Comert Electronic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comert Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

ÎNTRODUCERE 2
MODELE DE AFACERI PE INTERNET 4
Magazinul electronic (e-shop) 5
Magazinul universal electronic (e-mall) 5
Achizitia publica electronica (e-procurement) 6
Licitatia electronica (e-auction) 6
Comunitatea virtuală (virtual community) 7
Furnizare de servicii pentru comertul electronic (e-service providing) 7
Brokeraj de informatii 8
Organizarea informaţiei 8
Protecţia informaţiilor 9
Modalitati de plată 10
EVALUAREA PERFORMANTELOR UNEI AFACERI ONLINE 12
De la marketing la vanzari. 12
Cum sa te mentii în comertul electronic? 15
Încheiere 16

Extras din document

ÎNTRODUCERE

Lucrarea de faţă este un rezumat a practicii de diplomă efectuată de studentul gr. TI-972 Harcel Vladislav. Conform contractului practica a fost efectuată la ÎI „Gh Bilba”. În perioada prevăzută s-au efectuat cercetări şi investigaţii asupra lucrării de diplomă în domeniul Comerţului Electronic. Ca scop s-a pus cercetarea domeniului dat al tehnologiilor informaţionale, standardele internaţionale privitor acestei tehnologii şi metodele şi mijloacele care sunt necesare pentru studierea acestui mecanism de piaţă, cu posibile implicaţii asupra aceluiaşi domeniu în Republica Moldova. În general cercetările s-au axat pe posibilităţile şi necesităţile aplicării acestui mecanism. Ce este comerţul electronic şi de ce are nevoie orice companie de o strategie de dezvoltare?

Cel mai simplu am putea defini aceasta ca un schimb electronic de informaţii între o afacere şi clienţii săi. Aceasta se poate face prin fax, telefon, voice-mail, email, Internet. Comerţul electronic este una dintre soluţiile complexe, "integrate" pe care le oferă tehnologia Internet. Asta înseamnă ca o multitudine de aplicaţii şi de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze într-o sincronizare perfectă pentru ca un site de comerţ electronic sa poată funcţiona. Pentru unele firme, comerţ electronic înseamnă orice tranzacţie financiară care utilizează tehnologia informatică. Pentru altele, noţiunea de comerţ electronic acoperă circuitul complet de vânzări - inclusiv marketingul şi vânzarea propriu-zisă. Mulţi oameni consideră comerţul electronic ca fiind orice tranzacţie comercială condusă electronic pentru cumpărarea unor produse cum ar fi cărţi, CD-uri, bilete de călătorie şi altele. Dar, comerţul electronic are, în sens larg, un impact mult mai profund asupra evoluţiei afacerilor şi cuprinde, în fapt, nu numai noile achiziţii comerciale ci şi totalitatea activităţilor care susţin obiectivele de marketing ale unei firme şi care pot include, spre exemplu, publicitate, vânzări, plăţi, activităţi post-vânzare, servicii către clienţi, etc.

Ca urmare, s-a lărgit gama de servicii care sprijină şi acordă asistenţă acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se referă la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate şi semnaturile electronice, la tranzacţiile online sau reţelele de magazine, precum şi la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultanţa, designul de pagini web, elaborarea site-urilor, ş.a.

Această evoluţie are un impact major asupra economiei, în ceea ce priveşte crearea de noi întreprinderi, diversificarea celor existente şi, în special, asupra potenţialului pieţei forţei de muncă şi a gradului de ocupare a acesteia în viitor. Datorita acestei diversităţi a condiţiilor de piaţă ce cuprinde un mare număr de furnizori de servicii şi care este într-o permanentă schimbare, se impune ca o necesitate punerea la dispoziţia întreprinderilor şi în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, a unei "surse" unde sa găsească sprijinul adecvat pentru aplicarea soluţiilor comerţului electronic în activitatea proprie.

Industria comerţului electronic face, în general, distincţie între tranzacţiile Business-to-Business (B-2-B sau BTB) şi tranzacţiile Business-to-Consumer (B-2-C sau BTC):

- B-2-B cuprinde toate tranzacţiile ce se efectuează între doi sau mai mulţi parteneri de afaceri. Aceste tranzacţii se bazează, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce înseamnă ca partenerii de afaceri acţionează pe Internet prin utilizarea de nume şi parole pentru paginile de web proprii.

- B-2-C se referă la relaţiile dintre comerciant şi consumatorul final, fiind considerat comerţ electronic cu amănuntul.

- O noua opţiune în comerţul electronic este tranzacţia Business-to-Employee (B-2-E), care se refera la tranzacţiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei şi efectuate prin sistemul intranet (reţea locală) propriu.

MODELE DE AFACERI PE INTERNET

Ce model vom utiliza este prima decizie ce trebuie luată atunci când vrem să demaram o afacere pe Internet. Există deja multe modele pentru derularea afacerilor pe Internet. Acestea pot fi clasificate în funcţie de numărul de furnizori, prestatori de servicii către clienţi, astfel: 1-către-1 (e-shop), mai mulţi-catre-1 (e-mall), mai mulţi-către-mai mulţi (e-licitatie). Se constituie astfel, un lanţ de servicii în cadrul căruia fiecare element poate fi dominant.

Un prim element este furnizorul de produse sau servicii, al doilea este furnizorul de servicii Internet, care poate pune la dispoziţie de la spaţiu pe pagina web pană la posibilitatea integrării intr-un e-mall. Al treilea element al lanţului este clientul, având o anumita formare profesională, interese proprii şi preferinţe. Acest client poate fi un consumator (B-2-C), o alta firma (B-2-B), administraţia publică (B-2-A) sau un angajat (B-2-E), în contextul tranzacţiilor interne din cadrul unei firme.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Electronic.doc