Implementarea unui Sistem Integrat de Management Calitate-Mediu

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Implementarea unui Sistem Integrat de Management Calitate-Mediu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

A. Introducere

Noile provocari pentru managementul afacerilor de succes din acest nou mileniu sunt in continua crestere.Succesul se poate obtine doar in conditiile unei abordari sistematice a proceselor.O integrare reusita a sistemelor de management depinde in esenta de o buna planificare si o implementare eficienta.

Un sistem integrat de management reprezinta o abordare manageriala logica si sistematica ceea ce permite decizii strategice si operationale optime care iau in considerare toate aspectele esentiale ce conduc la functionarea eficienta a unei organizatii, atat din punct de vedere al calitatii cat si al mediului sau sigurantei si igienei alimentare etc.

Avantajele certificarii sistemelor integrate de management

- mai multa coerenta

- o optimizare a actiunilor

- o minimizare a suprapunerilor si a disiparii raspunderii

- cerinte commune indeplinite efficient

- viziune unitara asupra dezvoltarii viitoare

- reducerea costurilor procesului de certificare

Certificarea sistemelor integrate de management reprezinta cea mai buna solutie pentru o organizatie adepta a conceptului de Management al Calitatii Totale si aflata pe calea spre excelenta.

Sisteme de Management de Mediu

Exista numeroase mijloace de Sisteme de Management de Mediu care pot fi aplicate In functie de marimea si domeniul de activitate a Intreprinderii si pericolul pe care o reprezinta activitatea desfasurata fata de mediu. Acestea variaza de la metode interne, unice sau acordarea de premii Intreprinderilor eco-constiente, pana la introducerea unor sisteme de management care vizeaza excelenta In domeniul protectiei mediului.

Aceste metode nu sunt rezervate Intreprinderilor mari sau firmelor internationale; ele pot fi aplicate si de IMM-uri, institutii publice, furnizorii de servicii, chiar si de catre ateliere mestesugaresti.

EMAS, ISO 14001 sau indicatorul de performanta de mediu ISO 14031, sunt metode care permit integrarea protectiei mediului In viata cotidiana a unei Intreprinderii.

ISO 14001

Standard international de management de mediu ISO 14001 este un standard de management de mediu creat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) In septembrie 1996. Pune bazele unui sistem de management de mediu de nivel mondial cu scopul autoevaluarii sau certificarii. ISO 14001 preia cateva principii de baza de la ISO 9000, si anume modelul Planificare - Executare – Verificare - Corectare (In engleza Plan-Do-Check-Act, PDCA).

Modelul este bazat pe cele 17 puncte ale sistemului de control al calitatii, sistem cunoscut deja de 10 ani de actorii economici. Principalele titluri de capitole: politica, planificarea actiunilor, programe de management de mediu, introducere si functionare, activitate de control si revizie, toate acestea In spiritual unei Imbunatatiri continue. Standardul nu stabileste nimic In legatura cu performanta de mediu, decat o dedicatie absoluta In domeniul protectiei mediului, respectarea legislatiei si principiul Imbunatatirii continue. Pana In anul 2007 peste 12600 Intreprinderi europene au obtinut certificatul ISO 14001.

ISO 14001 pe scurt

- Standardul international al Sistemelor de Management de Mediu

- Recunoscut la nivel international

- Certificare externa facultativa

- Raport de mediu voluntar

- Angajament pentru respectarea legislatiei

- Imbunatatirea ciclica a sistemului de management

- Aplicabil In fiecare sector al economiei: bancar, transport, financiar, furnizarea de produse si servicii, etc.

- Sistem de management normativ (cele 17 puncte din ISO 14001)

- Sistemul este axat pe prevenirea poluarii

- Audit de la 1 la 3 ani

- Libertatea de a alege metoda de analiza a impactului de mediu

- Focalizat pe sistemul de management de mediu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea unui Sistem Integrat de Management Calitate-Mediu.doc