Evaluarea calității cafelei instant

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5266
Mărime: 424.76KB (arhivat)
Publicat de: Maricica Petrache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Magdalena Bobe
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERŢ

Cuprins

  1. I. CARACTERIZAREA GENERALĂ A PRODUSULUI-CAFEA INSTANT pg.4
  2. 1.1.Prezentarea produsului cafea pg.4
  3. 1.2. Importanta in alimentatie a cafelei pg.5
  4. 1.3. Materii prime utilizate în obţinerea produsului pg.7
  5. 1.4. Procesul tehnologic de obţinere al produsului pg.8
  6. 1.5. Caracteristici de calitate ale produsului pg.9
  7. 1.6. Ambalare, transport si depozitare pg.11
  8. 1.7.Garantarea calităţii produsului pg.11
  9. 1.8. Etichetarea produsului pg.12
  10. II. CARACTERIZAREA PIEŢEI PRODUSULUI CAFEA INSTANT pg.14
  11. 2.1. Sortimentul existent pe piaţă pg.14
  12. 2.2. Principalii producători pg.14
  13. 2.3. Profilul consumatorului pg.14
  14. 2.4.Date statistice privind consumul , producţia şi valoarea vănzării pg.16
  15. III.BIBLIOGRAFIE pg.18

Extras din proiect

INTRODUCERE

Prezenta lucrare îşi propune să facă o trecere în revistă a principalelor caracteristici merceologice ale cafelei , precum şi date cu privire la principalele sortimente comercializate şi date despre consumul în România şi în ţările Uniunii Europene.

Molecula de cafeină a fost izolată de chimistul german Ferdinand Runge în 1820 , dar, la peste 180 de ani de la descoperirea ei , încă îi fascinează pe oamenii de ştiinţă

Deşi unul dintre efectele sale este acela de a acţiona ca stimulant, adică de a înlătura, chiar daca numai temporar, senzaţia de oboseală, însuşirea cea mai importantă a cafeinei – căreia cafeaua îi datorează celebritatea nu numai în rândul oamenilor obişnuiţi, ci şi al comunităţii ştiinţifice – este activitatea ei farmacologică.

Acesta este cel mai eficient mod de a bea cafeaua pentru a trage doar foloase de pe urma cafeinei, fără ca odihna nocturnă sa ne fie afectată.

Motivul pentru care am ales cafeaua instant ca produs de analiză pentru acest proiect este acela că este unul dintre cele mai populare băuturi, fiind favorabilă atât persoanelor ce ţin la silueta lor, cât şi acelora care trăiesc o viaţă sănătoasă.

Cafeaua este un produs ce există şi este consumat de foarte mult timp. Tocmai de aceea, firmele producătoare de cafea au iniţiat acest proiect de cafea instant, pentru ca celor ce o consumă să le fie mult mai uşor de preparat.

Scopul general al lucrării este acela de a evalua calitatea cafelei instant.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt : caracterizarea generală a cafelei instant (caracteristici de calitate, proces tehnologic de obţinere, ambalare, transport, depozitare, etichetare, etc ); caracterizarea pieţei cafelei instant (sortiment existent pe piaţă, producători, statistici ).

De asemenea, se va efectua şi analiza senzorială a calităţii cafelei instant, prin elaborarea unei fişe de analiză senzorială şi a unei scări de punctaj care să cuprindă principalele caracteristici de calitate ale cafelei instant.

Principalele categorii de resurse bibliografice studiate au fost cărţile de merceologie alimentară, standardul de calitate pentru cafea, precum şi pagini de internet ce conţin informaţii relevante.

I. CARACTERIZAREA GENERALĂ A PRODUSULUI-CAFEA INSTANT

1.1.Prezentarea produsului cafea

Cafeaua face parte din grupa produselor alimentare numite „stimulente”, împreună cu ceaiul şi cacaoa. În această grupă sunt cuprinse produsele alimentare neurotonice şi cardiotonice, deoarece conţin substanţe farmacologice active, ce acţionează asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator şi dezvoltă acţiunea diuretică.

Cafeaua a fost descoperită prima dată în Africa de Est , în Etiopia , când era cunoscută sub numele de Kaffa Cafeaua este legată de o legendă populară ce spune despre un pastor de capre, Kaldi, care după ce a observat un comportament agitat al caprelor, după ce au consumat fructele unui arbust, a consumat şi el, curios fiind, acele fructe şi a descoperit că îi conferă o senzaţie de revigorare.

Atunci când s-a auzit de această plantă, călugării au uscat fructele, pentru a le transporta în locuri mai îndepărtate. Mai târziu, au amestecat aceste fructe cu apă şi au început astfel să bea lichidul ce îi stimula şi îi ţinea treji pentru rugăciune.

Pe continentul nostru, cafeaua a fost adusă de comercianţii veneţieni în anul 1615 La început, acest produs era vândut de către comercianţii de limonadă şi se credea că are calităţi medicinale.

Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis în 1683 la Veneţia, în Italia, pentru ca mai târziu, în 1720, să se deschidă celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco în 1720.

În Europa, spre deosebire de Africa, cafeaua a fost criticată de biserica catolică, iar mulţi considerau ca papa ar trebui sa o interzică, numind-o băutura diavolului. În schimb papa a declarat-o chiar băutură creştinească.

În America anilor 1700 a fost introdusă cafeaua pe piaţă, datorită unui căpitan francez care a adus o mică plantă cu el Astăzi, peste 400 miliarde de căni de cafea sunt consumate anual, cafeaua fiind cea mai populară băutură de pe mapamond.

Deşi originară din Africa , cultivarea acestei plante în Americi este relativ recentă.

Asemănările fonetice dintre cuvântul „cafea” si echivalenţii săi europeni (italiană „caffe” , germană „kaffee” , sârbă „kafa”,turcă „kahve”), i-au determinat pe oameni să creadă că numele provine din „Kaffa”, provincia etiopiană de unde provine cafeaua.

O altă ipoteză afirmă că numele de cafea a provenit din cuvântul de origine arabă quahwek” , ce înseamnă „stimulant”.

Preview document

Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 1
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 2
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 3
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 4
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 5
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 6
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 7
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 8
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 9
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 10
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 11
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 12
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 13
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 14
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 15
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 16
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 17
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 18
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 19
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 20
Evaluarea calității cafelei instant - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Calitatii Cafelei Instant.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea calității produsului - biscuiții

Introducere Prezenta lucrare isi propune a face referire la principalele aspecte ale biscuitilor, la modul de preparare al acestora si datele...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?