Analiza si Perspectiva Serviciilor de Educatie in Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza si Perspectiva Serviciilor de Educatie in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Delia Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere 3
Cap. 1.: Analiza şi perspectiva evoluţiei serviciilor de educaţie în România în perioada
2003-2007 5
Cap. 2.: Analiza comparativă a evoluţiei învăţământului din România şi Bulgaria în
anul 2005 9
Cap. 3.: Perspectivele serviciilor de educaţie în perioada 2008-2011 11
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din document

Educaţia este o cultură a caracterului, o obişnuinţă contra naturii, dar şi singura care-i distinge pe oameni. Este o artă, care face să treacă conştientul în subconştient, este un fapt al şcolii, şi al unei virtuţi, pe care o porţi cu tine. Este un simbol al evoluţiei şi absolut necesară pentru lumea în care trăim deoarece a devenit o lume a interdependenţelor, în care toţi suntem într-o continuă concurenţă.

Una dintre cele mai scăzute rate de participare la educaţie din Europa, unul dintre cele mai mici punctaje la evaluările internationale, nici o universitate în Top 500 mondial şi o majoritate covârşitoare de companii care se plâng de calitatea absolvenţilor, dar şi unele din cele mai mici salarii pentru profesori. Aşa arată învăţământul românesc, pe scurt, acesta fiind unul dintre principalele motive care au stat la baza alegerii acestei teme.

De asemenea, am ales să studiem educaţia deoarece mi s-a parut un subiect interesant şi de actualitate, care face parte dintr-un sistem încă deficitar la noi în ţară, în ciuda reformei ce a înregistrat o evoluţie rapidă, ale cărei efecte nu au fost întotdeauna cele scontate.

Considerăm că principalele probleme ale sistemului de învăţământ sunt determinate de instabilitatea măsurilor adoptate, de diferenţele majore dintre mediul rural şi cel urban cu privire la condiţiile materiale sau la rata de cuprindere şcolară şi nu în ultimul rând motivaţia financiară redusă a cadrelor didactice. Aceasta din urmă fiind un aspect, care în ultima perioadă, a luat amploare la noi în ţară şi a determinat exodul profesorilor către alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai, unde sunt răsplătiţi direct proporţional cu activitatea didactică pe care o desfăşoară. De asemenea, există cazuri în care persoanele din învăţământ se orientează către alte meserii, care le aduc satifactii mai mari atât din punct de vedere financiar, cât şi moral.

Statul român trebuie să înţeleagă faptul că învăţământul nu este o cheltuială ci o investiţie. Ar trebui alocat un buget mai mare acestui serviciu deoarece educaţia este cel mai important indicator al dezvoltării economice pe termen lung şi dacă ne dorim să avem o economie stabilă, la standarde europene, aceasta trebuie făcută cu oameni bine pregătiţi.

Toate acestea având implicaţii şi influenţe negative asupra generaţiilor viitoare şi indirect asupra evoluţiei ţării. Motiv pentru care ne-am gândit ca toţi trebuie să contribuim pentru un nou început şi consideram că facem un prim pas în tragerea unui semnal de alarmă şi să atenţionăm autorităţile sa ia măsuri.

În realizarea acestei lucrări am pornit de la noţiunile teoretice studiate la orele de curs. Am studiat suplimentar diverse materiale apărute în literatura de specialitate, în legislaţia în vigoare din ţara noastră, dar şi materiale informative apărute pe internet.

Pentru a marca importanţa acestui subiect, educaţia, atât în practică cât şi în plan teoretic am realizat o cercetare tematică la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti. Astfel, am putut să ilustrăm situaţia reală a învăţământului din România

Această lucrare a fost structurată în trei capitole. În prima parte am prezentat modificările legate de numărul cadrelor didactice înregistrate în sistemul de învăţământ din România în perioada 2003-2008 si evolutia PIB-ului din educatie, în al doilea capitol am realizat o analiză comparativă a evoluţiei educaţiei din ţară noastră şi Bulgaria. Iar în final, în cea de a treia parte, am evidenţiat perspectivele serviciului analizat în perioada 2009-2011.

Analiza evoluţiei serviciilor de educaţie în

România în perioada 2003-2007

a) Personalul didactic din România în perioada 2003-2008

Personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de învăţământ responsabile cu instrucţia şi educaţia.

Din personalul didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Perspectiva Serviciilor de Educatie in Romania.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERŢ