Mediul de Afaceri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3636
Mărime: 20.10KB (arhivat)
Publicat de: Costin Tudorache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nela Popescu
studiul mediului de afaceri pe piata telefoniei mobile

Cuprins

  1. 1) Introducere
  2. 2) Intrarea pe piata telefoniei mobile
  3. 3) Oportunitati
  4. 4) Temeri
  5. 5) Concurenta pe piata telefoniei mobile
  6. 6) Previziunii ale pietei
  7. 7) Concluzii

Extras din proiect

1) Introducere in piata telefoniei mobile din Romania

Piata autohtona este considerata atractiva pentru marii operatori de telefonie mobila. Tranzactia prin care Vodafone a cumparat Connex este considerata a fi un argument in acest sens. Mai mult, recent, Mobifon a mai primit de la ANRC inca un million de numere de telefon. Si ofertele primite pentru preluarea Cosmorom sint considerate incurajatoare pentru viitorul telefoniei mobile in Romania. Oficialii considera ca pe segmentul de telefonie mobila piata autohtona are potential, in conditiile in care rata de penetrare este 46%. Operatorii de telefonie mobila au aproximativ zece milioane de clienti. „In Cehia s-a ajuns la 102%. Va fi o competitie reala si benefica“, considera ministrul Comunicatiilor.

Piaţa telefoniei mobile a devenit una dintre cele mai profitabile, în anul 2004 ea a depăsit creşterea preconizată de operatorii ce acţionează pe aceasta piaţă, rata de penetrare pe piaţă a fost de circa 45%, o creştere cu 7% faţă de anul trecut, iar rata de creştere anuală a acestei pieţe a fost de circa 13% cu 3 procente mai mult de cât în 2003. Acestă creştere a luat prin surprindere şi operatorii ce acţionazeă pe această piata pentru ca ei se aşteptau în 2004 la o stagnare sau cel mult la o creştere uşoară.

În anul 2003 cel mai mare profit brut înregistrat de o companie privată în România a fost înregistrat de firma Orange România. Astfel, Orange România SA a realizat anul trecut cel mai mare profit brut din economia românească, în valoare de 6.409 miliarde de lei, adică 171 de milioane de euro. Mobifon (Connex), a fost foarte aproape cu un profit brut de aproape 6.300 de miliarde de lei (168 mil.euro). Si chiar dacă şi-au schimbat fata de anul trecut poziţiile în clasament, cei doi operatori de telefonie mobilă şi-au mărit ambii marjele de profit brut faţă de 2002.

Specialiştii sunt de părere că această creştere se datorează în mare măsură sporirii numărului de utilizatori dar şi lansarii de noi modele de telefoane. Să ai un telefon mobil a depaşit stadiul de necesitate şi a devenit o moda, o tendinţă .

Pentru anul în curs se preconizează menţinerea tendinţei ascendente a pieţei. Dacă în prezent jumătate din români au telefoane mobile şi sunt conectaţi fie la una fie la mai multe reţele de telefonie, ne intrebam până când va creşte această piaţă? Sau mai exact când va începe să scadă? Conform specialilştilor, cind rata de penetrare a telefoniei mobile este in jur de 25-30%, incepe un proces de crestere rapida pana cind aceasta rata ajunge in jurul unei medii de 80-85%, iar ritmul de crestere se stabilizeaza si incepe sa se instaureze dominatia pietei de inlocuire. Totusi pana atunci piata telefoniei mobile ramane una din pietele foarte rentabile.

2. Intrarea pe piata telefoniei mobile:

În acest moment piaţa telefoniei mobile este disputată de patru prestatori de servicii aceştia fiind : Connex, Orange, Cosmorom si Zapp. La sfarsitul anului 2004, rata de penetrare a telefoniei GSM in Romania era de 47%. Dintre cei patru prestatori de servicii pe piaţa GSM, Cosmorom este cel care deţine cea mai mica cota de piata si care are cele mai mari probleme. Se cauta un cupmarator/investitor pentru salvarea Cosmoromului.

Anul acesta in România se lansează o noua tehnologie numita 3G care permite acesul la internet si la transferul mare de date (debit) acest fapt va genera creşterea concurenţei, mai ales dupa adjudecarea tuturor licenţelor pentru această gama de servicii noi . Un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor estimează intrarea pe piaţa a cel puţin unui nou operator. Licitatia pentru acordarea celor doua licente de telefonie de generatia a treia va fi organizata in scurt timp. Oficialii sint optimisti in ceea ce priveste interesul operatorilor de telefonie mobila pentru acestea. Cum Connex si Orange au achizitionat deja licente, cei de la Zapp nu si-au exprimat niciodata explicit interesul pentru o astfel de licenta si nici nu au participat la prima licitatie, iar viitorul Cosmorom nu este clar, multi s-au intrebat daca se vor mai gasi cumparatori pentru cele doua licente ramase fara stapin. Se consideră ca una va fi adjudecata de viitorul proprietar al Cosmorom. În condiţiile în care vor exista ofertanţi pentru toate licenţele, devine clar că o să mai apară un nou operator pe piaţa de telefonie mobilă.

Intrarea pe piaţa a unui nou operator deşi este aşteptată nu va fii lipstă de greutăţi, atât Connex cât şi Orange cei doi mari jucători pe piaţa telefoniei mobile sunt nişte concurenţi serioşi, care pot pune mari probleme unei firme care incearcă să patrundă pe piaţa şi să îşi creeze o clientelă.

Totuşi sa nu uitam ca piaţa e în creştere şi că şi în anul ce urmează specialiştii susţin ca piaţa îsi va mentine tendinţa ascendenta, deci loc pentru înca un operatori ar fii, dar există şi riscul ca acesta să nu poata face faţa concurenţei.

In condiţile în care jumatate din populaţia ţării este posesoare unui telefon mobil şi a avea un telefon mobil devine o necesitate a zilelor noastre dar şi o tendinţă a modei se estimează că în 2005 piaţa va creşte şi datorită noi tehnoligii.

Viitorii operatori care vor sa intre pe piaţă pentru a fii competitivi trebuie sa achiziţioneze una din cele doua licenţe ramase pentru tehonlogia 3G, ca să poată face faţă concurenţei dar şi cerinţelor pieţei.

Pe langa asta sa nu uitam ca pentru a infinta o firma de telefonie mobila investitia intitiala este una de ordinul sutelor de milioane, in relle aparatura radio, un sediu , personal specializat. Din acest punct de vedere barierele de intrare pe piata sunt destul de greu de depasit.

Preview document

Mediul de Afaceri - Pagina 1
Mediul de Afaceri - Pagina 2
Mediul de Afaceri - Pagina 3
Mediul de Afaceri - Pagina 4
Mediul de Afaceri - Pagina 5
Mediul de Afaceri - Pagina 6
Mediul de Afaceri - Pagina 7
Mediul de Afaceri - Pagina 8
Mediul de Afaceri - Pagina 9
Mediul de Afaceri - Pagina 10
Mediul de Afaceri - Pagina 11
Mediul de Afaceri - Pagina 12
Mediul de Afaceri - Pagina 13
Mediul de Afaceri - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Mediul de Afaceri.doc

Te-ar putea interesa și

Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun

Introducere Dacă analiza sectorului în care activează firma, se poate realiza folosind o serie de repere metodologice, recunoscute ca valoare...

Tendințe contemporane ale mediului european de afaceri - Perspectivele dezvoltării businessului moldo-grec

Introducere Internaționalizarea și globalizarea afacerilor este una dintre cele mai importante tendințe din domeniul economic și extraeconomic la...

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Mediul de Afaceri Japonez Versus Mediul de Afaceri American

Introducere Japonia este a doua putere economică a lumii, după SUA. Transformarea dintr-o ţară cu o economie ruinată în a doua putere economică a...

Teoria distinctă a dreptului

INTRODUCERE Studierea dreptului afacerilor este important pentru însuşirea elementelor esenţiale ale dreptului afacerilor ca disciplină distinctă...

Mediul afacerilor și rentabilizarea acestora la SC Comserv SA Galați

INTRODUCERE Activitatea oricărei firme de afaceri este dependentă direct de mediul în care funcţionează – atât prin elementele controlabile, cât...

Mediul de afaceri românesc și piața serviciilor din România

Capitolul 1. Abordarea teoretică a mediului de afaceri Analiza mediului de afaceri este o preocupare reală a oamenilor de știință, fapt ce se...

Mediul cultural și influența culturii asupra afacerilor internaționale

INTRODUCERE Mi-am propus ca în această lucrare să fac o pledoarie argumentată în favoarea interdependenței structurale între climatul cultural și...

Ai nevoie de altceva?