Calitatea Serviciilor Comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 13533
Mărime: 371.82KB (arhivat)
Publicat de: Casian Suciu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florea Bianca

Cuprins

  1. Argument 2
  2. 1.Conceptul de servicii şi servicii comerciale 3
  3. 1.1 Conţinutul serviciilor comerciale 3
  4. 1.2 Conceptul de servicii 3
  5. 1.3 Conceptul de servicii comerciale 4
  6. 1.4 Relaţia produse-servicii 5
  7. 2.Calitatea serviciilor comerciale 6
  8. 2.1 Caracteristicile serviciilor 6
  9. 2.2 Caracteristicile serviciilor comerciale 8
  10. 2.3 Clasificarea serviciilor comerciale 11
  11. 3.Componentele calităţii serviciilor 17
  12. 3.1 Determinanţii calitativi ai serviciilor 19
  13. 3.2 Locul serviciilor comerciale în cadrul comerţului actual 20
  14. 3.3 Tendinţe pe plan mondial în dezvoltarea serviciilor comerciale 22
  15. 3.4 Contribuţia serviciilor comerciale la satisfacerea cerinţelor populaţiei 25
  16. 3.5 Satisfactia consumatorilor de servicii 27
  17. 4.STUDIU DE CAZ 28
  18. Concluzii 37
  19. Bibliografie 40

Extras din proiect

1. Conceptul de servicii şi servicii comerciale

Conţinutul serviciilor comerciale

Dezvoltarea şi perfecţionarea sectorului terţiar, în general a activităţii de prestare a serviciilor, în particular ,reprezintă o importantă latură a restructurării şi modernizării economiei, serviciile constituind de fapt o componentă a acestuia , care recepţionează impactul unor fenomene şi procese ce jalonează economia unei tări.Succesele obţinute de ţările dezvoltate se datorează şi contribuţiei importante a sectorului terţiar la constituirea produsului intern brut, implicit a serviciilor comerciale.

Într-un asemenea context abordarea problematicii serviciilor comerciale trebuie să proneasca de la evoluţia globală a activităţiilor de prestări de servicii pe plan mondial,orice analiză a acestui sector presupunânând luarea în discuţie a exigenţelor la acest nivel, cu atât mai mult cu cât comerţul cu amănuntul, în special, tind spre o accentuată internaţionalizare. Mai mult, în condiţiile în care sistemele de satisfacere a cerinţelor consumatorilor tind spre o lărgire a ariei de cuprindere, alături de produsul propriu-zis, care face obiectul contractului de vânzare-cumpărare, este tot mai necesar să se introducă un evantai larg de facilităţi acordate cumpărătorului, care să contribuie la creşterea gradului de satisfacere a acestuia.

Conceptul de servicii

În literatura de specialitate există mai multe puncte de vedere în definirea serviciilor,ce pornesc în principal de la caracteristicile acestora şi scot în evidenţă deosebirea dintre ele şi produse.

Majoritatea definiţiilor accentuează caracterul nematerial şi nestocabil al serviciilor,acestea fiind considerate activităţi ce nu se concretizează în obţinerea de bunuri.

Cele mai multe definiţii surprind faptul că serviciile sunt activităţi al căror rezultat este imaterial ,adică nu se concretizeaza într-un produs.

Una din cele mai reprezentative definiţii este cea a Asociaţiei Americane de Marketing ,potrivit căreia ,serviciile reprezintă activităţi,beneficii sau utilităţi care sunt oferite pe piaţă sau prestate în asociere cu vânzarea unui bun material.

Conform standardului internaţional ISO 9000(Sisteme de management al calităţii) serviciile sunt definite ca fiind rezultatele a cel puţin o activitate care se deruleaza în mod necesar la interfaţa dintre furnizor si client şi este în general intangibil.

Realizarea unui serviciu poate implica de exemplu :

-o activitate desfăşurată pe un produs tangibil livrat la client.

-o activitate desfăşurată asupra unui produs imaterial furnizat de client

-livrarea unui produs imaterial

-crearea ambientului pentru client

Conform standardului internaţional ISO 9000(Sisteme de management al calitaţii) serviciile sunt definite ca fiind rezultatele a cel puţin o activitate care se deruleaza în mod necesar la interfaţa dintre furnizor si client şi este in general intangibil

Conceptul de servicii comerciale

Importanţa crescândă a serviciilor comerciale în activitatea economică, ascensiunea rapidă şi evoluţia lor spectaculoasă din ultimii 20-30 de ani au intensificat preocupările specialiştilor pentru cunoaşterea acestui sector.În acest sens o importanţă deosebită prezintă definirea noţiunii de serviciu comercial, problema nu tocmai uşoară, având în vedere eterogenitatea activităţiilor din acest domeniu , ca şi numeroasele accepţiuni date termenului în viaţa cotidiană.

Vom prezenta doar cate-va dintre asemenea definiţii:

Potrivit Asociaţiei Americane de Marketing serviciul comercial este definit ca o activitate oferită cu ocazia actului de vănzare,care asigură avantaje şi satisfacţii cumpărătorului,fară a antrena un schimb fizic sub forma unui bun.

O altă definiţie a serviciilor comerciale este dată de specialistul A.Tordjman potrivit careia acestea reprezintă suma satisfacţiilor sau utilităţiilor pe care le ofera un magazin clientelei sale.Din această definiţie reiese clar faptul că serviciile comerciale apar ca un sistem de unităţi şi că beneficiarul acestora , respectiv consumatorul, nu cumpără doar un produs , ci şi o serie de avantaje şi de satisfacţii.

Dicţionarul Academiei de Stiinţe Comerciale" defineşte serviciile comerciale ca "un ansamblu de avantaje sau de satisfacţii procurate fie direct printr-o persoană fizică sau morală, fie prin folosirea unui bun a cărui posesie a fost adjudecată de beneficiarul serviciului oferit de bunul respectiv, prin cumpărarea sau închirieria dreptului de utilizare".

Noţiunea de servicii comerciale poate fi abordată sub două aspecte.

• În primul rând, serviciile pot fi abordate în calitate de sector integrat în cadrul activităţii comerciale, când acestea grupează ansamblul activităţilor terţiare înglobate în procesul de vânzare a marfurilor. Este vorba de activităti bancare, asigurări, unele activităţi meşteşugăreşti cum ar fi coafura, reparatul şi retuşul unor articole vestimentare, curăţătorii, vopsitorii etc., precum şi de unele activităţi comerciale, altele decât cele clasice, respectiv deplasările vânzătorilor voiajori ai marilor magazine la domiciliul consumatorilor pentru preluarea comenzilor şi vânzările nocturne etc.

• În al doilea rând, serviciile respective pot fi avute în vedere ca un element al politicii de marketing a întreprinderilor - producătoare sau comerciale - care sunt preocupate a oferi cumpărătorilor utilităţi adiţionale produsului sau punctului de vânzare

Linia de demarcaţie între cele două aspecte este relativ greu de stabilit, serviciile comerciale constituindu-se atât ca elemente ale unei politici diferenţiate de marketing, cât şi ca o sursă de diversificare şi de individualizare puternică a ofertei firmei. Indiferent de modul de definire, serviciile constituie geometria variabilă a activităţii comerciale. Ele trebuie să susţină prosperitatea comerciantului, consumatorul aşteptând de la comercianţi forme tot mai atractive,mai dinamice de servicii comerciale.

Pornind de la cele câteva considerente prezentate, se poate afirma că serviciul comercial reprezintă acea activitate care permite individului sau colectivităţii procurarea unor valori de întrebuinţare ,utilizând bunuri materiale specifice, fără a trece însă prin vănzarea unor bunuri materiale.De astfel, chiar prin definiţie, noţiunea de serviciu comercial are un character intangibil, acest lucru facându-l greu de cuantificat.

Relaţia produse-servicii

Conform calităţii totale, firmele acordă o importanţă deosebită relaţiilor de intercondiţionare între calitatea produselor şi cea sa serviciilor.La vânzarea unui produs, firmele oferă (sau ar trebui să ofere) întotdeauna servicii, care sunt la fel de importante ca produsul în sine.

Punerea în valoare a produselor se face prin intermediul serviciilor de desfacere-vânzare şi consum imediat.

Agenţii economici sunt interesaţi ca, pe lângă vânzarea propriu-zisă a mărfurilor, să includă în preocupările lor şi asigurarea unor servicii care să ducă la creşterea gradului de satisfacere a nevoilor consumatorilor.

De exemplu, la vânzarea unor produse,firma asigură servicii de consulting,retuşarea unor produse,ambalarea asigurarea transportului la domiciliu, instalarea produselor, garanţiile post-cumpărare.

Preview document

Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 1
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 2
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 3
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 4
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 5
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 6
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 7
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 8
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 9
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 10
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 11
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 12
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 13
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 14
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 15
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 16
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 17
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 18
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 19
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 20
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 21
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 22
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 23
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 24
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 25
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 26
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 27
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 28
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 29
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 30
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 31
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 32
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 33
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 34
Calitatea Serviciilor Comerciale - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Serviciilor Comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția consumatorilor

Capitlolul 1. Protectia consumatorilor Problematica protecţiei consumatorilor priveşte îndeosebi, aspecte referitoare la sistemul de relaţii...

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Firmei

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţie a creşterii competitivităţii economice Dezvoltarea continuă a activităţii...

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţia pentru creşterea competitivităţii economice a firmei. Introducere În ziua de azi,...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Proiect practică - Hotel Apollonia

1.PREZENTAREA SOCIETATII 1.1 .Date de identificare a complexului Apollonia (***) Complexul Apollonia ( 3 stele) este unitatea reprezentativa a...

Analiza comparativă a cuptoarelor cu microunde

Introducere Această lucrare își propune, prin intermediul analizei comparative, sa informeze obiectiv consumatorii, şi nu numai, privind...

Cercetarea selectivă privind satisfacția clienților - studiu de caz - Banca Comercială Română - Constanța

Economia de piaţă presupune existenţa unei economii monetare în cadrul căreia sistemul instituţiilor de credit bancare creează posibilitatea...

Servicii Bancare

O privire de ansamblu asupra economiei mondiale a sfârsitului de secol permite evidentierea urmatoarelor tendinte: diversificarea si înnoirea...

Marketingul în Cadrul BCR

INTRODUCERE În condiţiile economiei contemporane, ale sporirii şi diversificării neîntrerupte a bunurilor şi serviciilor destinate satisfacerii...

Serviciile pentru populație, factor al creșterii calității vieții și diversificării producției de bunuri

Capitolul 1. Serviciile pentru populaţie Analiza consumului populaţiei evidenţiază prezenţa, în structura acestuia, a unei game largi de servicii...

Servicii Comerciale

ARGUMENT Conceptia moderna referitoare la sistemele de satisfacere a consumatorilor tinde, din ce in ce mai mult, spre o largire a ariei de...

Plan de Afaceri - SC Letice SRL

1.Sinteza planului de afaceri 1.1. Date generale: Domnul MIHALCEA CRISTI realizeaza un amplu studiu al pietii de servicii din orasul CAMPINA si a...

Ai nevoie de altceva?