Comertul Electronic

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Comert, Marketing

Cuprins

INTRODUCERE.3
SCURT INTORIC.3
ASPECTE PRIVIND EVOLUTIA COMERTULUI ELECTRONIC
1.In cautarea unei definitii.4
2.Comertul electronic si formele sale.5
3.Modele de comert electronic.7
4.Tipuri de site-uri utilizate in comertul electronic.9
5.Avantajele si dezavantajele comertului electronic fata de
comertul classic.11
Studiu de caz www.gps-auto.ro .14
Concluzie privind comertul electronic in Romania .15
BIBLIOGRAFIE.16

Extras din document

Introducere

Lumea se schimbặ. De altfel, s-a schimbat mereu de-a lungul timpului. Astazi, schimbarile sunt si mai rapide datorita evolutiei tehnologiei informationale care transforma realitatea din ce in ce mai mult intr-o realitate virtuala.

Internetul, reteaua deschisa care nu apartine nimanui, a dus la o reamenajare completa a tuturor pietelor si, prin aceasta, la o accelerare a procesului de modernizare oferind un cyberspatiu, cu multe oprtunitati ce nu au mai fost oferite omenirii pana in prezent. Aceasta noua lume este dinamica, plina de concepte, paradigme si planuri de actiune. Informatia e putere si Internetul ofera cea mai mare cantitate de informatie pe care omul a putut sa o acumuleze.

Progresul tehnologic fara precedent la care asistam in ultimele decenii, care a condus la dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a informatiilor, a dat nastere unei noi modalitati de comunicare numita Internet. Acesta va fi viitorul comunicarii in masa si al afacerilor. El va inlocui treptat telefonul, posta, televiziunea, modul traditional de a face afaceri.

Actionand asupra tuturor domeniilor de activitate aceasta retea imensa de calculatoare, a revolutionat si domeniul afacerilor, conducand la aparitia unor noi metode de afaceri(comertul electronic). Astfel, si comertul-una dintre cele mai vechi ocupatii si profesii ale omului-cunoaste in cel de-al treilea domeniu mutatii profunde, determinate de evolutia dinamica fara precedent a tehnologiilor informatice si comunicatiilor care conduc la societatea informationala, ca un mod de a munci si gandi al oamenilor.

Fara comert nu s-ar fi putut progresa si s-ar fi ramas la o societate austera, domestica, in care grupurile de oameni ar fi produs doar pentru acoperirea propriilor necesiati si astfel nu ar fi fost posibila nici diversificarea productiei. Extinzand aceasta teorie,adaptand-o la realiatea economica prezenta, putem spune ca fara comert prin retele de calculatoare nu se poate vorbi de un comert eficient. Iata de ce, comertul electronic reprezinta o adevarata provocare si, totodata o solutie pentru rezolvarea multor probleme.

Istoric

Intelesul termenului e-commerce s-a schimbat pe parcursul a 30 de ani. La origine, comert electronic insemna facilitarea tranzactiilor comerciale utilizand tehnologie ca “Electronic Data Interchange” si “Electronic Funds Transfer”, care au fost introduse la sfarsitul anilor ’70. Acestea erau utilizate , de exemplu,pentru a trimite documente ca ordine de plata sau facturi . E-commerce este setul complet de procese care sustin activitatile comerciale/de afaceri intr-o retea.

Forme ale comertului electronic in anii ’80 erau credit cards , automated teller machines , telephone banking . Oricum , in anii ’90 s-au introdus enterprise resource planning , data mining , data warehousing .

In era dot-com , activitatile de comert electronic se numeau Web-Commerce care constau in achizitionarea de bunuri si servicii prin World Wide Web , de obicei prin conexiuni ca HTTPS (un protocol server special care implementeaza date confidentiale pentru protectia consumatorului), e-shopping cart , si servicii de plata electronice ca credit card payment authorizations. Astazi , acesta cuprinde o gama larga de activitati si procese de afaceri , de la e-banking la e-logistics.

Cresterea dependentei industriei moderne fata de procesele de afaceri electronice a contribuit la dezvoltarea unor sisteme suport , incluzand backend systems , applications and middleware (broadband network , fiber-optic networks, supply-chain management software , customer relationship management software , inventory control systems , financial accounting software).

Cand Web-ul a devenit bine cunoscut publicului in 1994 , mai multi jurnalisti au prevazut ca e-commerce va deveni un sector economic major. Oricum , dupa aproximativ 4 ani, protocolurile de securitate (HTTPS) s-au dezvoltat suficient. Intre 1998 si 2000 un numar substantial de afaceri in SUA si Europa de Vest au dezvoltat web-site-uri rudimentare , desi un numar larg de companii “pure e-commerce “ au disparut pe parcursul colapsului dot-com .

Emergenta e-commerce-ului a redus semnificativ posibilitatile de intrare in vanzarea diferitelor bunuri . De multe ori ,mici vanzatori folosesc site-urile de licitatii online (EBay) , sau vand prin web-site-uri ca Amazon.com .

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc