea Caracteristicilor Firmelor din Comertul cu Ridicata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Balasescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Rolul şi importanţa comerţului cu ridicata . 3
2. Tipologia firmelor din comerţul cu ridicata . 7
3. Studiu de caz: METRO şi SELGROS . 15
4. Concluzii . 19
Bibliografie . 20

Extras din document

1. Rolul şi importanţa comerţului cu ridicata

Comerţul este o activitate umană care ne priveşte şi ne implică pe toţi, chiar dacă nu în aceeaşi măsură. Esenţial pentru încadrarea la comerţ a activităţii unei unităţi este ca produsele revândute să nu fi suferit modificări substanţiale în ce priveşte forma fizică şi destinaţia în consum.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, comerţul reprezintă un schimb de produse prin cumpărarea şi vânzarea lor; o ramură a economiei în cadrul căreia se desfăşoară circulaţia mărfurilor.

În conceptul de distribuţie a mărfurilor, comerţul cu ridicata include toate activităţile implicate în vânzarea de bunuri sau servicii către cei care le cumpără pentru a le revinde sau pentru a le folosi în scopuri comerciale.

În cadrul Uniunii Europene, distribuţia cu ridicata este definită ca fiind totalitatea unităţilor angajate, exclusiv sau în principal, în revânzarea mărfurilor, în nume propriu, distribuitorilor cu amănuntul, altor operatori cu ridicata şi producătorilor în vederea unei prelucrări ulterioare, a condiţionării, ambalării sau dezambalării. În general rolul angrosistului implică, pe de o parte depozitarea mărfurilor şi, pe de altă parte, titlul de proprietate sau dreptul de a dispune de produsele respective. Astfel, definirea distribuţiei cu ridicata reflectă rolul tradiţional, de asigurare a depozitării şi a serviciilor de transport, punându-se un accent special pe furnizarea bunurilor de consum în mari cantităţi către sectoarele industriale şi agricole. Comerțul cu ridicata are trei roluri de bază: a cumpăra, a stoca și a vinde.

Ţinând seama de locul pe care comerţul cu ridicata îl ocupă în procesul mişcării mărfurilor, activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestei verigi prezintă câteva trăsături specifice precum :

- actele de vânzare-cumpărare au loc între întreprinderi economice;

- în cadrul activităţii de comerţ cu ridicata, atât cumpărările, cât şi vânzările de mărfuri se realizează în partizi mari;

- activitatea de comerţ cu ridicata nu încheie circuitul economic al mărfurilor, ci mijloceşte doar legătura dintre producţie şi veriga comercială cu amănuntul.

Prin interpunerea sa în drumul mărfurilor de la producţie la consum, comerţul cu ridicata generează mobilizări de fonduri, cheltuieli suplimentare şi o încetinire a vitezei de circulaţie şi este recomandabil ca atunci când este posibil să se procedeze la o trecere a mărfurilor de la producător direct în reţeaua comercială cu amănuntul, ocolindu-se astfel veriga cu ridicata.

Dată fiind complexitatea relaţiilor generate de intervenţia comerţului cu ridicata în fluxul produselor, rolul acestuia trebuie analizat pe ansamblul economiei, atât în raport cu producătorii, cât şi cu comerţul cu amănuntul.

A. În raport cu producătorii, sistemul de relaţii bazat pe prezenţa comerţului cu ridicata oferă o serie de avantaje, care pe ansamblul pieţei exercită influenţe multiple, asigurând continuitatea activităţii comerciale, o mobilitate corespunzătoare în ceea ce priveşte orientarea mărfurilor în raport cu cererea, precum şi asigurarea unei forţe de echilibru fără oscilaţii puternice de la un sezon la altul sau de la o zonă la alta.

- Datorită faptului că lansează şi plăteşte comenzi care se referă la partizi mari de mărfuri, comerţul cu ridicata permite producătorilor, prin alimentarea constantă a fluxurilor financiare, să-şi continue fără întrerupere activitatea, evitându-se astfel orice stagnare a producţiei, ce s-ar putea interpune între momentul realizării produselor şi momentul asigurării vânzării acestora.

- Stocând mari cantităţi de produse, comerţul cu ridicata asigură producătorilor multiple servicii logistice.

- Comerţul cu ridicata, ca mijloc de legătură între comerţul cu amănuntul şi producători, permite acestora din urmă să aibă informaţii preţioase asupra modului în care le sunt primite produsele.

B. Faţă de comerţul cu amănuntul, rolul economic al comerţului cu ridicata este dat, de asemenea, de către o serie de avantaje care prezintă importanţă atât pentru întreprinzătorii ce acţionează în domeniul respectiv, cât şi pentru circuitul economic general din cadrul pieţei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Evaluarea Caracteristicilor Firmelor din Comertul cu Ridicata.doc

Alte informatii

In cadrul proiectului sunt prezentate rolul si importanta comertului cu ridicata, tipologia firmelor din comertul cu ridicata si un studiu comparativ intre doua firme din comertul cu ridicata. Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice din Brasov