Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 1564
Mărime: 596.66KB (arhivat)
Publicat de: Anca M.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1.Trio-ul Rusia ,Ucraina si UE.Scurta prezentare. 2
  2. 1.1.Rusia si UE 2
  3. 1.2.Relatiile comerciale dintre UE si Ucraina 3
  4. 2.Evolutia comertului exterior a UE ,Rusiei si Ucrainei 3
  5. 3. Protecţionism ul tarifar – analiza comparativă 3
  6. 3.1.Structura taxelor vamale pe grupe de mărfuri şi nivele tarifare 3
  7. 3.1.1.UE 3
  8. 3.1.2.Rusia 3
  9. 3.1.3.Ucraina 3
  10. 4.Bibliografie 3

Extras din proiect

1.Trio-ul Rusia ,Ucraina si UE. Scurta prezentare.

1.1.Rusia si UE

Rusia este unul dintre partenerii comerciali cheie ai UE iar comertul dintre cele doua economii a crescut exorbitant in ultimii ani. UE este de departe partenerul comercial cel mai important al Rusiei, contabilizand 53,3% din comertul sau global in 2008. Este de altfel si cel mai important investitor in Rusia. Este asteptat ca 75% din stocurile de Investiţiile Străine Directe ale Rusiei provin de la statele membre UE. In centrul relatiilor dintre UE si Rusia in prezent sunt negocierile aderarii OMC in curs de desfasurare, negocieri cu privirea la inlocuirea curentului Acord de Parteneriat si Cooperare si implementarea Spatiului Economic Comun al UE-Rusia. Negocierile cu privire la un nou acord cu Rusia, care au fost lansate in iulie 2008, vor consolida relatiile de comert bilateral prin consacrarea unor principii si obiective de baza in sfera comertului. Negocierile cu privire la un acord comercial si economic mai detaliat, care vor fi negociate in contextul unui nou acord, poate incepe imediat ce Rusia s-a alaturat OMC.

Schimbul de marfuri

UE, exporturi bune in Rusia 2008: 105 miliarde EURO

UE, importuri bune din Rusia 2008: 173,2 miliarde EURO

Imoporturile din Rusia sunt in principal enrgie si produse de combustibil mineral (68.2%), unele bunuri fabricate, chimicale si materiale neprelucrate. Exporturile UE in Rusia sunt diversificate, acoperind aproape toate categoriile de utilaje si echipamente de transport, marfuri fabricate, produse alimentare si anmale.

Comertul de servicii

Servicii UE exportate in Rusia 2007: 18 miliarde EURO

Servicii UE importate din Rusia 2007 : 11,5 miliarde EURO

Investitii Straine Directe

Investitii exterioare EU in Rusia 2007: 17 miliarde EURO

Investitii interne ale Rusiei in UE 2007: 1 miliard EURO

1.2.Relatiile comerciale dintre UE si Ucraina

UE este partenerul comercial de prim rang al Ucrainei şi reprezintă aproximativ o treime din comerţul sau exterior. UE consideră că integrarea economica mai apropiata (în contextul general al unei asocieri politice) poate fi un factor cheie în creşterea economică pentru Ucraina. UE a fost un puternic proponent pentru aderarea Ucrainei la OMC devenita efectiv membru din 16 mai 2008. Bazându-se pe acest parteneriat UE şi Ucraina au lansat imediat negocierile pentru un acord cu privire la o profundă şi cuprinzătoare, zona de liber schimb (DCFTA). Ca parte a viitorului acord de asociere, DCFTA este proiectat pentru extindea accesul Ucrainei la piaţa europeană şi pentru a încuraja în continuare investitiile europene in Ucraina.

În cadrul schimburilor de mărfuri

Exporturile UE in Ucraina in 2008: € 25.14 miliarde

Importurile UE din Ucraina in 2008: € 14.36 miliarde

Exporturile primare ale Ucrainei către UE sunt produse agricole, energie, produse chimice, fier şi oţel. Exporturile UE catre Ucraina sunt dominate de maşini, echipamente de transport, produse chimice, textile şi de îmbrăcăminte, şi de produse agricole.

Investiţiile străine directe

Stocurile de investitii UE in Ucraina din 2005: € 7.7 miliarde

Fluxurile de ISD în Ucraina au fost în creştere rapidă în ultimii doi ani şi au potenţialul de a promova în continuare suficienta creştere economică in ţară. Din 2004 până în 2005, stocurile de ISD spre 27 de ţări din UE a crescut cu mai mult de 400% în Ucraina.

GSP (Sistemul Generalizat de Preferinte)

Exporturile Ucrainei către UE sunt de o foarte mare măsură, liberalizate datorită sistemului generalizat de preferinţe (SGP) acordat de UE pentru Ucraina din 1993. În 2007, rata de utilizare SPG a ajuns la un nivel destul de bun de 74% din produsele eligibile. Cu € 2.2 milioane de importuri GSP preferentiale catre UE, Ucraina, se situeaza pe locul 9, printre cele mai eficienti utilizatori ai sistemului. Importurile preferenţiale includ produse chimice, uleiuri vegetale, minerale, metale de bază, maşini şi dispozitive mecanice.

OMC

Ucraina a aderat la OMC în mai 2008. UE a crezut întotdeauna pozitia de membru OMC poate juca un rol cheie în sprijinirea reformei economice din Ucraina, în special în contextul unei economii în tranziţie. În aderarea la OMC, Ucraina beneficiaza de acces securizat pieţele tuturor statelor membre OMC şi se angajează la asigurarea unui unui comert si investiii de mediu stabile, care va favoriza mai departe comertul şi investiţiile.

De la OMC catre noul FTA

În martie 2007, UE şi Ucraina, au lansat negocierile bilaterale pentru un nou Acord de Asociere, care va înlocui în prezent acord de parteneriat şi cooperare, care dateaza din 1998.

Zona de liber schimb (FTA) va fi inclusa în noul acord de asociere ca un element integrant, alături de alţii, cum ar fi politic, social şi sectorial de cooperare. Acesta va fi primul dintr-o nouă generaţie zone de liber schimb cuprinzatoare care acoperă toate domeniile legate de comerţ (inclusiv servicii, drepturi de proprietate intelectuală, tarife vamale, achiziţiile publice, de energie, problemele legate de acestea, concurenţa, etc) şi, de asemenea, lupta împotriva aşa – numitelor obstacole "dincolo de frontieră" prin armonizarea profunda cu reglementarile acquis-ului comunitar legate de comert.

Au fost 6 runde de negocieri din februarie 2008, cu o perioadă suplimentară de 3 runde planificate pentru cea de-a doua jumătate a anului 2009.

Preview document

Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 1
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 2
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 3
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 4
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 5
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 6
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 7
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 8
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 9
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 10
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 11
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 12
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 13
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 14
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 15
Analiza tarifară - trio-ul Rusia, Ucraina și UE - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Tarifara - Trio-ul Rusia, Ucraina si UE.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Politici Comerciale Rusia

1.Tariful vamal Rusia, Belarus şi Kazahstan vor folosi, de la 1 ianuarie 2010, tarife vamale comune, acesta fiind primul pas în constituirea unei...

Ai nevoie de altceva?