Globalizarea

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Globalizarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Introducere

Globalizarea este un subiect controversat. Lipsita de orice controversa este în schimb importanta acestui subiect, si nu doar în ceea ce priveste educatia politica. Democratia, legitimarea sau raporturile cu economia sunt teme care sunt atinse decisiv de dezbaterea cu privire la globalizare.

Întrebarea din ce în ce mai importanta pentru educatia (politica) cu privire la rolul detinut de comunicatia publica poate fi folosita cu succes în scopul ilustrarii acestui subiect. Globalizarea, un termen nou, dar între timp omniprezent, este instrumentalizat pentru a raspunde unor interese variate. Recunoasterea acestor procese aduce beneficii care depasesc granitele discutiei cu privire la globalizare.

Atunci când ne ocupam cu subiectul "globalizare" trebuie sa avem în vedere si dezbaterea actuala cu privire la problemele centrale si de viitor care vizeaza atât politica cât si educatia.

Ce este globalizarea?

Problemele apar în ceea ce priveste globalizarea înca din momentul încercarii de definire a acestei notiuni. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut înca de acord asupra unei singure definitii. Diferite posibilitati de definire a globalizarii sunt prezentate în continuare.

Globalizarea este:

- „... procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se înfatiseaza ca o ‚detasare’ a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ...“

- „... intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel încât evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc într-un loc de la multi kilometri departare si viceversa ...“

- „... intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora ...”

- „... cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala încoace ...“

- „... o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ...”

- „... un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema...“

- „... prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ...“

- „... descatusarea puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului ...“

- „... a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp în dezbaterile politice, publicistice si stiintifice în mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o „amenintare“ si, pe de cealalta, ca o „oportunitate“ ...“

„Dinamica globalizarii este controlata de puterile economice, si totusi consecintele sale cele mai importante apartin domeniului politic“ .

Si pentru ca termenul „globalizare“ este într-atât de complex, el trebuie dezbatut mai ales la nivelul continuturilor sale. Se vor aborda si discuta, pentru început, urmatoarele idei:

- Aspectul central al disparitiei granitelor si consecintele acestui fapt pentru statul national (cuvântul cheie: „eroziune“);

- Importanta epocala care este deseori acordata procesului globalizarii (în mod analog industrializarii);

- Se pune întrebarea daca este vorba în acest caz de un proces nou, sau daca globalizarea exista de mai mult timp, procesele doar fiind accelerate începând cu anii 80 (varianta conform careia globalizarea este doar un simplu „mit“ nu se mai regaseste aproape deloc în aceasta dezbatere);

- Diferentierea facuta între cele doua abordari diferite în principiu ale notiunii de globalizare, si anume, pe de o parte, întelesul ei într-un sens mai restrâns, economic (vezi definitia lui Desai si a lui Weizsäcker), si, pe de cealalta parte, relevanta ei mai larga, ce cuprinde toate legaturile de la nivel social (vezi definitia lui Giddens);

- Elementele comune, vezi mai ales rolul central al interdependentei, al dependentei reciproce, care apare în aproape toate definitiile.

Globalizarea este modalitatea sau sistemul de receptare si abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de interactiunea multiplelor procese si fenomene economice, tehnice, politice, socialele, culturale, ecologice etc si preconizarea solutionarii lor într-o larga perspectiva, de catre comunitatea internationala. Abordarea globala sta în domeniul economico-social; a fost initiata de clubul de la Roma, organism apolitic, fondat în anul 1968 pentru care problematica mondiala a devenit o preocupare emblematica. Liberalizarea comertului ca si a pietelor financiare exprima elocvent globalizarea ca filozofie economica si politica, precum si ca actiune practica a unor politicieni si conducatori de guverne.

Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Alte informatii

nota 10, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor