Franta - Comert International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Franta - Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 63 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

CAP I. FRANTA- prezentare generala
I.1.Etimologia numelui
I.2.Geografia Frantei
I.3.Istoria Frantei
I.4.Politica si administratie
CAP II. POPULATIE
CAP III. ECONOMIE
III.1 Agricultura, silvicultura si piscicultura
III.2. Resurse si energie
III.3.Industrie
III.4.Servicii si turism
4.1.Servicii
4.2.Turism
III.5.Finante publice
III.6.Salarii si munca
CAP IV. COMERT INTERNATIONAL
1.Comert exterior
2.Balanta comerciala
3.Clienti si furnizori
4.Investitii internationale
4.1.Investitii directe
4.2. Investitii de portofoliu
CAP V. FRANTA IN CIFRE SI CLASAMENTE
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAP I. FRANTA- prezentare generala

Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva insule si teritorii aflate pe alte continente. Franta Metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului, si de la Rin la Oceanul Atlantic. Adeseori este numită "L’Hexagone" datorita formei geometrice a teritoriului ei. Capitala sa este Parisul, limba oficiala fiind franceza, iar moneda folosita pe teritoriul sau este Euro.

I.1.Etimologia numelui

Numele "France" provine de la latinescul Francia, care inseamna "tinutul francilor". Exista diferite teorii cu privire la originea numelui de "franci". Una din ele sustine ca numele deriva de la cuvantul Porto-Germanic "frankon" care se traduce cu "lance" sau "sulita" deoarece aruncarea toporului la franci era cunoscută ca "francisca". O alta etimologie propusa este ca in limba germanica veche "frank" insemna "liber" antonimul cuvantului "sclav" Acest cuvant inca exista in franceza ca "franc" care are atat intelesul de "frank" cat si denumirea data monezii folosite de francezi pana la inlocuirea ei cu Euro in 2000, francul.

I.2.Geografia Frantei

In timp ce Franta Metropolitana este situata in Europa de Vest, Franta mai are un numar de teritorii in America de Nord, Caraibe, America de Sud, in sudul Oceanului Indian, Oceanul Pacific si Antarctica. Aceste teritorii au forme variate de guvernamant ce se intind de la departamente de peste mari la colectivitati de peste mari.

Franta metropolitana acopera o suprafaţă de 547.030 km² avand cea mai mare suprafata dintre membrii UE, fiind relativ mai mare decat Spania. Franta beneficiaza de o gamă larga de peisaje, de la campii de coasta in nord si vest, la lanturi muntoase ale Alpilor in S-E si Masivul Central in centru-sud si Pirineii in S-V. La 4.807 m. deasupra nivelului marii, cel mai inalt punct din Europa Vestica, este Mont Blanc, situat in Alpi la granita dintre Franta si Italia.

Franta metropolitana are deasemenea sisteme extensive de rauri ca Loire, Garonne, Seine (Sena) si Rhone (Ron) care despart Masivul Central de Alpi si se varsa in Marea Mediterana la Camargue, cel mai jos punct din Franta fata de nivelul marii, 2 m.. Corsica este despartita de coasta mediteraneeana, aceasta fiind o insula.

Suprafata totala a Frantei, cu departamentele si teritoriile de peste mari (excluzand tinutul Adelie), este de 674.843 km², 0,45% din suprafata totala a Pamantului.

Franta metropolitana este situata intre 41grade- 51 grade Nord, la marginea vestica a Europei. Nordul si nord-vestul au o clima temperata, in timp ce o combinatie de influente maritime, latitudine si altitudine produc o clima variata in restul Frantei metropolitane. in S-E predomina o clima mediteraneana. In V. clima este predominant oceanica cu multa ploaie, ierni blande si veri de la racoroase la calde. In interior clima devine mai continentala cu veri foarte calde si cu furtuni si ierni mai reci si mai putina ploaie. Clima Alpilor si a altor regiuni muntoase este indeosebi alpina, cu peste 150 de zile cu temperaturi sub 0 grade si zapada care durează pana la 6 luni.

I.3.Istoria Frantei

De la Roma la revolutie

Granitele Frantei moderne sunt aproximativ aceleasi ca cele din Galia antica, care a fost locuita de galii celtici. Galia a fost cucerită de Iulius Cezar in sec.1 I.Hr. si galii au adoptat limba romanilor (latina - din care s-a dezvoltat limba franceza). In sec. IV D.Hr. granita de est a Galiei de-a lungul Rinului a fost invadata de triburi germanice, in special franci, de unde si numele vechi de "Francie".

In 1337, in ajunul primului val al "Ciumei", Anglia si Franta au pornit razboiul care va fi cunoscut ca Razboiul de 100 de ani. Monarhia a ajuns la apogeu in decursul sec.XVII, pe timpul domniei lui Louis XVI al Frantei. In acea vreme Franta avea cea mai mare populatie din Europa si a avut o influenta imensa asupra politicii, economiei si culturii europene. Franceza a devenit si a ramas pentru o vreme, limba diplomatica in afacerile internationale.

De la monarhie la republica

Monarhia a condus Franta pana la Revolutia Franceza din 1789. Dupa o serie de scheme guvernamentale de scurta durata, Napoleon Bonaparte a preluat controlul Republicii in 1799, devenind Prim Consul, si mai tarziu imparat, a ceea ce este acum cunoscut ca Primul Imperiu (1804-1814).

Dupa infrangerea finala a lui Napoleon Bonaparte in 1815 in batalia de la Waterloo, monarhia franceza a fost restabilita, dar cu noi reglementari constitutionale. In 1830, o revolta civila a stabilit Monarhia Constitutionala de Iulie, care a durat pana in 1848. Cea de a doua Republica a durat foarte putin sfarsindu-se in 1852 cand Louis-Napoleon Bonaparte a proclamat al 2-lea Imperiu. Louis-Napoleon a fost rasturnat, urmand infrangerea in razboiul Franco-Prusac din 1870 si regimul sau a fost inlocuit de cea de-a treia Republica.

Franta a avut colonii, sub diferite forme, incepand cu sec.XVII si pana in anii 1960. In sec.XIX si XX imperiul sau colonial de peste mari a fost pe locul doi in lume ca marime dupa Imperiul Britanic. La apogeul lui, intre 1919 si 1939, cel de al doilea imperiu colonial francez se intindea pe mai mult de 12.347.000 km².

Fisiere in arhiva (1):

  • Franta - Comert International.docx