Evolutia Comertului cu Amanuntul in Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Evolutia Comertului cu Amanuntul in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cristian Vasile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Prezentarea continutului comertului cu amanuntul
2. Strategii de preturi in comertul cu amanuntul
3. Evolutia comertului cu amanuntul
4. Factori de influenta a evolutiei comertului cu amanuntul
5. Dinamica comertului cu amanuntul in anii 1990-2000

Extras din document

1. Prezentarea continutului comertului cu amanuntul

Un rol important in cadrul distributiei marfurilor ii revine, alaturi de comertul cu ridicata , comertului cu amanuntul.

Conform definitiei clasice, comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta in a cumpara marfuri in general in cantitati mici si in stare de a fi intrebuintate pentru a le revinde consumatorilor finali.

S-au adaugat insa noi elemente pentru o mai buna satisfacere a nevoilor consumatorilor finali, legate de sericii ce le pot presta comerciantii cu amanuntul cum ar fi consultingul, transportul marfurilor la domiciliu, instalare, garantii, etc. Asadar comertul cu amanuntul poate fi enuntat intr-o alta acceptiune : ansamblu de activitati si relatii organizate si desfasurate de unitati specializate pe circulatia marfurilor, in scopul aprovizionarii consumatorilor finali.

Comertul cu amanuntul este realizat atat de societatile comeriale cu capital privat cat si de societati comeriale cu capital public.

Datorita compexitatii activitatii din domeniul comertului cu amanuntul, pe langa relatiile economice de schimb, presupune si relatii juridice, bancare, de munca, prestari servicii.

Datorita legaturii dintre consumator si producator pe care o presupune activitatea de cumert cu amanuntul, apar o serie de functii specifice, dintre care 3 sunt mai importante :

- Cumpararea marfurilor in scopul revanzarii lor in cantitati mai mici ;

- Amplasarea unitatilor comeriale cu amanuntul in toate punctele populate ;

- Punerea la dispozitia consumatorilor a unui sortiment foarte larg si complex de produse.

Dupa caracteristicile merceologice ale grupelor de marfuri ce alcatuiesc obiectul activitatii comertului cu amanuntul, exista 3 domenii distincte :

1.Comertul alimentar, care se refera la marfurile cu cerere curenta, a caror cumparare are o frecventa relativ constanta. Aceste marfuri sunt alterabile, de aceea trebuie tinut cont de aspecte ca : asigurarea unor cai cat mai accesibile pentru a da posibilitatea consumatorului sa cumpere produsele necesare intr-un timp redus ; desfacerea pe langa sortimentul general de marfuri a unor produse complementare ; asigurarea in orice zona a produselor de baza ; paine, lapte, carne, legume, fructe.

2. Comertul nealimentar se refera la bunurile ca articole electronice, electrocasnice si reprezinta sectorul cel mai important din cadrul comertului cu amanuntul, pentru ca produsele ce fac obiectul activitatii respective urmeaza sa satisfaca cerinte foarte variate.

3. Alimentatia publica, imbina procesul de productie cu cel de vanzare catre consumatorul final.

In functie de tipul retelei de unitati comerciale cu amanuntul prin care se realizeaza vanzarea marfurilor exista 3 tipuri de comert :

a ) Comert stabil, are 2 forme :

I. Comert desfasurat prin intermediul unitatilor clasice de desfacere, fiind baza comertului cu amanuntul. Aici vanzarea are 2 forme : vanzarea clasica si vanzarea prin sistemul liber-serviciului : in magazinele unde cumparatorul poate circula dupa bunul sau plac sau dupa interesul pe care il trezesc produsele. Aceasta metoda este aplicabila in urmatoarele tipuri de magazine :

- superete, unde se comerializeaza produse alimentare, suprafat de desfasurare a activitatii comerciale este de aproximativ 400 mp si are 5 raioane ;

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Comertului cu Amanuntul in Romania.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT