Investitiile Straine Directe in Romania in Perioada 2007 - 2012

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Investitiile Straine Directe in Romania in Perioada 2007 - 2012.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Cap I INVESTITIILE STRAINE DIRECTE -ASPECTE GENERALE
Cap II ROLUL INVESTITIILOR IN DEZVOLTAREA ECONOMICO-SOCIALA
Cap III . INVESTITIILE IN ECONOMIA ROMANIEI CONTEMPORANE
Cap IV . DINAMICA ISD IN ROMANIA IN PER . 2007-2011
Cap. V IMPACTUL ISD ASUPRA ECONOMIEI ROMANESTI
Cap. VI CONCLUZII

Extras din document

Cap I INVESTITIILE STRAINE DIRECTE -ASPECTE GENERALE

Investitiile reprezinta totalitatea cheltuielilor prin care se realizeaza sau se achizitioneaza noi mijloace fixe, productive si neproductive, se inlocuiesc cele uzate, se perfectioneaza mijloacele fixe existente , ori se fac plasamente financiare cu scop profitabil. Principalul mijloc de realizare a oricarei investitii il constituie alocarea unor sume banesti in investitii prin sursa de finantare ori prin efectele generale asupra patrimoniului unei firme.

In ceea ce priveste investitia straina directa (ISD) reprezinta o relatie investitionala de durata, Intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta care implica exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative In Intreprinderea In care a investit. Componentele investitiilor straine directe: Capitaluri proprii;Creditul net.

Tipurile investitiilor straine directe

- Greenfield: Infiintarea de Intreprinderi de catre sau Impreuna cu investitori straini (investitii pornite de la zero);

- Fuziuni si achizitii: preluarea integrala sau partiala de Intreprinderi de catre investitori straini de la rezidenti;

- Dezvoltare de firme: majorarea detinerilor de capital ale investitorilor straini in intreprinderi investitie straina directa.

CAP II ROLUL INVESTITIILOR IN DEZVOLTAREA ECONOMICO-SOCIALA

Investitiile sunt esentiale in evolutia oricarui sistem economic deoarece se asigura cu ajutorul lor regenerarea,imbunatatirea si cresterea patrimoniului oricarei organizatii. Investitiile influenteaza simultan cererea si oferta, astfel agentii economici declansatori de actiuni investitionale prin diverse proiecte de investitii isi sporesc oferta de bunuri sau servicii, prin cresterea capacitatii de productie, realizand venituri suplimentare si orice proiect de investitii va genera nevoi sau cereri suplimentare in sectoare conexe. Investitiile au ca scop realizarea de avantaje viitoare,in principal sub forma profitului. Realizarea unor proiecte de investitii conduce la cresterea stocului de capital fix.

De-a lungul anilor, s-a demonstrat ca intre nivelurile ridicate ale PIB si fluxurile de ISD exista o legatura pozitiva, Insa aceasta legatura nefiind valabila pentru toate regiunile. Impactul ISD depinde intr-o mare masura de conditiile economice din tara gazda, de nivelul de economisire si investire al tarii primitoare, de modul in care investitiile patrund in economie – fie sub forma de investitii noi, de tipul greenfield, fie sub forma de fuziuni sau achizitii, dar si de abilitatea tarii de a reglementa investitiile straine directe. In cadrul modelului neoclasic, ISD contribuie la cresterea economica prin marirea volumului investitiilor si cresterea eficientei acestora,in timp ce in cadrul modelului endogen, investitiile straine directe asigura cresterea prin dispersarea tehnologiilor dinspre economiile dezvoltate spre tarile-primitoare (Borensztein et al., 1998). Autori precum Borensztein, De Gregorio si Lee (1998) considera ca ISD au un efect pozitiv atunci cand tara primitoare detine o categorie de forta de munca cu un nivel inalt de educatie, aceasta fiind capabila sa exploateze efectele de tip spillover pe care le implica investitiile straine directe. Astfel, un nivel mai ridicat al aptitudinilor capitalului uman poate induce rate mai mari ale cresterii, la un anumit nivel dat al ISD (ipoteza sustinuta de rezultatele lor empirice). Autorii mentioneaza faptul ca este posibil ca tarile sa necesite un nivel minim al stocului de capital uman, pentru obtinerea de rezultate pozitive ale ISD.

Conform BPM5 sunt considerate ISD: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

Deci :

– Investitorul strain direct este persoana juridica, persoana fizica sau grup de persoane ce actioneaza

concertat, care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau cel putin 10 la suta din voturi intr-o Intreprindere situatain afara propriei tari de rezidenta.

–intreprinderea investitie straina directa este o intreprindere rezidenta, cu sau fara personalitate juridica,in care un investitor nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare ,in cazul intreprinderilor fara personalitate juridica (sucursale).

Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile Straine Directe in Romania in Perioada 2007 - 2012.doc

Bibliografie

http://mpra.ub.uni-muenchen.de/
Finante internationale(Resurse )
Fluxuri comerciale (Resurse )
www.bnr.ro/Investitiile-straine-directe-(ISD)-in-Romania-3174.aspx
conferinta2013.academiacomerciala.ro