Marfuri Nealimentare - Bijuteriile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Marfuri Nealimentare - Bijuteriile.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Negrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAP I – ISTORIA BIJUTERIILOR 4
CAP II – CELE TREI METALE “NOBILE” 7
CAP III – DESPRE AUR 9
CAP IV – DESPRE PIETRE 10
CAP V – BIJUTERILE STRAMOSILOR NOSTRII, DACII 13
CAP VI – BIJUTERIILE IN FUNCTIE DE ZODII 14
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 21

Extras din document

INTRODUCERE

La inceputuri o "bijuterie" a insemnat o pietricica, un dinte de animal sau o bucatica de lemn purtata cu grija, de multe ori insotind omul de la nastere pana la moarte. Avea valoarea pe care oamenii i-o dadusera; paralelismele de culoare si asocierile de proprietati au fost primii pasi in investirea bijuteriei cu anume virtuti: apara de rani si boli sau dadea putere, facea sa rasara soarele si sa piara intunericul sau sa infranga animalele salbatice. Era timpul bijuteriei-talisman cu functie protectoare.

Cu vremea, "bijuteriile" au mai capatat o caracteristica: valoarea de rang, sustinuta de dreptul de a purta anumite insemne, ceea ce a facut din bujuterii "podoabe de rang". Erau purtate de seful comunitatii, de vraci, de persoana cea mai in varsta sau de razboinici. Pozitia sociala era marcata de podoabe, functie pastrata pana in zilele noastre, fie ca a fost vorba de coroanele de pene ale sefilor de trib, colanele din metale pretioase ale regilor, inelele cu sigilii sau blazoane ale familiilor dinastice, coroanele imparatilor sau tiarele printeselor.

Ulterior bijuteriile au inceput sa primeasca inclinatii estetice iar celor doua functii existente le-a fost adaugat rolul de infrumusetare. De aici in colo, bijuteriile aveau un mesaj bine definit: trebuiau sa placa, sa acompanieze, sa impresioneze.

Am considerat se merita a se discuta despre bijuterii, a caror frumusete si raritatea au indemnat oamenii sa le adune, sa le prelucreze si sa le tezaurizeze, sa faca din ele un mijloc de stapanire a lumii. Ele sunt cele pentru care s-au pornit si dus razboaie, au fost oferite sau schimbate regate, cele care au trezit pasiuni si au indemnat la crime.

Din punctul meu de vedere, bijuteriile pot fi considerate opere de arta, numai ca, spre deosebire de alte forme de arta, acestea pot fi purtate de oameni si expuse privirilor in orice moment, pentru ca intreaga omenire sa se poata bucura de frumusetea lor. Estetica data de bijuterii este una foarte importanta avand in vedere societatea in care traim si care pune accent pe aspectul fizic si pe frumos.

Imbracamintea si accesoriile pot marca statutul social. Prin intermediul bijuteriilor, omul comunica non-verbal.

Luand in considerare toate aceste aspecte mentionate mai sus, prin prezenta lucrare mi-am propus sa realizez o scurta incursiune in lumea bijuteriilor, referindu-ma atat la istoria lor bogata si interesanta ( am urmarit si un caz particular, acela al stramosilor nostrii) , la aspecte generale ale metalelor si pietrelor ce definesc o bijuterie, cat si la anumite legaturi existente intre bijuterii si personalitatea celor care le poarta.

CAP I – ISTORIA BIJUTERIILOR

Confectionate si purtate inca din Antichitate, bijuteriile nu au fost la inceput o pasiune preponderent feminina, ci si una masculina. De asemenea, de-a lungul vremii, bijuteriile au avut semnificatii religioase si au fost simbolurile apartenentei la clasa sociala instarita. Materialul preferat pentru confectionarea bijuteriilor a fost, inca din antichitate, aurul.

Bijuteriile Egiptului - anul 3000 inainte de Cristos

In Antichitate, materialul preferat pentru confectionarea bijuteriilor era aurul.

Material destul de rar la acea vreme si, ca atare, foarte pretios, aurul era apreciat de egipteni, pentru ca nu isi schimba culoarea in timp si pentru faptul ca era foarte maleabil si se putea modela usor. Poporul egiptean a fost indragostit de "materialul nobil", aurul, utilizându-l atât in confectionarea bijuteriilor cât si a diverselor obiecte decorative sau de uz curent: statuete, cutiute pentru creme, perii de par, coroane, masti funerare etc.

Bijuteriile egiptene descoperite de catre arheologi de-a lungul timpului s-au dovedit a fi adevarate opere de arta, batute cu pietre pretioase, masive, lucrate cu o migala de neinchipuit. Egiptenii aveau o adevarata pasiune pentru bratari, pandantive, coliere, inele si cercei. Cele mai multe erau facute din aur masiv, ornamentat cu lapislazuli, piatra favorita a egiptenilor. Altfel de bijuterii, care in zilele noastre au disparut erau ornamentele pectorale, un gen de platose facute din foita subtire de aur, ornamentata cu pietre pretioase. Acestea erau destinate in principal faraonilor si egiptenilor de vita nobila. Aurul si mai ales bijuteriile din aur il insoteau pe faraon in viata de apoi, fiind ingropate impreuna cu acesta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marfuri Nealimentare - Bijuteriile.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Comert