Competitivitatea la Nivel de Tara - Olanda

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Competitivitatea la Nivel de Tara - Olanda.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ovidiu Folcut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Capitolul 1 – Introducere 3
Capitolul 2 - Determinantii factoriali 6
Capitolul 3 – Determinantii cererii 9
Capitolul 4 – Strategie, structura si rivalitate 13
Capitolul 5 – Industriile din amonte si aval 18
Capitolul 6 – Concluzii generale 22
Anexe 23
Bibliografie 27

Extras din document

Capitolul 1 - Introducere

În 1989, Porter propune un model care să explice rolul ţărilor în identificarea şi menţinerea avantajelor competitive ale firmelor pe pieţele internaţionale.

Modelul porneşte de la următoarele premise:

- o ţară poate să influenţeze avantajele competitive într-un anumit sector industrial, în care concurează un anumit număr de firme

- chiar pentru societăţile transnaţionale o ţară poate să ofere avantaje competitive diferite, ca ţară de origine sau ţară gazdă

- competitivitatea are un caracter dinamic (Schumpeter). Inovaţiile au rol de forţă motrice în această schimbare continuă şi determină firmele să abandoneze inerţia cu care sunt obişnuite.

Pornind de la aceste idei, Porter propune identificarea şi întărirea continuă a unui sistem de condiţii care determină avantajele competitive ale unei ţări.

Aşa numitul “diamant al lui Porter” cuprinde următoarele elemente:

1) determinanţii factoriali

2) determinanţii cererii

3) industrii pe din amonte şi din aval

4) strategia şi structura firmelor, precum şi concurenţa dintre acestea

Elementele fundamentale ale diamantului sunt influenţate decisiv uneori de:

5) climatul internaţional

6) acţiunea guvernamentală

Componentele acestui sistem sunt intercondiţionate, evoluţia lor depinzând de masa critică pe care ele o creează la nivelul economiei. Tratarea distinctă a fiecărui factor dă posibilitatea adoptării unei politici naţionale generatoare de creştere economică.

Determinanţii avantajelor competitive naţionale

Olanda este cunoscută ca fiind ţara lalelelor, digurilor, morilor de vânt şi a bicicletelor.

Dincolo de această imagine artistică, trebuie menţionat că Olanda este unul dintre cei mai mari investitori din lume, în special în SUA. De asemenea, unele dintre cele mai mari companii multinaţionale, precum Shell, Philips, Unilever, KLM Airliness, Rotterdam, sunt companii olandeze. Shell este a doua companie petrolieră din lume ca mărime şi cea mai mare din lume din categoria companiilor non-americane. Compania KLM Airliness a fost fondată în anul 1919, fiind totodată cea mai veche companie din lume care desfăşoară activitate în domeniul serviciilor de transport aerian. Din punctul de vedere al dimensiunilor şi volumului de activitate, KLM Airliness se situează pe locul şase în ierarhia celor mai mari companii multinaţionale de transport aerian.

Rotterdam este cel mai mare şi mai aglomerat port din lume, fiind situat în Delta Rinului: Portul Rotterdam este considerat principala poartă de a Europei. Philips este unul dintre cei mai mari producători de produse electrice şi electrocasnice din lume.

Olanda are o populatie de 16,3 milioane locuitori, din care circa 8 milioane reprezinta populatia activa. Cea mai mare concentratie este inregistrata in partea de vest, cunoscuta sub numele de Randstat, centrul economic al tarii, unde isi au sediul si isi desfasoara activitatea peste 45% din numarul total de companii. Partea de sud a tarii, de asemenea, bine dezvoltata, este in prezent o zona industriala in crestere, orientata in principal spre export si cu o pondere de circa 25% in economia nationala. Provinciile din estul tarii, la granita cu Germania, au din punct de vedere economic o structura diversa, activitatile principale desfasurandu-se in sectorul industriilor manufacturiere, in cel al transporturilor si in sectorul comertului cu ridicata. Doar 10% din totalul firmelor olandeze s-au stabilit in provinciile din nordul tarii, activitatile acestora fiind concentrate in special in agricultura si mai putin in industrie.

La nivel national, sectorul manufacturier este relativ restrans si are un aport de doar 15% la formarea PIB. Activitatile industriale ocupa circa 16% din forta de munca activa, si sunt concentrate in domenii de inalta tehnologie: biotehnologie, chimie fina, industria farmaceutica, electronica, telematica, ITC, tehnologie medicala, realizarea de materiale noi, industria alimentara, imprimerie. Multe dintre marile companii transnationale sunt fondate si isi au sediul central in Olanda: PHILIPS, UNILEVER, SHELL, DSM, AKZO NOBEL.

Plasata pe coordonatele economiei vest-europene ,de care este legata printr-un sistem de relati speciale (fiind membra a Uniunii vamale a Benelux-ului ,Comunitatii Economice Europene, Comunitati Europene a Carbunelui, si Otelului a Comunitatii Europene pentru Energie Atomica,a Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare ), economia olandeza se detaseaza prin dimensiunile sale ,care au prea putin cu intinderea sa teritorila.

Conditile naturale ,la randul lor , dau economiei un profil deosebit .

Lupta continua impotriva apelor va face sa se realizeze , ca ramura deosebit de importanta ,industria constructoare de dragi de diferite tipuri ,remorchere si alte echipamente de acest gen , consacrand reputatia mondiala a constructorilor olandezi de diguri ,porturi si ecluze .

Pozitia la tarmul uneia dintre cele mai frecventate mari ale lumii ,ca punte intinsa intre tarile scandinave Anglia ,Germania, Belgia si Franta ,va favoriza pe mai departe vechile directii caracteristice structurii economice a tarii ,respectiv comertul, navigatia si agricultura .

Comparativ cu celelalte tari membre OCDE, agricultura are un rol important in economia olandeza (2,5% din PIB) si ocupa aproximativ 3% din populatia activa. Agricultura olandeza este recunoscuta pe piata mondiala ca unul dintre furnizorii principali de produse horticole si este un exportator important de carne si produse lactate. Olanda se afla pe primul loc in lume la exportul de flori taiate, locul II la exportul de branzeturi si locul III la produse agricole in general.

Urmare restrictiilor impuse de Uniunea Europeana la productia animaliera (si din ratiuni ecologice), cotele alocate Olandei au devenit insuficiente, multi fermieri fiind nevoiti sa se indrepte catre tari care nu se confrunta cu aceste probleme.

Cel mai dezvoltat sector al economiei olandeze este cel al serviciilor care furnizeaza circa 74% din valoarea adaugata bruta. Serviciile comerciale reprezinta cu putin sub jumatate din PIB (circa 49%). In domeniul comercial, cel mai important segment de afaceri este cel al vanzarilor cu ridicata si cu amanuntul (peste 13% din valoarea adaugata bruta), urmat de cel al serviciilor din domeniul tranzactiilor imobiliare (circa 8%), sectorul serviciilor din transporturi si comunicatii (7%) si cel al serviciilor financiarbancare (6,5%). Odata cu cresterea gradului de integrare a pietelor financiare, sectorul olandez de profil a reactionat prompt si dinamic si si-a diversificat oferta de servicii, bancile olandeze fiind o prezenta activa pe piata internationala.

Patru dintre ele, ABN Amro, ING Barings, Rabobank si Fortis, sunt cotate intre primele 60 de institutii financiar-bancare din lume. Impreuna, acestea au dezvoltat si opereaza printr-o retea de aproximativ 6.500 filiale pe teritoriul Olandei si peste 500 in alte 50 de tari. Totodata, in Olanda functioneaza 60 de filiale si sucursale ale unor banci Europene, Asiatice si Americane. Bursa de Valori Mobiliare de la Amsterdam este cea mai veche institutie de acest gen din Europa si una dintre cele mai importante din lume.

Servicii de finantare a afacerilor sunt asigurate si prin alte institutii specializate, precum Banca Nationala de Investitii (NIB Capital), specializata in imprumuturi pe termen mediu si lung, companii de investitii de capital (initial create de guvern, in prezent semiindependente) si agentii regionale de dezvoltare (servicii financiare pentru infiintarea de noi companii sau preluarea riscului). Suplimentar, in functie de tipul afacerii, guvernul olandez acorda o serie de stimulente, subventii sau reduceri de taxe pentru export si investitii. Dezvoltarea comertului exterior a determinat crearea unui sistem sofisticat de servicii de asigurare si finantare a exporturilor.

Exportul si importul de bunuri si servicii contribuie, ambele, cu peste 60% la formarea PIB, comertul exterior fiind astfel principalul generator de prosperitate in Olanda.

Sectorul IMM-urilor in Olanda (firme cu cel mult 250 angajati) este constituit din peste 550.000 de companii, reprezentand mai mult de 99% din totalul firmelor olandeze, si oferind circa 2,5 milioane locuri de munca, ceea ce reprezinta 60% din totalul fortei de munca ocupata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Competitivitatea la Nivel de Tara - Olanda .doc