Managementul comerțului - SC Clujana SA

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2182
Mărime: 271.97KB (arhivat)
Publicat de: Alexandrina Demeter
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciortescu Gabi
Prezentat in cadrul Facultatii FEAA Iasi.

Cuprins

  1. 1. Prezentarea firmei . 3
  2. 1.1 Obiect de activitate . 3
  3. 1.2 Resurse, capabilităţi, avantaje competitive . 4
  4. 1.3 Produsul (grupul de produse) care trebuie vândut în străinătate . 5
  5. 1.4 Obiectivele firmei şi strategia de internaţionalizare aleasă . 5
  6. 2. Selectarea pieţei externe . 6
  7. 2.1 Ţări selectate (1-2) . 6
  8. 2.2 Alegerea unei pieţe (ţări) - justificare simultan cu analiza pieţei podusului în ţara aleasă . 6
  9. 3. Decizia de export . 7
  10. 3.1 Motivaţie – argumente pro-contra . 7
  11. 3.2 Modalitatea aleasă: export (direct sau indirect) . 8
  12. 4. Derularea operaţiunii de comerţ exterior . 9
  13. 4.1 Selectare clienţi . 9
  14. 4.2 Negociere . 9
  15. 4.3 Contract . 9
  16. 4.4 Derularea tranzacţiei (expediere marfă, asigurare marfă, metode de plată) . 10
  17. Bibliografie . 11

Extras din proiect

1. Prezentarea Firmei

1.1 Obiect de activitate

Înfiinţată în anul 1911, sub denumirea de Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co, compania trece de-a rândul anilor prin numeroase schimbări de nume, acţionariat şi strategie (Uzinele Dermata, Fabrica de încălţăminte Janos Herbak, Fabrica de Piele şi Încălţăminte Cluj). Din anul 2003, Clujana S.A. intră în proprietatea Judeţului Cluj şi sub administraţia Consiliului Local, revenind nu doar pe piaţa internă cât şi pe cea externă, europeană. La momentul actual, Clujana S.A. prelucrează piei şi realizează încălţăminte, cercetează, proiectează, dezvoltă şi comercializează produse din piele naturală/sintetică şi din materiale textile cu destinaţia încălţăminte şi alte articole din piele (Cod CAEN - 1520). În prezent „Clujana” are 430 de angajaţi, produce pentru piaţa internă, exportă încălţăminte în Anglia, va intra în curând în Portugalia şi Franţa, iar din septembrie vinde în Italia sub brand propriu.

Sloganul firmei: Păşeşte sănătos, alături de Clujana!

CIF: RO 199206

Nr. Ord. RC: J12/18/1991

Cod IBAN: RO90BTRL01301202968285XX

Banca: Banca Transilvania, Cluj-Napoca

Capital social: 10.742.570 lei

Adresa: Piaţa 1 Mai, Nr. 4-5, Cluj-Napoca

1.2 Resurse, capabilităţi, avantaje competitive

Şansele unei firme de a-şi îndeplini misiunea şi obiectivele pe care şi le-a propus sunt determinante de oportunităţile, respectiv ameninţările pe care le prezintă mediul ei de acţiune. În esenţă, capacitatea de reacţie a unei firme de a folosi în mod profitabil oportunităţile, ameninţările din acest mediu determină un efect benefic în alocarea resurselor în mod eficient. Resursele firmei includ factorii şi forţele cu acţiune imediată asupra întreprinderii, care influenţează direct succesul activităţii desfăşurate şi asupra cărora şi întreprinderea îşi exercită controlul într-o măsură mai mică sau mai mare: firma, furnizorii de mărfuri, prestatorii de servicii, furnizorii forţei de muncă, clienţii, concurenţii şi organismele publice.

Resursele financiare de 500.000 euro vor fi investite în modernizarea echipamentului tehnologic necesar prelucrării încălţămintei.

Resursele umane au un rol important în dezvoltarea productivităţii şi prosperităţii firmei. Angajaţii firmei „Clujana” sunt în numar de 430, dar se estimează o majorare de personal în vederea producerii de noi tipuri de încălţăminte destinate exportului.

Resursele tehnologice joacă un rol foarte important în crearea de noi produse, precum şi în îmbunătăţirea performanţelor deja existente. Schimbarea tehnologică este un factor important în dobândirea avantajului concurenţial. Ea poate crea industrii total noi sau schimba industriile existente. Dezvoltarea şi utilizarea în mod creativ a tehnologiei oferă firmei nostre o caliate superioară şi greu de atins pentru firmele concurente.

Avantajul concurenţial nu este doar consecinţa creării unor noi tehnologii, ci rezultă şi din integrarea tehnologiilor existente. Astfel, tehnologia îmbracă multe forme, începând cu ideile, cunoştinţele şi experienţa, iar apoi utilizarea lor pentru a crea căi noi şi performanţe de realizare a bunurilor şi serviciilor.

Crearea şi consolidarea capabilităţilor strategice ale firmei constituie un proces de durată, în cursul căreia firma se impune progresiv pe piaţă prin resursele ei tehnologice pe care le amplifică drept urmare a unei interacţiuni tot mai profitabile cu aceasta. Procesul conversiunii resurselor se desfăşoară la scara întregii activităţi a firmei, eficienţa sa, ca măsură a capabilităţilor firmei, fiind determinată de punctele forte şi de cele slabe pe care le prezintă activitatea respectivă.

Avantajele competitive ne oferă unicitate pe piaţa articolelor de încălţăminte prin experienţa acumulată în acest domeniu în cei 100 de ani de activitate. Experienţa în domeniul exportului, renumele format de-a lungul timpului pe plan naţional cât şi internaţional, raportul calitate-preţ avantajos, preţul redus practicat în ţările cu care colaborăm faţă de celelalte brand-uri cu acelaşi domeniu de activitate reprezintă de asemenea avantaje prin care ne diferenţiem de concurenţă.

În concluzie, analiza firmei, a competiţiei de pe piaţa acesteia şi a poziţiei competitive pe care o deţine se întrepătrund profund şi formează un ansamblu unitar a cărui finalitate constă în stabilirea direcţiilor strategice în care firma trebuie să-şi concentreze şi intensifice eforturile pentru a-şi spori forţa competitivă şi îmbunătăţi poziţia pe piaţă.

Preview document

Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 1
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 2
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 3
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 4
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 5
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 6
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 7
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 8
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 9
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 10
Managementul comerțului - SC Clujana SA - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Managementul Comertului - SC Clujana SA.doc

Alții au mai descărcat și

Operațiunea de export la SC Elba SA

PARTEA I. ACTIVITĂŢI PREMERGĂTOARE DERULĂRII UNEI OPERAŢIUNI DE EXPORT Cap. 1 Prezentarea generală a firmei 1.1 Scurt istoric al firmei.Forma...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Evoluții și Tendințe în Comerțul din Tările Membre ale Uniunii Europene

EVOLUȚII SI TENDINȚE ÎN COMERȚUL DIN TĂRILE MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE 1. Delimitari conceptuale si continut Comertul reprezinta una din formele...

Te-ar putea interesa și

Oportunități de Marketing în Mediul Online

Introducere Tema aleasă pentru lucrarea de licență „Oportunități de marketing în mediul online” , a fost selectată deoarece este un subiect de...

Ai nevoie de altceva?