Comportamentul organizațional

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5926
Mărime: 91.51KB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Nechifor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalina Brandusoiu
prezentat in mai 2010, facultatea de comert, Administrarea intreprinderilor de comert, turism si servicii, ASE

Extras din proiect

Rezumat

Acest studiu a fost proiectat pentru a investiga modul de gandire si comportamentul pe care il au angajatii si managerii dintr-o firma din Romania. Pentru acest lucru s-a elaborat o serie de intrebari care reflecta situatii intalnite sau care pot fi intalnite atat de angajati, cat si de manageri in orice intreprindere.

Datorita importantei comportmantului la locul de munca ne-am decis sa aplicam chestionare angajatilor a trei intreprinderi din Romania: Petrom S.A., Citibank Romania si Dallas Comp. Impex S.R.L. Chestionarele realizate sunt anonime, acest lucru ajutand la cresterea calitatii cercetarii, astfel angajatii nu au nicio teama sa recunoasca cat de seriosi, corecti si perseverenti sunt la locul de munca.

Scopul acestui raport este acela de a evalua comportamentul angajatilor si de a analiza efectele unui comportament deadecvat la locul de munca.

Rezultatul cercetarii este acela ca ca acele companii care au implementat culturi consistente de-a lungul timpului culeg acum roadele muncii lor si supravietuiesccrizei economice strabatute in aceasta perioada. In acelasi timp, exista si firme care nu mai au timpul necesar pentru a se impune pe piata. Asadar, un factor decisive in dezvoltarea si continuitatea intreprinderilor il reprezinta relatiile dintre angajati in cadrul acestora.

In buna desfasurare a activitatilor unei intreprinderi si in cresterea performantei un factor important il reprezinta comportmanentul angajatilor si al managerilor. Fiecare angajat are propriul stil de lucru si o modalitate personala de raportare la sarcinile pe care le are de indeplinit la locul de munca. In acelasi timp, fiecare individ in parte are propriul sistem de valori vis-a-vis de jobul pe care il are sau si-ar dori sa-l aiba. In acest sens, perceptia fata de munca in sine difera de la o persoana la cealalta si de asemenea nivelul de implicare in indeplinirea sarcinilor este diferit.

In contextul situatiei din prezent pentru fiecare firma este important sa isi pastreze cei mai buni angajati. Aceasta presupune atat o evaluare a eficientei acestora in cadrul firmei, cat si o evaluare atenta a comportamentului pe care acestia il au in cadrul intreprinderii si a modului de gandire. Asemenea chestionare aplicate in mod regulat pot da o imagine destul de clara asupra comportamentului in cadrul intreprinderii.

In numeroase carti de specialite se indeamna la identificarea comportamentelor care sunt nesanatoase pentru activitatea fiecarui angajat in parte, si a firmei in general si se ofera modalitatati de schimbare a acestor comportamente.

Analiza literaturii de specialitate

Tema comportamentului si modului de gandire al angajatilor si managerilor este una intens dezbatuta in ziua de astazi, realizandu-se, astfel, numeroase studii de piata, articole si carti. Acestea incearca sa prezinte intr-un mod cat mai apropiat de realitate comportamentul angajatilor la locul de munca.

Problema implicarii angajatilor este discutata de majoritatea site-urilor de specialitate, www.business-edu.ro a dedicate un articol schimbarii comportamentale a angajatilor. Probleme ca intarzierea la locul de munca, pauzele dese, in lipsa sefilor acestia se ocupa de activitati personale sau discutii intre angajati. Stefania Luca-Certified Trainer, cea care a elaborat articolul http://www.business-edu.ro/training/trainers-corner/1817-cresterea-implicarii-angajatilor.html propune cate o solutie pentru fiecare dintre aceste probleme.

Astfel, pentru intarzierele nemotivate, pauzele dese sau plecarea inaintea terminarii programului “Este recomandabil ca discutia sa urmareasca aflarea urmatoarelor informatii: Angajatul constientizeaza comportamentul, Comportamentul este mai degraba frecvent sau sporadic?, Ce considera angajatul ca intra in atributiile postului? Cum se raporteaza la acestea?, Cate ore a petrecut angajatul la birou si ce rezultate sunt asociate?” 1

Consider ca o evidenta a orelor de lucru ale fiecarui angajat sunt esentiale in astfel de cazuri. Atunci cand nu exista o evidenta clara a orarului de lucru, angajatii tind sa devina delasatori si sa considere ca faptul ca intarzierea la locul de munca nu este un lucru foarte grav.

In cazul in care angajatul petrece din ce in ce mai mult timp pe internet, pe rubricile pentru angajati atunci exista riscul ca acesta sa-si doreasca schimbarea locului de munca: “Este recomandata discutarea cu angajatul a aspectelor petrecute de la ultima evaluare, in ce masura partile implicate si-au respectat angajamentele, ce asteptari are angajatul in prezent. Atentie - O discutie care doar culpabilizeaza angajatul pentru acest comportament nu face decat sa-i intareasca decizia de schimbare a locului de munca.”

Cei care opteaza pentru schimbarea frecventa a postului sunt, de cele mai multe ori, tinerii. Fie ca incearca sa acumuleze cat mai multa experienta intr-un domeniu, fie ca demisioneaza pentru a-si stabili o identitate profesionala, tinerii pun in situatii grele multi dintre angajatori.

Firma de consultanta Watson Wyatt din Marea Britanie a realizat o cercetare despre implicarea angajatilor in lucarea deciziilor si despre incurajarea angajatilor de catre manageri sa ia anumite decizii si performanata adusa de catre acestia.

Studiul a identificat cateva dintre cele mai eficiente practici de comunicare intre manageri si echipele pe care le conduc. Multe dintre aceste practici nu sunt noi si nici inovative, dar focusarea pe ele pot face sesizabile diferentele dintre performantele companiilor unde managerii le aplica si ale celor in care acestia le ignora.

Focusarea managerilor si a angajatorilor pe nevoile angajatilor si masurarea activitatii zilnice a acestora sunt doua dintre practicile de comunicare identificate ca importante in urma studiului Watson Wyatt.

1 http://www.business-edu.ro/training/trainers-corner/1817-cresterea-implicarii-angajatilor.html, 26..05.2010

De asemenea, masurarea impactului comunicarii cu angajatii si sprijinul oferit comunicatorilor interni sunt eficiente in cresterea implicarii angajatilor. Rezultatele cercetarii arata ca firmele care isi trateaza angajatii ca pe niste persoane mature si ii implica in luarea deciziilor au mai mult de castigat decat acelea in care echipa manageriala este inchisa la comunicare sau comunica de la inaltime. Din pacate, acest lucru nu se petrece in toate companiile, doar o companie din cinci ii lasa pe angajati sa ia decizii in problemele cu care se confrunta la serviciu.

Potrivit studiului Watson Wyatt, principalele motive pentru care angajatii sunt nemultumiti la serviciu sunt lipsa flexibilitatii programului de lucru, deadline-urile stranse si asumarea in paralel a mai multor sarcini, lipsa de comunicare cu managerii, precum si lipsa puterii decizionale in anumite situatii.

Studiul mai arata ca firmele care au dezvoltat programe eficiente de comunicare au raportat niveluri mult mai inalte ale implicarii angajatilor, comparativ cu celelalte, care au esuat in transmiterea mesajelor.²

Preview document

Comportamentul organizațional - Pagina 1
Comportamentul organizațional - Pagina 2
Comportamentul organizațional - Pagina 3
Comportamentul organizațional - Pagina 4
Comportamentul organizațional - Pagina 5
Comportamentul organizațional - Pagina 6
Comportamentul organizațional - Pagina 7
Comportamentul organizațional - Pagina 8
Comportamentul organizațional - Pagina 9
Comportamentul organizațional - Pagina 10
Comportamentul organizațional - Pagina 11
Comportamentul organizațional - Pagina 12
Comportamentul organizațional - Pagina 13
Comportamentul organizațional - Pagina 14
Comportamentul organizațional - Pagina 15
Comportamentul organizațional - Pagina 16
Comportamentul organizațional - Pagina 17
Comportamentul organizațional - Pagina 18
Comportamentul organizațional - Pagina 19
Comportamentul organizațional - Pagina 20
Comportamentul organizațional - Pagina 21
Comportamentul organizațional - Pagina 22
Comportamentul organizațional - Pagina 23
Comportamentul organizațional - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Organizational.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Te-ar putea interesa și

Considerații Generale asupra Comportamentului Organizațional

I. Consideraţii generale asupra comportamentului organizaţional 1.1. Introducere în comportamentul organizaţional Modul de comportare a oamenilor...

Management și Comportament Organizațional

1. Delimitării conceptuale. În relizarea referatului mi-am propus să definesc pe scurt organizaţiile, comportamentul organizaţional şi să examinez...

Comportament Organizațional

PARTEA 1 – INTRODUCERE Management şi comportament organizaţional Învăţând despre comportamentul organizaţional Management şi comportament...

Aspecte ale Culturii Organizaționale în Cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Identificarea Tipului de Cultură Existentă

Capitolul 1 - Cultura organizaţionala Teoriile organizaţionale şi manageriale au debutat în mare parte o dată cu descoperirea importanţei...

Elemente fundamentale specifice culturii organizaționale și comportamentului organizațional

Faptul ca de particularitatile stilului de munca al conducatorilor depinde buna functionare a organizatiei, însasi productivitatea ei, nu mai este...

Comportamentul organizațional în compania SC Dinamic SRL

A. PARTE TEORETICA Comportamentul organizaţional acoperă o largă plajă de activităţi: cunoaşterea şi satisfacerea nevoilor salariaţilor,...

Comportamentul organizațional

O scurta istorie Desi modul de comportare a oamenilor in organizatii a reprezentat dintotdeauna un subiect de interes major atat pentru...

Comportament Organizațional

Plecand de la acest motto putem spune ca viata fiecarui individ din univers este si va fi asa cum si o fructifica fiecare in parte. Aceasta...

Ai nevoie de altceva?