Comert Electronic

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Comert Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 87 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Sava

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN COMERTUL ELECTRONIC 2
1.1. Scurt istoric al Comertului Electronic 2
1.2. Ce este Comertul Electronic? 3
CAPITOLUL II: DIFUZAREA INFORMATIILOR CU AJUTORUL COMERTULUI
ELECTRONIC 8
2.1. Sisteme informationale 8
2.1.1. Aparitia si dezvoltarea INTERNETULUI 9
2.1.2 Serviciile Web 14
2.1.3 Prezenta pe INTERNET 17
2.2. Activitatea de comert pe INTERNET 18
2.3 Surse de date destinate Marketingului 20
2.4. Sisteme informationale pentru depozitare 22
CAPITOLUL III: COMERTUL ELECTRONIC PRIN INTERNET 24
3.1. Prezentarea comertului electronic prin INTERNET 24
3.2. Metode de plata în Comertul Electronic 24
3.2.1. Metode traditionale de plata 24
3.3. Sisteme de plata electronica 25
3.4. Strategia clientelei pe INTERNET 29
3.4.1. În asteptarea clientelei 29
3.4.2. Cumparaturile pe ecran nu sunt pentru oricine 30
3.4.3. Cumparatorii on-line constienti si pretentiosi 30
3.4.4. Strategia Comertului Electronic 31
3.5. De ce INTERNET ? 32
CAPITOLUL IV: IMPLEMENTAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL DE
COMERT ELECTRONIC 35
4.1. Sisteme informatice de Comert Electronic 35
4.2. Reproiectarea pentru Comertul Electronic a proceselor de afaceri cu clienti.36
4.3. Explorarea marketingului de relatie cu consumatorul on-line 36
CAPITOLUL V: COMERT PE INTERNET – EFICIENTA MAXIMA ÎN DIALOGUL
FIRMA-CLIENTI 42
5.1. Concurenta pe INTERNET 42
5.2. Factorul de comunicare 43
5.3. Comunicatiile referitoare la produs 43
5.3.1. Imaginea produsului 44
CAPITOLUL VI: IMPACTUL E BUSSINES ASUPRA INDUSTRIEI SI
DISTRIBUTIEI BUNURILOR DE CONSUM CU MISCARE RAPID 46
6.1. Trecerea de la e-commerce la e-bussines 46
6.2. Variatiile e- bussines în lantul valorii 47
6.3. E business si ECR 49
CAPITOLUL VII: TEHNICILE PENTRU PROMOVAREA UNUI SITE WEB 52
7.1. Tehnologiile informatizate în sprijinul comertului 54
7.1.1. Comert prin computerizare 54
7.1.2. Tehnici computerizate în ajutorul vânzarii 55
7.2. Magazine japoneze robotizate 57
7.3. Comandarea si livrarea marfurilor în alimentatia publica cu ajutorul
calculatorului 59
CAPITOLUL VIII: BENEFICIILE COMERTULUI ELECTRONIC 60
8.1. Avantajele Comertului Electronic 60
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 64

Extras din document

CAPITOLUL I:

INTRODUCERE ÎN COMERTUL ELECTRONIC

1.1. Scurt istoric al comertului electronic

Implicatiile dezvoltarii extrem de rapide a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor asupra societatii sunt semnificative. Asemeni transportului pe caile ferate, telefonului, automobilului, avionului, INTERNETUL are impact în evolutia tuturor domeniilor vietii economico-sociale. Introducerea tehnologiei informatiei în sistemele de comunicare a anulat practic, distanta dintre emitator si receptor, perioada de timp necesara ca o informatie sa strabata canalul s-a redus pâna la anulare. Acest lucru si-a gasit aplicarea si în reclama comerciala, beneficiarul unui terminal cuplat în reteaua informationala putând face o explorare exhaustiva si la zi a pietei pentru a decide sa-si procure produsul care prezinta raportul cost/ performata cel mai avantajos.

Realizarea unei tranzactii comerciale clasice presupunea întâlnirea între cele doua persoane, furnizor si cumparator, care conveneau pe baza de negocieri fata în fata, conditiile de livrare. Pentru a realiza o cumparatura, trebuie sa intram într-un magazin de desfacere cu amanuntul. Sub impactul tehnologiei informatiei si comunicatiilor convenirea tranzactiei nu mai face necesara întâlnirea fizica a celor doi parteneri de contract, ei putând sa se „întâlnesca electronic” pentru a negocia si încheia o tranzactie. În reteaua informationala, punctele de desfacere vor furniza cumparatorilor potentiali informatii prompte despre produsele si serviciile puse la dispozitie, conditiile de livrare si plata, istoria dezvoltarii produsului, etc.

Cumparatorii potentiali vor avea posibilitatea ca pe baza unei „parole” de identificare sa selecteze un articol din rafturile „magazinului” virtual, sa-l deplaseze într-un „cos” de cumparaturi pentru livrare la domiciliu si aceasta numai printr-un monitor de televiziune comandat prin linie telefonica cu modem sub gestiunea unui calculator personal.

În Comisia Europeana s-a sustinut ca primii doi pasi pentru a intra în societatea informationala sunt utilizarea postei electronice (e-mail) si cuplarea la reteaua mondiala de informatii (www-world wide web) pentru a obtine si oferi informatii de orice natura, gratuit sau contracost. Cel de-al treilea pas, în strategia de informatizare conceputa, ar trebui sa fie acela al lucrului în comun prin retea, scopuri stiintifice, pentru proiectare de produse etc.

Realitatea vietii a demonstrat ca ponderea lucrului în comun prin retea în scopuri stiintifice si productive este mult mai mica decât ponderea lucrului în comun prin retea în scopuri economice, comerciale.

Comertul electronic a fost definit ca activitatea care reprezinta vânzarea si comercializarea bunurilor si serviciilor prin intermediul tehnologiilor oferite de Internet.

O alta definitie ar fi: comertul electronic reprezinta un schimb electronic de informatii între o afacere si clientii sai, constituind una din cele mai vizibile fatete ale afacerilor pe web.

Comertul electronic include: tranzactii pentru schimbul de bunuri si servicii; livrarea on-line a produselor digitale (software, publicatii electronice, produse audio si video, oferte turistice etc.) transferuri electronice de fonduri, tranzactii privind actiuni de bursa, licitatii comerciale, proiectare de produse în colaborare etc. Sub impactul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor notiunea de piata s-a schimbat de la un loc geografic la o retea globala. În trecut piata era un loc fizic în cadrul caruia oamenii actionau; în viitor omul dotat cu mijloace electronice adecvate va fi centrul în jurul caruia se va actiona pe piata internationala.

Comertul electronic nu este un vis de viitor. El este o realizare actuala, cu unele succese rasunatoare intrate în legenda, si prezinta atât globalitate ca realizare si concept, cât si viteza de evolutie, dezvoltarea sa urmarind cresterea rapida a INTERNET-ului.

Evolutia rapida a comertului electronic se explica prin aceea ca prezinta noi oportunitati de dezvoltare, atât pentru furnizori, cât si pentru cumparatori. Pentru furnizori, comertul electronic asigura o prezenta globala, o competitivitate crescuta, taxe vamale globale, scurtarea lantului de distributie, reducerea costurilor intermediare, noi oportunitati de afaceri. Pentru cumparatori noile oportunitati sunt: selectarea cumparaturii dintr-o oferta diversa si multipla, garantarea calitatii produsului si/sau serviciilor, produse si/sau servicii personalizate, reducerea de preturi, noi produse si servicii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Electronic.doc