Fișa produsului - parfumul

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 12010
Mărime: 156.56KB (arhivat)
Publicat de: Celia Leonte
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR MANAGEMENTUL AFACERILOR IN COMERT

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. SCURTĂ PREZENTARE A PARFUMULUI 3
  2. 1.1.SCURT ISTORIC 3
  3. 1.2. MOD DE OBŢINERE 4
  4. 1.3. MATERII PRIME FOLOSITE 5
  5. CAPITOLUL 2. ASPECTE REFERITOARE LA ASIGURAREA CALITĂŢII 9
  6. 2.1. CARACTERISTICI DE CALITATE 9
  7. 2.2. VERIFICAREA CALITĂŢII PARFUMURILOR 10
  8. CAPITOLUL 3. SORTIMENT 10
  9. CAPITOLUL 4. CODIFICAREA PRODUSELOR 13
  10. 4.1. ELEMENTELE DE DEFINIRE A CODIFICARII 13
  11. 4.2. TIPURI DE CODURI CU BARE 14
  12. 4.3. METODE DE IMPRIMARE SI DE CITIRE A CODULUI CU BARE 15
  13. 4.4. SISTEME DE CODIFICARE 15
  14. CAPITOLUL 5. STANDARDIZAREA PRODUSELOR 18
  15. 5.1. DEFINIŢIA UNUI STANDARD 18
  16. 5.2. CONŢINUTUL UNUI STANDARD 18
  17. 5.3. ROLUL STANDARDELOR 19
  18. 5.4. TIPURI DE STANDARDE 19
  19. 5.5. DREPTUL DE AUTOR ŞI DE UTILIZARE 20
  20. 5.6. STANDARDE ÎN COSMETICE 21
  21. CAPITOLUL 6. MARCAREA PRODUSELOR 24
  22. 6.1. ELEMENTE DE DEFINIRE A MĂRCILOR 24
  23. 6.2. CLASIFICAREA MĂRCILOR. CRITERII DE CLASIFICARE. TIPURI PRINCIPALE DE MĂRCI 25
  24. 6.3. FUNCŢII ŞI CALITĂŢI CERUTE MĂRCILOR 27
  25. 6.4. MARCAREA ECOLOGICĂ A PRODUSELOR 28
  26. CAPITOLUL 7. ETICHETAREA 28
  27. 7.1. ELEMENTE DE DEFINIRE ŞI IMPORTANŢA ETICHETĂRII MĂRFURILOR 28
  28. 7.2. EXIGENŢE ACTUALE PRIVIND ETICHETAREA PRODUSELOR 29
  29. 7.3. ETICHETAREA ECOLOGICĂ 30
  30. CAPITOLUL 8. AMBALAREA PARFUMURILOR 32
  31. CAPITOLUL 9. PĂSTRAREA PARFUMURILOR 33
  32. CAPITOLUL 10. DEPOZITAREA PARFUMURILOR 34
  33. CAPITOLUL 11. TRANSPORTUL PARFUMURILOR 34
  34. CAPITOLUL 12. TERMENE DE VALABILITATE 35
  35. CAPITOLUL 13. CADRU NORMATIV PRIVIND PROTECŢIA CONSUMATORULUI 35
  36. CAPITOLUL 14. CONTRAFACEREA PARFUMURILOR 35
  37. BIBLIOGRAFIE 38

Extras din proiect

Capitolul 1. Scurtă prezentare a parfumului

1.1.Scurt istoric

Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latina "per fumus" şi înseamnă "prin fum". Parfumeria, sau arta preparării parfumurilor, a luat naştere în Mesopotamia antică şi Egipt, şi a fost rafinat în continuare de Romani şi Perşi.

Deşi parfumuri şi parfumerii au existat în India, o mare parte din aromele lor se bazează pe tamâie. Primul chimist înregistrat a fost o femeie pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri şi obligeana, cu alte aromatice, iar apoi le-a filtrat şi le-a pus înapoi, repetând procedura de nenumarate ori.

Arheologii au descoperit, în 2005, cele mai vechi parfumuri în Pyrgos, Cipru. Aceste parfumuri au o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Parfumurile au fost descoperite într-o parfumerie antică. În epoca veche, oamenii au folosit ierburi şi condimente precum migdale, coriandru, mirt, rasina de conifere, bergamot.

Un chimist arab, Al-Kindi (Alkindus), a scris, în secolul al nouălea, o carte despre parfumuri, pe care l-a denumit: "Cartea Chemist a parfumurilor şi distilării". Aceasta conţine peste o sută de reţete pentru uleiuri aromate, balsamuri, ape aromatice şi înlocuitori sau imitaţii de medicamente scumpe. Cartea descrie, de asemenea, 107 de metode şi reţete pentru prepararea parfumurilor şi echipamentele pentru prepararea parfumurilor, cum ar fi alambic. Medicul persian musulman, Avicenna (cunoscut şi ca Ibn Sina) a introdus procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, astăzi aceasta fiind cea mai frecventă procedură, experimentând în primul rând cu trandafiri. Până la descoperirea lui Avicenna, parfumurile lichide erau amestecuri de uleiuri şi sfărâmate sau petale. Ambele materii prime şi technologia de distilare a influenţat semnificativ parfumeriile de vest şi evoluţia ştiinţifică, în special proprietăţile chimice.

Arta fabricării parfumurilor a devenit cunoscută în Europa de Vest înca din 1221. În est, maghiarii au produs în 1370 un parfum din uleiuri parfumate, amestecate într-o soluţie de alcool, la comanda reginei Ungariei, Elisabeta, parfumul fiind cunoscut sub numele Apa Ungariei. Arta fabricării parfumurilor prosperat în perioada Renaşterii în Italia, şi în secolul al 16-lea, rafinamente italiene au fost luate în Franţa, de Rene the Florentine (Renato il fiorentino), parfumeurul personal al lui Catherine de' Medici. Laboratorul lui a fost legat cu apartamentul ei printr-un pasaj secret, astfel nici o formulă nu se putea fura. Datorită lui Rene, Franţa a devenit foarte repede unul dintre centrele europene de parfum şi fabricare produse cosmetice. Cultivarea florilor pentru esenţa lor parfumată, care a început în secolul al 14-lea, a crescut într-o industrie majoră în sudul Franţei. Între secolul 16 şi 17, parfumurile au fost folosite în primul rând în cercul bogaţilor pentru combaterea mirosurilor corporale, rezultând din cauza băilor neregulate. Parţial datorit acestei clientele a fost creat industria parfumurilor. În Germania, frizerul italian Giovanni Paolo Feminis a creat o apă de parfum numit Aqua Admirabilis, cunoscut azi sub denumire de apă de colonie.

1.2. Mod de obţinere

Metodele de folosire şi extragere a uleiurilor aromate se bazează pe principiul macerării şi distilării. Un ingredient foarte important este acel compus din solvenţi volatili care împrăştie aroma în urma pulverizării. Este considerat cel mai pur parfum acela compus din arome extrase din flori. Multe din tehnicile moderne folosesc culturile de plante.

Infuzia şi macerarea. Această tehnică este foarte scumpă şi foarte rar întrebuinţată. Şi-a atins apogeul în 1860. Este o procedură foarte costisitoare, care nu se bazează pe întrebuinţarea căldurii (căldura modifică intensitatea aromei si calitatea acesteia), astfel obţinându-se o aromă de cea mai bună calitate. Această procedură este folosită, în general, la flori foarte delicate, care nu păstrează aromele la temperatură ridicată. Exemple fiind: iasomie, violete, tuberoza şi trandafirii.

Infuzia este cunoscută ca metodă de mii de ani, începând cu Egiptul antic. Se bazează pe principiul absorbirii mirosului de către grăsimi. Plantele sau celelalte părţi aromatice ale unei plante sunt scufundate în uleiuri ce vor absoarbe aroma. Plantele sunt aşezate pe un amestec de grăsimi de porc şi vacă (aceste grăsimi sunt aşezate pe o placă de sticlă cu margini din lemn numită chassis) fiind lăsate câteva zile pentru a-şi elibera uleiurile. Acest procedeu este repetat de mai multe ori cu plante proaspete până când grăsimea absorbea în totalitate uleiurile, substanţa rezultată numindu-se „pomade”. Uleiurile sunt extrase din grăsimi prin dizolvarea soluţiei în alcool, ce urmează a fi păstrate o săptămână şi apoi supuse unei răciri la o temperatură de -680F. Astfel esenţa se va dizolva în alcool, iar grăsimea va rămâne. Amestecul va fi răcit şi filtrat de mai multe ori pentru îndepărtarea grăsimii. Apoi se lasă evaporarea alcoolului obţinându-se astfel esenţa pură. De obicei, în zilele noastre se foloseşte uleiul de măsline sau parafina lichidă, ce se întinde pe placă în locul grăsimilor. uleiul parfumat numindu-se “huile antique”.

Macerarea este similară infuziei. Macerarea se foloseşte la extragerea uleiurilor din ingrediente animale, vanilie sau iris. Macerarea durează o perioadă destul de lungă.

Distilarea este principala metodă de extracţie a uleiurilor. Procesul de distilare este bazat pe principiul fierberii materialului şi extragerea esenţei prin evaporare. După condensare, uleiul se separă de apă şi poate fi colectat. Plantele sunt strivite pentru a-şi elibera uleiurile mai uşor. Pentru obţinerea unui kilogram de ulei de trandafir sunt necesare cinci-şase tone de petale. Metodele curente mai implică punerea plantelor pe o sită prin care trec vapori fierbinţi.

Expression este o tehnică foarte simplă în care se folosesc fructe citrice, fiind supuse unor presări la rece, operaţie în urma căreia se extrag esenţele uleioase cu ajutorul unor role sau bureţi. Această operaţie nu implică folosirea căldurii, aroma fiind apropiată de mirosul natural al fructului. Egiptenii în antichitate adunau flori într-un săculeţ de mătase, care era stors până se scurgea tot uleiul din ele. În Italia, uleiul de lămâie era cules printr-o procedură similară numită “ecuelle”.

Extracţia cu solvenţi volatili. Această metodă de extracţie a uleiurilor aromatice se foloseşte pentru plantele a căror aromă este deteriorată de temperaturi ridicate. Uleiurile sunt extrase folosind solvenţi care au punctul de fierbere mai mic decât al apei, cum ar fi eter sau substanţele extrase din petrol, al căror grad de evaporare ridicat. Aceste metode sunt folosite, în general, pentru dizolvarea esenţelor di plante sau grăsimi animale. Metoda uzuală implică aplicarea materialului aromat pe site din metal într-un container; solventul este aplicat peste ele, după care este lăsat să se vaporizeze, lăsând în urmă o substanţă numită „beton”, formată din uleiul esenţial şi stearoptene. Uleiul aromat poate fi separat de stearoprene prin extracţia cu alcool, rezultând cea mai pură şi concentrată substanţă din toate uleiurile cunoscute.

Alte operaţii şi proceduri se folosesc cu scopul rectificării, clasificării fracţionare, decolorării, etc., care îmbunătăţesc şi rafinează materia primă, pentru amestecuri şi producerea de parfumuri.

Preview document

Fișa produsului - parfumul - Pagina 1
Fișa produsului - parfumul - Pagina 2
Fișa produsului - parfumul - Pagina 3
Fișa produsului - parfumul - Pagina 4
Fișa produsului - parfumul - Pagina 5
Fișa produsului - parfumul - Pagina 6
Fișa produsului - parfumul - Pagina 7
Fișa produsului - parfumul - Pagina 8
Fișa produsului - parfumul - Pagina 9
Fișa produsului - parfumul - Pagina 10
Fișa produsului - parfumul - Pagina 11
Fișa produsului - parfumul - Pagina 12
Fișa produsului - parfumul - Pagina 13
Fișa produsului - parfumul - Pagina 14
Fișa produsului - parfumul - Pagina 15
Fișa produsului - parfumul - Pagina 16
Fișa produsului - parfumul - Pagina 17
Fișa produsului - parfumul - Pagina 18
Fișa produsului - parfumul - Pagina 19
Fișa produsului - parfumul - Pagina 20
Fișa produsului - parfumul - Pagina 21
Fișa produsului - parfumul - Pagina 22
Fișa produsului - parfumul - Pagina 23
Fișa produsului - parfumul - Pagina 24
Fișa produsului - parfumul - Pagina 25
Fișa produsului - parfumul - Pagina 26
Fișa produsului - parfumul - Pagina 27
Fișa produsului - parfumul - Pagina 28
Fișa produsului - parfumul - Pagina 29
Fișa produsului - parfumul - Pagina 30
Fișa produsului - parfumul - Pagina 31
Fișa produsului - parfumul - Pagina 32
Fișa produsului - parfumul - Pagina 33
Fișa produsului - parfumul - Pagina 34
Fișa produsului - parfumul - Pagina 35
Fișa produsului - parfumul - Pagina 36
Fișa produsului - parfumul - Pagina 37
Fișa produsului - parfumul - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Fisa Produsului - Parfumul.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea la locul vânzării

Argument Am ales tema “Promovarea la locul vanzarii” deoarece este de actualitate, magazinele care desfasoara o astfel de activitate sunt in topul...

Încălțămintea - mărfuri nealimentare în comerț

Sectiunea 1 – Aspecte generale privind incaltamintea 1.1 Scurt istoric Încălțămintea este denumirea generică a tuturor produselor care sunt...

Studiul Merceologic al Spumei de Păr

Introducere Mărfurile alimentare au o importanţă deosebită pentru că stau la baza vieţii şi sănătăţii consumatorului, deci satisfac o parte din...

Cromatică în magazin

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, cromatica se refera la arta de a prepara si intrebuinta culorile. Iar notiunea de culoare se...

Comercializarea grăsimilor alimentare la SC Clasico Plus SRL

ARGUMENT Comertul reprezinta una dintre cele mai importante activitati ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piata,...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Studiul Sortimentelor Produselor de Parfumerie

Din cele mai vechi timpuri, folosirea cosmeticelor s-a interferat cu dezvoltarea sociala a omului. Primul utilizator de vopsele pentru fata si corp...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Raport preliminar de cercetare pentru piața produsului - chibrituri parfumate

PROBLEMA DECIZIONALĂ Societatea S.C. FOC S.R.L. a cerut realizarea unui studiu de piaţă, cu privire la lansarea unei noi game de chibrituri....

Mărfuri Nealimentare și Protecția Consumatorului

I.Mărfuri chimice pentru spălat şi curăţat Fişa de analiză merceologică pentru săpun 1.Elemente de marcare şi etichetare - Denumirea...

Ai nevoie de altceva?