Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est

Proiect
5.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2716
Mărime: 48.11KB (arhivat)
Publicat de: Adelaida Damian
Puncte necesare: 7
Academia De Studii Economice Facultatea De Comert

Extras din proiect

Transporturi

Situata in centrul Europei, Romania contribuie la realizarea schimburilor economice internationale intre vestul si estul, nordul si sudul continentului, intre Europa si Orientul Mijlociu.

Orientarea generala a liniilor este influentata de situarea Capitalei in sud-estul tarii, catre care converg principalele trasee. Bucurestiul este centrul feroviar cel mai mare din tara, de unde pleaca 8 linii magistrale, dintre care cea mai mare parte sunt legate de rute internationale. Romania fabrica vagoane de toate categoriile si locomotive electrice si diesel-electrice.

Mijloacelor de transport feroviare si fluviale li se adauga reteaua de drumuri rutiere. Daca ne referim strict la drumurile publice in Romania lungimea acestora este de 198.589 km, intre care 114 km autostrazi, 14.696 km drumuri nationale, 36.010 km drumuri judetene, 27.781 km drumuri comunale, 22.328 km strazi in orase si 97.660 km strazi in localitati rurale. In afara de drumuri publice, Romania are o vasta retea de drumuri nepublice, asigurand astfel accesul cu mijloace auto in orice punct de pe teritoriul tarii. Ca si in sistemul cailor ferate, capitala Romaniei ramane principalul nod rutier, de unde pleaca traseele care traverseaza teritoriul tarii spre toate punctele cardinale, dintre care unele sunt legate de mari sosele europene. Este cazul cai E60 de la Hamburg, via Oradea si Bucuresti, la Constanta.

Navigatia fluviala se practica in cea mai mare parte pe Dunare. Pe Dunarea maritima, in aval de Braila, pot circula nave cu pescaj care depaseste 7 m. Pe Dunarea fluviala (in amonte de Braila), circula nave de tonaj mai mic si cu un pescaj de pana la 2-2,5 m.

Construirea Canalului Dunare-Marea Neagra si darea in functiune a Canalului Dunare-Main-Rin au permis crearea unei cai fluviale de o mare importanta europeana, care leaga Marea Nordului de Marea Neagra. Realizarea sistemelor hidroenergetice si de navigatie Portile de Fier I si II, care comporta un sistem de ecluze, a facilitat intensificarea traficului.

Navigatia maritima se desfasoara in masura importanta cu nave de mare tonaj. 60% din importurile si exporturile Romaniei se deruleaza prin portul Constanta. Reteaua navigabila interioara si Marea Neagra dispun in total de 35 de porturi, din care 3 porturi maritime, 6 porturi fluviale-maritime si 26 de porturi fluviale. Portul Constanta reprezinta o placa turnanta pentru intreg traficul de pe Marea Neagra si reprezinta de asemenea un punct-cheie pentru relatia Marea Neagra - Marea Nordului. Prin folosirea Portului Constanta, ruta dintre Canalul de Suez, Mediterana de Est si Europea Centrala se scurteaza cu 300 km.

In acelasi timp, folosirea sistemelor RO-RO si ferryboat existente in Portul Constanta asigura legatura dintre Continentul european si Orientul Mijlociu. Aceste rute sunt folosite in special pentru resurse energetice si transport de marfa.

Atat porturile fluviale cat si cele maritime dispun in prezent de zone libere in aproperea vamii.

In istoria aviatiei, Romania se inscrie cu repere de prestigiu. Traian Vuia a fost primul din lume care a desprins de la sol in 1906, un aparat cu mijloace proprii de bord. In 1910, la Paris, Henri Coanda a prezentat primul avion cu reactie din lume. Primul avion din lume avand in structura elemente metalice si o cabina cu doua locuri a fost construit in 1911 de catre Aurel Vlaicu. Prioritati romanesti exista si in domeniul hidroavioanelor si elicopterelor.

Principalul aeroport al Romaniei este Aeroportul International "Henri Coanda", aflat la 10 km de Bucuresti, 75% din traficul international (atat pasageri cat si marfa) trece prin Aeroportul Otopeni. La iesirea nordica din Bucuresti, se afla Aeroportul Baneasa, care este folosit pentru zboruri interne.

Linile aeriene interne fac legatura intre Capitala si marile orase ale tarii: Craiova, Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Tulcea, Caransebea ai Constanta. Mai multe linii internationale leaga Bucurestiul de celelalte centre urbane ale lumii.

Conceptia Uniunii Europene in ceea ce priveste configurarea retelelor de drumuri publice se extinde si in tara noastra, iar ca un element de avangarda se distinge reteaua de coridoare europene, din care 3 traverseaza si Romania.

Se lucreaza la modernizarea drumurilor nationale deschise traficului international, in lungime totala de aproximativ 2150 km, care asigura legatura intre toate zonele geografice ale tarii. De asemenea, se continua lucrarile la tronsonul de autostrada Bucuresti-Fetesti (134 km), cu prelungirea acesteia de la Cernavoda la Constanta. Se va incepe constructia de poduri peste Dunare si Prut si a 4 noi aeroporturi la Brasov, Galati, Alba Iulia si Bistrita..

Se continua echiparea cu noi vagoane de cale ferata, construite dupa criterii europene de calitate si fiabilitate, inclusiv sub licenta, si care sunt fabricate de Astra S.A. Arad. Gradul de confort a fost sporit prin modernizarea interiorului.

In luna iunie 2004 au inceput lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov-Bors care va lega Romania de Uniunea Europeana, realizata cu compania americana Bechtel - cel mai mare proiect de infrastructura din Europa. Cu o lungime de 415 kilometri, construita pe patru benzi, autostrada porneste din centrul Romaniei, ajungand la granita cu Ungaria. Traseul trece pe langa orasele Braaov, Fagaras, Sighisoara, Targu-Murea, Cluj-Napoca, Oradea. Inceput in iunie 2004, acest proiect de constructie in valoare de 2,2 miliarde euro se va finaliza in anul 2012 realizand legatura dintre pietele din Europa si cele din Asia Centrala. Proiectarea si lucrarile de constructie utilizeaza servicii si resurse din Romania.

Preview document

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 1
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 2
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 3
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 4
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 5
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 6
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 7
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 8
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 9
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 10
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 11
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 12
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 13
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 14
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Perspectivele Serviciilor de Transport, Depozitare si Comunicatii in Regiunea Sud-Est.doc

Te-ar putea interesa și

Reconversia forței de muncă în România 2009

Cap.1 Piata muncii in Romania 1.1 Analiza structurala a pietei muncii Piata muncii din Romania s-a confruntat cu schimbari importante in...

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea de sud-est a României

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare si comunicatii in regiunea de Sud-Est a Romaniei Importanta transporturilor consta nu numai in...

Ai nevoie de altceva?