Calitatea si Sortimentul Marfurilor Alimentare - Ciocolata

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Calitatea si Sortimentul Marfurilor Alimentare - Ciocolata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dorin Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Introducere
2. Scurt istoric al produsului
3. Caracterizarea generala a pietei ciocolatei
4. Clasificare generala
5. Particularitati sortimentale
6. Tehnologii de fabricatie
7. Modalitati de ambalare
8. Cerinte de pastrare
9. Sisteme de etichetare si de declarare a valorii nutritive
10. Studiu de caz: Milka
11. Concluzii
12. Bibliografie

Extras din document

1. INTRODUCERE

Ciocolata, gustul pasiunii

Exista oare vreun aliment mai delicat si mai romantic decat ciocolata?

E dulce, amara, cremoasa, delicioasa, se topeste in gura, imposibil de uitat!

Ciocolata calda intr-o noapte rece, prajituri cu ciocolata, glazura de ciocolata cu inghetata, lapte cu ciocolata, bomboane de ciocolata, crema de ciocolata, batoane de ciocolata.. sunt tot atatea feluri de a aduce placere si a da savoare momentelor din viata noastra.

Ciocolata se produce astazi in numeroase sortimente, cu diferite arome si gusturi. Efectele benefice asupra sanatatii si gustul ei savuros au crescut popularitatea ciocolatei. Ea reprezinta un aliment placut, hranitor, cu efect tonic intelectual; se asimileaza in intregime, ajuta digestia si mareste capacitatea de efort fizic.

Nu e suprinzator ca sunt atatea preparate de ciocolata.

Ceea ce e cu adevarat surprinzatoare e povestea ciocolatei...

2. SCURT ISTORIC

De la inceputuri ...

De unde vine ciocolata?

Totul incepe cu niste seminte care, desigur, trec prin multe schimbari pana sa ajunga la forma cunoscuta de noi. Arborele se numeste de cacao si creste in padurile tropicale. Arborele are adesea peste 7,5 m inaltime, dar partea cea mai fascinanta sunt pastaile care-si schimba culoarea de la verde la galben si apoi la rosu pe masura ce se coc si care cresc pe toate partile arborelui, chiar si pe tulpina!

Ciocolata nu a fost dulce de la inceput. Se pare ca primii care au folosit-o, mayasii, o numeau “xocolatl” (apa amara) si nu puneau pret pe ea ca desert, utilizand-o in schimb ca bautura sacra in cadrul unor complicate ceremonialuri in care se practicau sacrificiile umane. Mai tarziu, marii preoti din Yucatan s-a ocupat personal de prepararea acestei licori care avea sa devina afrodisiacul favorit al castei dominante.

Dupa decaderea civilizatiei mayase, in secolul al IX-lea dupa Hristos, gustul ciocolatei s-a diversificat si a capatat noi arome olfactive. Aztecii o preparau folosind bizare combinatii de condimente - piper, chilli, vanilie, si cateodata miere si flori de portocal. In timp, o data cu sofisticarea aromelor, tehnologia de prelucrare a ciocolatei a avansat, eliminand treptat, prin rafinare, o serie de componente amarui.

Cristopher Columbus (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse inapoi in Eupora, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.

De abia in sec al 16 lea un cuceritor spaniol, Herman Cortes, se hotareste sa invadeze Mexicul unde domnea imperiul Aztec. Impreuna cu sute de oameni si zeci de corabii, acestia au pornit calatoria cu gandul la faima si bogatiile din Lumea Noua. Dar in aceasta expeditie ei au observat ca aztecii cultiva, fermenteaza si macina boabele de cacao pana iau forma unei paste, pe care apoi o amesteca cu apa. Aceasta bautura purta denumirea de chocolate, si era considerata bautura zeilor, deoarece la templele acestora se duceau de cele mai multe ori boabe de cacao drept ofranda. Totodata aceste boabe de cacao erau folosite si ca forma de plata (bani).

Deoarece bauturile de ciocolata erau amare, spaniolii incep sa indulceasca gustul adaugand trestie de zahar.

Pe o perioada destul de indelungata ciocolata este tinuta ascunsa de catre spanioli, ca un secret al lor.

In scurt timp aceasta a cucerit insa intreaga Europa, devenind un simbol al puterii si bogatiei, fiind considerata un privilegiu acordat doar aristrocratiei.

Tot in aceasta perioada s-a descoperit ca aceasta bautura incalzita are un gust foarte bun, astfel luand nastere ciocolata calda.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea si Sortimentul Marfurilor Alimentare - Ciocolata.doc

Alte informatii

ASE, Comert, Anul I