Laptele

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 10521
Mărime: 231.27KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Fundamentele stiintei marfurilor

Extras din proiect

1.Definitia laptelui.

Din cele mai vechi timpuri se stie ca,laptele este unul din produsele de baza al unei alimentatii sanatatoase si corecte, avand o multime de vitamine si substante nutritive. Este alimentul cel mai complex și mai ușor asimilat de organism. Laptele este denumit și „Sângele Alb” prin valoarea sa hrănitoare, avand peste o sută de substanțe nutritive necesare vieții omului. Materia primă pentru industria laptelui și a produselor lactate o constituie laptele de vacă, de oaie, capră, bivoliță.

2. Importanta laptelui.

Are peste 100 de substanțe nutritive necesare vieții omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grași, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conțin aminoacizi necesari creșterii și menținerii sănătății. Grăsimea înafară de rolul ei energetic contribuie și la formarea rezervelor de grăsime din organism. Vitaminele conținute în proporții apreciabile ridică valoarea nutritivă a laptelui.

Important este faptul că substanțele nutritive din lapte se găsesc în proporții optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât și sub formă de diferite produse lactate. Atât laptele cât și produsele lactice măresc rezistența organismelor față de infecții și intoxicații, ridicând nivelul de sănătate a populației.

3.Factorii care influenteaza cantitatea si calitatea laptelui.

Factori interni:

1. Specia─ cea mai mare cantitate de lapte se obține de la vaci, bivolițe, capre și ovine.

2. Rasa, familia, linia─ sunt rase, linii sau familii care produc lapte mai mult și mai bogat în grăsime și proteine în timp ce altele produc lapte mai puțin și cu o compoziție diferită.

3. Individualitatea─ dă diferențe chiar în sânul aceleiași rase, linii sau familii și în condiții identice fiind influențat de metabolismul fiecărui animal.

4. Forma și dezvoltarea ugerului─ influențează capacitatea productivă.

5. Vârsta─ producția de lapte este mai mică la primele fătări, crește până la a IV a fătare, apoi scade treptat.

Factori de mediu:

1. Naturali─ căldurile mari, ploile și umezeala au influență negativă scăzând astfel producția de lapte.

2. Artificiali─

a) hrănirea, lipsa substanțelor nutritive duce la scăderea cantității de lapte(aceste fenomen se întâmpla iarna și primăvara când substanțele nu au atâtea substanțe hrănitoare ca vara sau toamna)

b) adăparea

c) igiena corespunzătoare

d) mulsul

4.Proprietati fizice si chimice

Proprietățile fizice:

1. Densitatea─ constituie indicele cel mai variabil al laptelui. Este condiționată de raportul care există între concentrația laptelui și substanțele solide, negrase și grăsime. Variază în raport invers cu conținutul de grăsime și în raport direct cu conținutul de proteine, lactoze și săruri. Limitele normale de variație ale densității laptelui sunt cuprinse între 1,027 și 1,033 cu o valoare medie 1,029.

2. Vâscozitatea─ este mai mare decât cea a apei, aceasta scăzând la încălzirea laptelui sau prin adăugare de apă. Vâscozitatea laptelui normal este de 1,74─ 2,4, iar căldura specifică este de 0,092─ 0,93cal/gr.

Factorii care influențează vâscozitatea laptelui sunt:

─ compoziția laptelui

─ stadiul de diviziune a globulelor de grăsime

─ modificări ale stării de hidratare a proteinelor

─ temperatura

─ agitarea

3. Indicele de refracție, punctul de congelare, punctul de fierbere─ constituie caracteristici constante ale laptelui normal, modificarea lor indică un lapte anormal.

Punctul de congelare este caracteristica cea mai constantă a laptelui.

4. Culoarea─ laptele normal este un lichid opac de culoare alb-.galbuie ușor albăstrui

5. Miros─ este specific, puțin pronunțat. Laptele vechi are un miros acrișor, mai poate primi miros de grajd, urină, bălegar.

6. Gustul─ este dulceag și caracteristic

Proprietăți chimice:

1. pH- ul─ aciditatea liberă a laptelui se exprimă prin pH care arată concentrația în ioni de hidrogen din soluții. Laptele de vacă arepH- ul între 6,7- 6,4.

2. Aciditatea─ laptele proaspăt muls este ușor acid. Aciditatea se exprimă în grade Thörner și este cuprinsă între limitele 15-19oT.

Aciditatea totală a laptelui se stabilește prin titrare cu o soluție alcalină în prezența indicatorului fenoftaleină. Laptele proaspăt muls are o aciditate de 16-18oT. Aciditatea crește în timpul păstrării, datorită acidului lactic care se formează prin fermentarea lactozei de bacterii lactice. Creșterea acidității este mai rapidă cu cât temperatura de păstrare este mai ridicată.

Bibliografie

[1] Lactag. Laptele. Napolact, 08 12, 2011. [Cited: 01 10, 2006.] http://www.lactag.ro/produse/.

[2] Produse lactate. Lactis. Albalact, 10 20, 2014. [Cited: 09 23, 2012.] http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.lactis.ro%2Flactis%2Fro%2Flaptele_si_produse_lactate%2F15.html&ei=TY5sVPmKD6GiyAOGm4HYAw&usg=AFQjCNHJnywno5qW61iBQBT4ClTxPcoqVw&sig2=UR-bcqxSoM3BwrMtiD_CgQ.

Preview document

Laptele - Pagina 1
Laptele - Pagina 2
Laptele - Pagina 3
Laptele - Pagina 4
Laptele - Pagina 5
Laptele - Pagina 6
Laptele - Pagina 7
Laptele - Pagina 8
Laptele - Pagina 9
Laptele - Pagina 10
Laptele - Pagina 11
Laptele - Pagina 12
Laptele - Pagina 13
Laptele - Pagina 14
Laptele - Pagina 15
Laptele - Pagina 16
Laptele - Pagina 17
Laptele - Pagina 18
Laptele - Pagina 19
Laptele - Pagina 20
Laptele - Pagina 21
Laptele - Pagina 22
Laptele - Pagina 23
Laptele - Pagina 24
Laptele - Pagina 25
Laptele - Pagina 26
Laptele - Pagina 27
Laptele - Pagina 28
Laptele - Pagina 29
Laptele - Pagina 30
Laptele - Pagina 31
Laptele - Pagina 32
Laptele - Pagina 33
Laptele - Pagina 34
Laptele - Pagina 35
Laptele - Pagina 36
Laptele - Pagina 37
Laptele - Pagina 38
Laptele - Pagina 39
Laptele - Pagina 40
Laptele - Pagina 41
Laptele - Pagina 42

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Tehnologia de obținere a cașcavalului din lapte de oaie și elemente de control al calității

I. TEMA DE PROIECTARE. DATE INIȚIALE Fig. I.1. Cascaval din lapte de oaie Laptele, prin numeroasele însușiri pe care le posedă, constituie unul...

Procesul tehnologic de obținere a cazeinei și cazeinaților din lapte

CAP. 1. GENERALITĂŢI DESPRE LAPTE Laptele, din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de...

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au...

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Tehnologia de fabricare a cașului cu scorțișoară din lapte de bivoliță

INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Ai nevoie de altceva?