Politica comercială comună a UE

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 10644
Mărime: 239.88KB (arhivat)
Publicat de: Dimitrina Bălan
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap 1. Apecte teoretice privind politica comercială
  3. 1.1 Începuturile și evoluția politicii comerciale cumune UE
  4. 1.2. Ce reprezinta PCC?
  5. 1.3 De ce o politica comerciala comuna?
  6. 1.4 Care sunt obiectivele PCC?
  7. 1.5 Principiile Politicii Comerciale Comune a UE
  8. 1.6 Instrumentele politicii comerciale comune.
  9. 1.7 Răspunderea instituțională
  10. Cap 2. Relațiile comerciale ale UE cu țările terțe
  11. 2.1 Acorduri comerciale preferenţiale încheiate de U.E. cu țări terţe
  12. 2.2 Acorduri comerciale nepreferenţiale încheiate de U.E. cu țări terţe
  13. Cap 3. Regimul exportului, importului și SGP
  14. 3.1 Regimul exportului
  15. 3.2 Regimul importului
  16. 3.3 Sistemul generalizat de preferinte (SGP)
  17. 3.4 Relațiile dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Comerțului
  18. Cap 4. Impactul adoptării politicii comerciale comune a Uniunii Europene în România
  19. Cap 5. Impactul crizei economice asupra schimburilor comerciale ale Uniunii Europene
  20. Concluzii
  21. Bibliografie

Extras din proiect

Politica Comercială Comună a Uniunii Europene

De la înființarea sa, Uniunea Europeană și-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci și domeniile în care a dezvoltat o politică comună europeană.

Uniunea Europeană a creat piața unică internă printr-un sistem de legi și reglementări ce garantează libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor. A dezvoltat politici comune pentru comerț, agricultură și pescuit. De asemenea, a luat măsuri pentru punerea în practică a unei politici europene pentru dezvoltarea regională. UE și-a întărit poziția în ceea ce privește politica comună externă, justiția și afacerile interne.

Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene ce prevede crearea unei piețe comune având la bază principiul liberei circulații (a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor), a stat la baza coordonării treptate a politicilor statelor membre și la dezvoltarea ulterioară a politicilor comune europene.

Domeniile în care se implică UE sunt următoarele: Politica Agricolă Comună, Pescuit, Siguranța Alimentară, Politica Industrială, Piața Internă, Audiovizual și Media, Cultură, Educație, Formare Profesională și Tineret, Combaterea Fraudei, Politica Fiscală, Politica Vamală, Cercetare și Inovare, Societatea Informațională, Energie, Transporturi, Protecția Consumatorilor, Mediu, Sănătate Publică, Politica Regională, Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Egalitate de Șanse, Dezvoltare, Extindere, Comerț, Relații Externe, Justiție, Libertate și Securitate, Politica Externă și de Securitate Comună (PESC), Ajutor Umanitar, Drepturile Omului.

1. Aspecte teoretice privind politica comercială

1.1 Începuturile și evoluția politicii comerciale comune UE

Elementele de bază ale politicii comerciale a UE (inclusiv politica vamală, ca parte constituentă) au fost creionate încă din momentul creării acestei entități prin Tratatul de la Roma privind crearea "Comunității Economice Europene", din 1957. Principiile de bază ale politicii comerciale a UE, așa cum au fost statuate prin Tratatul de la Roma și completate prin tratate și reglementări ulterioare, se vor păstra în timp, țările care au aderat mai târziu la grupare angajându-se să se conformeze acestora.

În cadrul Tratatului de la Roma se regăsesc fundamentele politicii comerciale europene. Grija manifestată de țările semnatare pentru acest domeniu este justificată prin prisma obiectivelor mai largi ale grupării, acelea ale creării în viitor a unei uniuni economice europene. Ori, în condițiile specifice momentului, crearea unei uniuni vamale între țările membre nu putea fi concepută și nu putea genera efecte benefice pentru statele membre în absența unui comportament articulat, coerent și uniform, la nivel de grupare în planul relațiilor comerciale externe ale grupării. Art. 110, într-unul din paragrafele sale, statutează că "Politica comercială comunitară va trebui să ia în considerare efectele favorabile pe care le va genera înlăturarea taxelor vamale între statele membre asupra creșterii competitivității și eficienței agenților economici."

Transpus în contextul pieței unice interne, acest articol parcă lasă să se înțeleagă că măsurile economice care vor revărsa efectele pieței unice asupra competitivității vor conduce și la o politică comercială mai liberală. Desigur, așa cum a stabilit și Curtea de Justiție, art. 110 este mai degrabă un pachet de bune intenții, fără prea mult efort concret la scară comunitară. Art. 112 se referă la amonizarea schemelor naționale de stimulare a exporturilor "la un nivel necesar pentru a se asigura că concurența între agenții economici din Comunitate nu va fi distorsionată. Astfel, Tratatul confirmă relația funcțională care există între uniformizarea regimurilor comerciale de export și concurența loiala pe piața internă. Dar art. 112 nu are caracter evident imperativ la nivelul legislației comunitare.

Din punct de vedere, atât al politicii industriale, cât și din cel al politicii în domeniul concurenței, comunitatea va continua să acționeze pentru armonizarea schemelor de subvenționare a exporturilor pe baza prevederilor unei politici comerciale comune conform art. 113.

Art. 113, cel mai clar și mai cuprinzător referitor la politica comercială, statutează că regimurile de comerț exterior vor trebui să aibă la bază reguli uniforme privind exportul și importul și menționează explicit "măsuri de protejare a schimburilor comerciale cum ar fi cele de retorsiune la dumping și subvenționare".

Cu toate intențiile de restrângere a protecționismului comercial și de promovare a liberalizării comerțului internațional, CE a menținut restricții importante în domeniul produselor agroalimentare, textilelor, autoturismelor, cărbunelui și oțelului, construcțiilor de nave, serviciilor. Chiar prevederile acordurilor intrenaționale pe produsele de bază n-au fost considerate obligatorii pentru Comunitate.

Prin Tratatul de la Roma nu se intenționa crearea unui bloc comercial închis, inaccesibil țărilor neparticipante la grupare, ci, dimpotrivă, cel puțin la nivel formal, abordarea relațiilor comerciale ale CEE avea la bază viziunea liberului schimb. Astfel, art. 110 al Tratatului de la Roma, este statuat faptul că "prin crearea unei uniuni vamale, Statele semnatare vor contribui, în conformitate cu interesul comun al grupării, la dezvoltarea armonioasă a comerțului internațional, la reducerea progresivă a restricțiilor comerciale și a barierelor tarifare din calea schimburilor comerciale internaționale".

Preview document

Politica comercială comună a UE - Pagina 1
Politica comercială comună a UE - Pagina 2
Politica comercială comună a UE - Pagina 3
Politica comercială comună a UE - Pagina 4
Politica comercială comună a UE - Pagina 5
Politica comercială comună a UE - Pagina 6
Politica comercială comună a UE - Pagina 7
Politica comercială comună a UE - Pagina 8
Politica comercială comună a UE - Pagina 9
Politica comercială comună a UE - Pagina 10
Politica comercială comună a UE - Pagina 11
Politica comercială comună a UE - Pagina 12
Politica comercială comună a UE - Pagina 13
Politica comercială comună a UE - Pagina 14
Politica comercială comună a UE - Pagina 15
Politica comercială comună a UE - Pagina 16
Politica comercială comună a UE - Pagina 17
Politica comercială comună a UE - Pagina 18
Politica comercială comună a UE - Pagina 19
Politica comercială comună a UE - Pagina 20
Politica comercială comună a UE - Pagina 21
Politica comercială comună a UE - Pagina 22
Politica comercială comună a UE - Pagina 23
Politica comercială comună a UE - Pagina 24
Politica comercială comună a UE - Pagina 25
Politica comercială comună a UE - Pagina 26
Politica comercială comună a UE - Pagina 27
Politica comercială comună a UE - Pagina 28
Politica comercială comună a UE - Pagina 29
Politica comercială comună a UE - Pagina 30
Politica comercială comună a UE - Pagina 31
Politica comercială comună a UE - Pagina 32
Politica comercială comună a UE - Pagina 33
Politica comercială comună a UE - Pagina 34
Politica comercială comună a UE - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Politica Comerciala Comuna a UE.doc

Alții au mai descărcat și

Comerțul exterior și politica comercială a Uniunii Europene

1. Ipotezele iniţiale care definesc comerţul exterior şi politica comercială în economia actuală Această lucrare identifică în ansamblu cele mai...

Politica comercială a României în perioada actuală

CADRUL GENERAL O data cu integrarea in Uniunea Europeană, România va aplica politica comercială comună a U.E., respectiv: • tariful vamal comun;...

Comerțul și globalizarea

I. GLOBALIZAREA Procesul de globalizare isi are originea,conform specialistilor in domeniu, inca din perioada marilor descoperiri geografice din...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Politici Comerciale

Aspecte specifice • Măsurile promoţionale şi de stimulare a exporturilor trebuie să evidenţieze intervenţia directă sau implicită a statului şi să...

Te-ar putea interesa și

Politica Comercială a României în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

CAPITOLUL I: DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICĂ COMERCIALĂ, A OBIECTIVELOR, FUNCŢIILOR ŞI INSTRUMENTELOR SALE. Subcapitolul 1.1. Politica...

Relații comunitare externe

CAPITOLUL I 1. NATURA JURIDICĂ A COMUNITĂŢII EUROPENE 1.1.Comunitatea europeană subiect al dreptului internaţional public Raportul juridic...

Politicile Comerciale ale UE

Politica comerciala reprezinta totalitatea reglementarilor adoptate de catre stat (cu caracter juridic, administrativ, fiscal, bugetar, financiar,...

Politica comercială a UE

Introducere Politica comercială reprezintă una din componentele de bază ale politicii economice generale a fiecărui stat independent, vizând sfera...

Politica Comercială Comună

Uniunea Europeana este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile si importurile mondiale. Ea joaca un rol important...

Politica comercială a României în conextul aderării la UE

INTRODUCERE Politica comercială determină în general un impact semnificativ asupra nivelului competitivităţii, aspect care stă la baza majorităţii...

Integrarea Economică Europeană - Factor Explicativ al Facilitării și Impulsionării Comerțului intra-european

1. Introducere Aprofundarea construcţiei europene semnifică progresul gradual al integrării economice spre etapele sale superioare, adică calea...

Politica Comercială Comună a Uniunii Europene

1. PREZENTARE GENERALĂ Uniunea Europeană este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile şi importurile mondiale. Ea...

Ai nevoie de altceva?