Procesul Decizional de Cumparare a unui Autoturism si Factorii sai de Influenta

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Procesul Decizional de Cumparare a unui Autoturism si Factorii sai de Influenta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Numele Profesorului

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

autoturism şi factorii săi de influenţa

Recent, am achiziţionat o maşină. Deşi nu a fost o decizie foarte uşor de luat, recunosc ca m-am implicat in acest proces serioas fiind foarte atenta la analiza deciziilor de cumparare.

1. Apariţia nevoii nesatisfăcute

In cazul de faţa apariţia nevoii nesatisfăcute este generată de o variabilă de natură economică şi una de natură psihologică. Referitor la prima variabilă, deoarece am reuşit să facem unele economii in ultimii ani, am considerat ca ne putem permite a lua decizia de cumpărare a unui autoturism nou. In al doilea rand, am apreciat ca autoturismul OPEL ASTRA pe care-l aveam in momentul cumpararii noului autoturism, avea o stare generală de uzură medie, un consum mare de benzină, deci un aspect mai putin placut. De asemenea gradul de confort oferit de acest automobil nu ne mai satisface in totalitate si ca atare am hotarît sa cumpăram un alt autoturism cu performanţe mai bune, de alt nivel tehnologic.

In condiţiile prezentate ale Opelui, am simtit nevoia de o securitate sporită, lucru ce nu mi-l mai poate oferi aceasta masina. De aceea am luat decizia de cumpărare a unui nou autoturism.

Printre factorii care au contribuit la conştientizarea nevoii de achiziţionare a unui autoturism nou, voi enunta urmatoarele:

- instalaţie de climatizare;

- servodirecţie;

- închidere centralizată la cele 4 usi;

- inchidere electrică geamuri;

- vopsea metalizată;

- motor Diesel, cu o putere mai mare;

- consum mic ;

- computer de bord.;

- culoare: rosie.

Locuiesc în zona cartierului Vasile Aaron si lucrez in zona centrală a oraşului.

De cele mai multe ori am apelat şi la mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la servici, intrucît am avut neplacea de a constata ca in perioada iernii era foarte greu de pornit dimineata, apoape chiar imposibi.Aceste motive consider ca sunt suficinte pe langa independenţa şi confortul pe care ţi le conferă statutul de conducator al maşinii proprii.Această variabilă de natură psihologică, nu este, oarecum, una de baza. Tine de statutul social, de prestigiu, de ego. Maslow ar incadra-o, în piramida lui, în categoria nevoilor ce ţin, aşadar, de self-esteem.

Aşadar, factorii determinanţi ai nevoii mele sunt atît externi cat şi de natură economico-demografică. Acestora li s-au adaugat si alţii, de natură tehnologică:

- dezvoltarea industriei automobilistice;

- promovarea şi reclamele de la TV;

- mass-media;

- internetul, cu multe prezentări si comparatii ale ofertei de automobile;

- link-uri de cautare rapida pentru vanzare maşini (motoare de căutare maşini)

- programe si prezentări ale noilor modele in cadru organizat;

- test-drive

Nu doar progresul tehnologic, ci acesta corelat cu informarea populaţiei devin un factor inportant in generarea de nevoi.

2. Căutarea de informaţii si identificarea alternativelor

Dupa ce am constatat nevoia de cumpărare a unui autoturism nou, am trecut la căutarea de informaţii si la identificarea alternativelor a variantelor de autoturisme, capabile sa raspundă cerinţelor formulate mai sus, care nu le avea autoturismul Opel Astra in totalitate.

Produsul fiind unul cu o valoare relativ ridicată, tindem, asadar, să avem nevoie de un volum mai mare de informaţii pentru a lua decizia. Ma decid sa vizitez si un Showroom Ford pentru a asculta si o parere specializată in domeniul auto. Am vizitat magazinele din zona Sibiu, Braşov, precum si prin intermediul telefonului am luat legatura cu dealeri autorizaţi care comercializează autoturisme care se încadreaza în gama celor preferate, pentru a obţine informaţii privind această categorie de maşină.

Ford Focus este aşadar o maşină compactă produsă de Ford şi vândută pe majoritatea pieţelor pe care Ford este prezent. Conform opuniilor autorizate, dealării auto, in 2007, Ford Focus a fost printre cele mai vândute maşini de import în România, fiind pe primul loc cu 1044 de exemplare în luna noiembrie. Ford Focus oferă economii semnificative de combustibil fară a compromite manevrabilitatea si precizia maşinii. Motorul este pe benzina, cu 16 valve, prevăzute cu injecţie avansată de combustibil si convertor catalitic. Vibratiile motorului au fost reduse pentru a oferi o călatorie cat mai silentioasă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Decizional de Cumparare a unui Autoturism si Factorii sai de Influenta.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA”din Sibiu Facultatea de Stiinţe Economice