Politicile Comerciale ale UE

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Politicile Comerciale ale UE.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 26 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1) Introducere. Aspecte teoretice privind politicile comerciale.
2) UE-Piata Comuna-Politica Comerciala Comuna
3) Politica comerciala a Uniunii Europene
3.1.) Evolutie temporala
3.2.) Cadrul juridic
3.3.) Princiipii de baza ale politicii comerciale UE
3.4.) Obiectivele politicii comerciale a UE
4) Instrumentele politicii comerciale comune.Bariere tarifare si netarifare UE.
4.1.) Clasificare bariere
4.2.) Prevederile Tratatului de Formare a UE cu privire la bariere tarifare si netarifare. Exemple concrete.
4.3.) Eliminarea barierelor
5) Masuri de promovare si de stimulare
6) Concluzii

Extras din document

Politica comerciala reprezinta totalitatea reglementarilor adoptate de catre stat (cu caracter juridic, administrativ, fiscal, bugetar, financiar, bancar, valutar) in scopul promovarii sau restrangerii schimburilor comerciale externe si al protejarii economieie nationale de concurenta straina.

Exista mai multe tipuri de politici comercile, precum:

" politica de liber schimb

" protectionismul moderat si compatibil cu normele multilaterale de conduita

" protectionismul derogatoriu de la conduita comerciala multilaterala

" politica de sanctiuni comerciale

" politica autarhica-mai mult potentiala,nici o pol com nu poate fi total izolata de mediul extern

Politica libeurlui schimb este considerata ca fiind cea mai eficienta si cea care aduce cele mai multe avantaje. Comert liber duce la buna alocare a resurselor si cresterea competitivitatii lor, astfel: "intre liberul schimb si cresterea economica se contureaza o corelatie directa". Protectionismul este in cea mai mare masura general combatut, dar cel moderat poate fi chiar util . Pentru interventia autoritatilor in materie de politici comericale se aduc argumente precum protectia sociala-pastrarea locurilor de munca, maximizarea bunastarii nationale, industriile incipiente,

Prin intermediul unor instrumente de politici comerciale pot fi " tratate disfunctionalitatile unor sectoare care si-au pierdut avantajele competitive". Astfel politica comerciala se confunda uneori cu politica concurentei. Au ca obiectiv comun stimularea concurentei dar prin mijloace diferite. Pol comerciala prin eliminarea sau micsorarea barierelor de intrare pe piata stimuleaza concurenta preventiv, ex ante, iar pol concurentei ex post, combatand practici neloiale deja identificate sau produse.

Astfel principalul obiectiv al politicii comerciale este: "stimularea dezvoltarii economiei nationale in conditiile unui anumit nivel de expunere la concurenta externa". Alte obiective sunt: imbunatatirea structurii importurilor si exporturilor, redefinirea arhitecturii geografice a schimburilor comerciale, asigurarea optimului dinamic, imbunatatirea raportului de schimb in relatii externe, redefinirea unor echilibre sectoriale interne, incurajarea dotarii cu tehnologie.

Politica vamala este o componeta a politicii comerciale care cuprinde totalitatea reglementarilor si normelor emise de stat prin institutii abilitate care vizeaza intrarea sau iesirea in si din tara a marfurilor. Implica: controlul marfurilor, a doc insotitoare si a mijl de transport; indeplinirea formalitatilor vamale; impunerea vamala prin plata creantelor vamale; alte formalitati specifice si reglementari.

Instrumente de politica vamala:

" legile, codurile si reglementarile vamale

" tarifele vamale

" taxe vamale

Obiectivele sistemului vamal:

" protejarea intereselor economice ale statului

" elaborarea de statistici relevante despre activitatea de comert exterior

" infaptuirea politicii fiscale ale statului

" incurajarea activitatilor de export prin diverse forme si mijloace

Sistemul vamal este o structura complexa care cuprinde parghiile utilizate de stat pentru influentarea activitatii vamale, metodelor administrative si de conducere, cadrul institutional, juridic si normativ.

Instrumentul principal in aplicarea politicii vamale il reprezinta impunerea. Aceasta reprezinta complex de masuri si operatii efectuate in baza legii pnetru: stabilirea taxei vamale aferente operatiunii de import-export, indeplinirea formalitatilor vamale, evaluarea marfurilor in vama, plata taxelor vamale

Taxele vamale reprezinta o componenta importanta a fiscalitatii, deoarece creste veniturile bugetului statuuli, iar ca instrument de politica comerciala reprezinta un instrument de protejare a economieiei nationale ivelul incasarilor depinde de gradul de dezvoltare al tarii. Este un impozit indirect, obligatoriu, aplicat produselor care trec frontiera vamala astatului. Depinde de diferenta dintre costul, respectiv pretul produsului pe piata interna si externa.

Clasificare taxe vamale:

a)dupa obiectul impunerii:

" de import

" de export

" de tranzit

b)dupa mod de percepere:

" ad valorem-cote procentuale

" specifice-pe unitatea de masura fizica a marfurilor importate

" mixte

c)dupa modul de stabilire de catre stat:

" autonome(generale)-in mod independent nu pe baza acordurilor

" convenctionale(contractuale)

" preferentiale(de favoare)

" de retorsiune(de raspuns)-represalii la practicile com ale partenerilor considerate neloiale:taxe antidumping si taxe compensatorii

Tarif vamal cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale. E un instrument de politica comerciala admis de GATT.

Uniune vamala se creaza atunci cand doua sau mai multe tari ce pun in comun un teritoriu vamal. Acestea desfiinteaza dintr-o data sau treptat barierele tarifare si netarifare in relatiile comerciale reciproce, iar in relatiile cu tertii aplica o politica comerciala comuna

Bariere netarifare reprezinta un complex de masuri de politica comerciala , de natura publica si uneorii chiar privata , derivate din practicarea unor instrumente aflate la confluenta cu instrumentul fisacal, financiar-bancar sau valutare care impiedica, limiteaza sau deformeaza fluxurile internatinale pentru protejarea pietei interne de concurenta externa si redefinirea dinamica a echilibrelor balantelor de plati si comerciale.

Difera de cele tarifare prin faptul ca urmaresc marfurile pe tot parcursul lor logistic, dispun de o mare diversitate tipologica, au pronuntat caracter de netransparenta, sunt in multe domenii intalnite, influenteaza direct si indirect volumul importurilor.

"Diversiatea gamei barierelor netarifare este un proces deosebit de dinamic", astfel acestea tind sa creasca in conditiile in care cele tarifare scad . Ele se manifesta prin: achizitii guvernamentale, impozite indirecte, obstacole tehnice si "protectionism procedural".

Clasificare bariere netarifare:

Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • CUPRINS.doc
  • PROIECT.doc