E-Commerce

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza E-Commerce.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere 2
Capitolul 1 – Comertul electronic, date generale 4
1.1 Tipuri si modele ale comertului electronic 6
1.2 Avantajele si dezavantajele comertului electronic fata de comertul clasic 7
Capitolul 2 – Dinamica comertului electronic 11
2.1 Comertul electronic in lume 11
2.2. Comertul electronic in Romania 13
Capitolul 3 – Studiul de caz S.C. Domo Retail S.A. 19
3.1. Istoric 19
3.2. Magazinul virtual 21
3.3. Traficul pe Website 24
Bibliografie 25

Extras din document

INTRODUCERE

Mediul comercial contemporan se caracterizeaza prin cresterea continua a productiei, accentuarea concurentei globale si cresterea gradului de diversificare a cerintelor consumatorilor. Ca raspuns la aceste tendinte, firmele isi modifica atat modul de organizare, cat si modul de actiune. Astfel, ele incep sa comprime vechile structuri ierarhice si sa elimine barierele existente intre compartimentele operationale. Se tinde, de asemenea, spre renuntarea la barierele dintre firma si clientii sau furnizorii acesteia. Comertul electronic reprezinta un mijloc de a sustine si realiza aceste schimbari pe scara larga si chiar la scara globala. El ofera firmelor posibilitatea de a fi mai eficiente si mai flexibile in operatiunile interne, de a mentine legaturi mai stranse cu furnizorii si de a raspunde prompt cerintelor si doleantelor consumatorilor. Firmele isi pot selecta cei mai adecvati parteneri de afaceri (furnizori, clienti) fara a mai tine cont de distantele geografice si isi pot comercializa produsele pe o piata globala.

Comertul electronic poate fi divizat in patru categorii, in functie de agentii participanti: tranzactii intre firme; tranzactii intre firme si consumatori; tranzactii intre firme si organismele guvernamentale; tranzactii intre consumatori si organismele guvernamentale.

Un exemplu pentru prima categorie il reprezinta o firma care utilizeaza reteaua Internet pentru a plasa comenzi la furnizori, pentru a receptiona facturi si pentru a efectua plati. Acest tip de comert electronic este implementat de 5-6 ani, folosind in special tehnologia EDI (Electronic Data Interchange) in cadrul unor retele private si securizate.

Tranzactiile dintre firme si consumatori se refera la vanzarile electronice en-detail.

Aceasta categorie s-a dezvoltat foarte mult odata cu aparitia si extinderea World Wide Web. In prezent exista o multitudine de magazine virtuale pe Internet, care ofera o gama foarte larga de produse, incepand de la prajituri si jucarii si terminand cu calculatoare si autoturisme.

Cea de-a treia categorie include toate tranzactiile dintre firme si organismele guvernamentale si administrative. De exemplu, in S.U.A. informatiile cu privire la noile taxe guvernamentale sunt publicate pe Internet, iar firmele pot reactiona pe cale electronica. In prezent, aceasta categorie se afla intr-o stare incipienta, dar ea se poate dezvolta rapid, avand in vedere ca unele guverne actioneaza in sensul promovarii si dezvoltarii comertului electronic. Pe langa publicarea unor informatii, organismele guvernamentale pot sa ofere optiunea platii electronice a TVA si a altor taxe si impozite.

Categoria tranzactiilor dintre consumatori si organismele guvernamentale nu a fost inca implementata. Totusi, in conditiile dezvoltarii atat a tranzactiilor dintre firme si consumatori, cat si a celor dintre firme si administratie, guvernele pot extinde interactiunea electronica in domenii privind plata ajutoarelor sociale, returnarea taxelor etc.

Comertul electronic nu trebuie perceput ca o tehnologie uniforma, deoarece este caracterizat prin diversitate, incluzand o gama larga de operatiuni si tranzactii comerciale:

- stabilirea contactului intre un cumparator potential si un furnizor;

- schimbul de informatii;

- asistenta pre si postvanzare; vanzarile propriu-zise;

- platile electronice, prin transfer electronic de fonduri, carti de credit, cecuri electronice etc.;

- distributia, managementul distributiei fizice si activitatile de distributie electronica;

- corporatiile virtuale, formate din grupuri de firme independente care se reunesc pentru a putea oferi produse si servicii care ar depasi posibilitatile individuale ale oricareia dintre firme;

- afacerile comerciale distribuite care sunt proprietate comuna a firmei si a partenerilor sai.

In acelasi timp, comertul electronic cuprinde o gama larga de tehnologii de comunicatie: e-mail, fax, EDI si EFT (Electronic Funds Transfer). Oricare din aceste tehnologii poate fi folosita pentru operatiunile de comert electronic, alegerea uneia dintre ele depinzand de context.

Impactul comertului electronic se face simtit atat la nivelul fiecarei firme, cat si pe ansamblul societatii. Pentru firmele care-i exploateaza la maxim potentialul, comertul electronic ofera posibilitatea unor schimbari fundamentale care modifica atat de radical asteptarile consumatorilor, incat ajung sa redefineasca piata sau sa creeze noi piete.

Toate celelalte firme, inclusiv cele care incearca sa ignore noile tehnologii, vor fi influentate de schimbarile in asteptarile consumatorilor si ale caracteristicilor pietelor. In acelasi timp, membrii societatii vor beneficia de noi modalitati de achizitionare a bunurilor, de accesare a informatiilor si de interactiune cu organismele guvernamentale. Posibilitatile de alegere vor fi mult mai mari, iar restrictiile de spatiu si timp vor fi eliminate. Impactul global asupra stilului de viata poate fi comparabil cu cel al cresterii numarului de autoturisme sau cu cel al dezvoltarii telefoniei.

CAPITOLUL 1.

Comertul electronic, date generale

De-a lungul timpului, comertul a cunoscut profunde mutatii dobandind noi caracteristici si valente, ca urmare a evolutiei formelor de comert si tehnologiilor. Cele mai importante etape parcurse in comert, consecinte ale progresului tehnico-stiintific sunt reflectate prin succesiunea celor sase mari revolutii parcurse in acest sector de activitate: aparitia marilor magazine, dezvoltarea sucursalismului, aparitia magazinelor populare, introducerea autoservirii, aparitia centrelor comerciale si extinderea comertului electronic. Fiecare dintre etapele mentionate a avut la baza unul sau mai multe atribute ale tehnologiei comerciale, cea mai sensibila sub aspectul continutului, particularitatilor si provocarilor fiind revolutia comertului electronic a carui analiza in contextul tehnologiilor comerciale va fi realizata in continuare.

In viata, de zi cu zi, fiecare dintre noi intra in “magazine offline” pentru a cumpara diverse produse. Intr-un magazin obisnuit suntem in contact direct cu vanzatorul, vedem produsele, le putem atinge, rasuci, citi instructiunile, testa, mirosi, asculta, gusta etc. Ne bazam pe simturile noastre pentru a lua decizia daca dorim sa cumparam acel produs sau nu.

Spre deosebire de comertul clasic, cel electronic are la baza doar informatia ce poate fi transmisa nealterata prin intermediul unui computer.

Fisiere in arhiva (1):

  • E-Commerce.doc

Alte informatii

Proiect la materia E-Business din cadrul Master Afaceri Internationale, Univ. Transilvania Brasov