Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4111
Mărime: 44.99KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

Introducere 3

Continutul serviciilor comerciale: 4

Definiţii ale conceptului de servicii comerciale: 4

Categorii de servicii comerciale: 5

Caracteristicile serviciilor comerciale: 6

Tipologia serviciilor comerciale şi implicaţiile ei asupra strategiilor de distribuţie 8

Concluzii 11

Analiza serviciilor comerciale la nivelul firmei SC SELGROS SA 12

Bibliografie 17

Extras din document

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţia pentru creşterea competitivităţii economice a firmei.

Introducere

În ziua de azi, alături de produsul propriu-zis comercializat devine din ce în ce mai important prestarea unor servicii ce au legătură cu produsul, servicii ce conduc la şterea gradului de satisfacţie a cumpărătorilor. Pentru a rezista în afaceri important este conceperea şi integrarea unui ansamblu de servicii asemănătoare celor de realizare şi promovare a bunurilor, care să-l însoţească atât pe periaoda ciclului de viaţă cât şi în timpul folosirii acestuia.

Serviciile şi calitatea serviciilor care însoţesc achiziţionarea unui bun oarecare, devine un element determinant pentru clienţii tuturor unităţilor comerciale. Atât clienţii cât şi comercianţii sunt dispuşi din ce în ce mai des eforturilor suplimentare pentru a valorifica funcţiile oricărui bun cumpărat. Aceste eforturi constă în dezvoltarea unor servicii care să acompanieze bunurile cumpărate.

Se vorbeşte de aşa numita strategie de ’’service-mix’’ care se refera atât la produsele destinate consumului final, cât şi la bunurile consumului intermediar. Se vorbeşte despre o nouă ofertă inovaţionala care poate genera schimbări noţiunii de produs, dându-i caracter de substituţie progresivă, trecându-se de la un obiect tangibil, la cel al unei funcţionalităţi şi pe o perioadă de timp uneori lungă .

Serviciile comerciale reprezintă o oportunitate pentru firmele din domeniul comerţului dar şi pentru firmele producătoare sau ofertante ale acestui tip de serviciu.

Această caracteristică devine mai atractivă pentru firmele care au în vedere încă două aspecte ale serviciilor comerciale:

• Veniturile din aceste activităţi sunt în multe situaţii sursă generatoare de marjă netă

• Comportamentul de cumpărare este influenţat de calitatea serviciilor, astfel nivelul vânzărilor este direct proporţional cu calitatea acestora.

Este cea mai bună metodă de creare a unui sistem de relaţii între clienţi şi comercianţi.

Continutul serviciilor comerciale:

Serviciile comerciale se diferenţiază de bunurile comerciale prin faptul că nu există decât în momentul în cae acestea sunt folosite, consumate în timp ce bunurile comerciale pot fi stocate, pentru consum ulterior. De asemenea au particularitatea de a fi invizibile, intangbile, nu pot fi gustate, încercate sau simţite, sunt vândute fără marcă şi ambalaj.

Definiţii ale conceptului de servicii comerciale:

Asociaţia americană de marketing defineşte serviciul comercial ca o ’’activitate oferită cu ocazia actului de vânzare, care asigură avantaje şi satisfacţii cumpărătorului fără a antrena un schimb fizic sub forma unui bun.’’.

A. Trojdan considerând incomplete definiţiile existente, el formulează serviciile comerciale ca ’’ suma satisfacţiilor sau utilităţiilor pe care le oferă un magazin clientelei sale’’.

Astfel există servicii care sunt legate strict de bunul comercializat, acestea se numesc servicii endogene, şi servicii care au legătură cu modul de organizare al magazinului acestea se numesc servicii exogene.

De exemplu livrarea, instalarea şi garanţia sunt servicii endogene, iar asigurarea parcăriilor, vânzarile nocturne, deplasările vânzătorilor voiajori sunt considerate servicii exogene, adică servicii care au legătură cu organizarea punctului de vânzare a produselor.

De asemenea serviciile comerciale pot fi abordate dintr-o dublă perspectivă, în primul rând din perspectiva de sector integrat în cadrul activităţii comerciale, unde acestea cuprind totalitatea activităţiilor terţiare integrate în procesul de vânzare .Aici includem activităţi bancare, asigurări, unele activităţi cum ar fi coafura, reparatul şi retuşul unor articole vestimentare, curăţătorii, vopsitorii precum şi unele activităţi comerciale, altele decât cele clasice: deplasările vânzătorilor voiajori ai marilor magazine la domiciliul consumatorilor pentru strângerea de comenzi şi vânzările nocturne.

Serviciile comerciale pot face parte şi din politica de marketing a firmei, fie ea producătoare sa comerciantă, a cărui interes este acela de a oferi clienţilor pe lângă bunurile achiziţionate şi alte utilităţi adiţionale.

Preview document

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 1
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 2
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 3
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 4
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 5
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 6
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 7
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 8
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 9
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 10
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 11
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 12
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 13
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 14
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 15
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 16
Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Fimei.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici Comerciale - Penny Market XXL

Grupul Rewe Grupul REWE este unul din liderii europeni in comertul alimentar si in turism. de la infiintarea sa in 1927, grupul REWE a ajuns de la...

Raport de Practica la SC Nucu-Exim SRL

1.- Introducere S.C Nucu Exim S.R.L are sediul social în Municipiul Bacău, Strada Milcov, nr.7, Bl. 7, Sc.D, Ap.2 , iar punctul de lucrul este pe...

Calitatea Serviciilor Comerciale

1. Conceptul de servicii şi servicii comerciale Conţinutul serviciilor comerciale Dezvoltarea şi perfecţionarea sectorului terţiar, în general a...

Noțiunea de Consum Intermediar și Poziționarea lui în Cadrul Mecanismului Pieței

1. Conceptul de consum intermediar Academia Stiintelor Comerciale din Franta, publica în anul 1979 un dictionar comercial în cadrul caruia...

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Firmei

Dezvoltarea serviciilor comerciale la nivelul firmei, condiţie a creşterii competitivităţii economice Dezvoltarea continuă a activităţii...

Analiza Celor Patru Procese de Integrare a Pietei Bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?