Producerea, Comercializarea Produselor Turistice

Proiect
8.5/10 (6 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7668
Mărime: 55.64KB (arhivat)
Cost: 7 puncte
A fost prezentat in cadrul Facultatii de Marketing -ASE, nota obtinuta 10,este vorba despre un proiect pentru cursul Tehnici Operationale de Turism,subiectul dezbatut Pachetul de week-end la Viena,calculatie de pret,metode de provovare a produsului respectiv in cadrul agentiei de turism SunHolidays.

Extras din document

INTRODUCERE

Calatoriile au constituit înca de la începuturile umanitatii o preocupare cu multiple scopuri, oamenii manifestând nevoia de deplasare dintr-o zona în alta.

Turismul a aparut înca din antichitate într-o forma incipienta si nu sistematica si organizata ca astazi, ca o sansa a omenirii de a cunoaste civilizatii trecute sau prezente, tinuturi cu vestigiile lor naturale sau antropice.

De-a lungul timpului fenomenul turistic a evoluat sub incidenta urbanizarii, progresului tehnic, societatii de consum.

Turismul a fost si continua sa fie apreciat ca o activitate esentiala a unei natiuni, având largi implicatii asupra tuturor celorlalte sectoare economice, precum si asupra culturii, educatiei unui popor si a relatiilor sale internationale.

Alaturi de celelalte sectoare ale vietii economice si sociale, turismul s-a impus, în special, prin dinamismul sau, prin amploarea rapida pe care a capatat-o si prin interesul considerabil de care se bucura în rândul celor mai largi categorii ale populatiei.

Cu deplin temei se poate vorbi astazi de o adevarata industrie a turismului care, în linii mari, cuprinde activitatea întreprinderilor hoteliere si de alimentatie publica, activitatea firmelor care se ocupa de transportul turistic, precum si activitatea tuturor agentiilor si asociatiilor care au ca obiect al activitatii lor, pregatirea, promovarea si realizarea prestatiilor de servicii turistice.

PRODUSUL TURISTIC  ELEMENTE TEORETICE

1.1. Definirea si tipologia

Produsul turistic se defineste ca fiind un ansamblu de bunuri materiale si servicii capabil sa satisfaca nevoile de turism ale unei persoane între momentul plecarii si momentul sosirii în locul de plecare. Din punct de vedere al turismului, produsul turistic acopera experienta completa de la plecarea de acasa si pâna la întoarcere.

Termenul de produs desemneaza calitatea sau starea unui lucru concret sau abstract: de exemplu serviciul oferit de un ghid vizitatorului unui muzeu. Dar produsul turistic este un ansamblu foarte complex de elemente eterogene, format din:

- un patrimoniu de resurse naturale, culturale, artistice, istorice sau tehologice care vor atrage turistul si-l vor incita sa calatoreasca;

- echipamentele care nu trebuie privite ca scopuri ale calatoriei dar care, daca lipsesc, fac imposibila calatoria: cazare, restauratie, echipamente culturale, de loisir si sportive;

- caile de acces în zona.

Tipologia produsului turistic

Produsele si diferitele elemente care le compun au cunoscut diferite clasificari.

- mijloace de transport de la locul de plecare la locul de destinatie;

- sejur lung;

- configuratia geografica a voiajului;

- importanta mobilitatii.

- modul de cazare

Noutatea pe care o prezinta acest tip de turism consta în faptul ca, pe lânga componentele de baza ale programului turistic (transport, cazare, masa) se adauga animatia, elementul care permite îmbogatirea experientei turistice prin integrarea turistilor în mediul locului vizitat si o participare concreta la viata sociala si culturala a mediului respectiv.

Preocuparile organizatorilor de turism si ale prestatorilor de servicii turistice de a imbogati oferta turistica cu aranjamente de tipul vaantelor active se înscriu în procesul continuu de diversificare a ofertei turistice, prin lansarea unor produse turistice cu un continut nou, mult mai complex si mai atractiv în comparatie cu unele produse turistice traditionale.

1.2. Caracteristici si componente ale produsului turistic

Produsul turistic prezinta 3 caracteristici principale: rigiditate, complementaritate, eterogenitate.

Produsul turistic este rigid pentru ca oferta nu este mobila, nici stocabila. Hotelul, aeroportul, baza de distractii nu pot fi transferate la sfârsi tul sezonului în alta regiune. Ele nu se pot adapta variatiilor cererii nici în spatiu, nici în timp.

Complementaritatea înseamna ca produsul turistic este alcatuit dintr-un ansamblu de subproduse complementare.

Eterogenitatea exprima varietatea produselor turistice, data de structura si calitate, loc, ambianta, prestator. Întreprinderile prestatoare de servicii turistice nu sunt mereu în masura sa îndeplineasca toate functiile de distributie a produselor turistice. De aceea, ele se adreseaza unor intermediari specializati: agentii de turism, tour-operatori, societati de servicii de rezervare, cluburi si asociatii.

Caracteristicile serviciilor asa cum au fost formulate de Philip Kotler si însusi te, de majoritatea specialistilor în marketing sunt: intangibilitatea, inseparabilitatea, variabilitatea si perisabilitatea

Intangibilitatea reprezinta caracteristica esentiala a serviciilor. Ea exprima faptul ca acestea nu pot fi vazute, gustate, mirosite, auzite sau simtite înainte de a fi cumparate. În majoritatea produselor turistice se cumpara, de fapt, asteptarea unei experiente.

Inseparabilitatea exprima caracteristica serviciilor de a nu putea fi desprinse de prestator atât spatial cât si temporal. Din acest motiv, nevoia de servicii se satisface, de regula, prin consumul acestora în momentul prestarii.

Variabilitatea reprezinta caracteristica serviciilor de a diferi, din multe si variate motive, de la o prestatie la alta. Serviciul este unic, practic el nemaiputând fi repetat în mod absolut identic niciodata. Caracteristica prezinta avantajul posibilitatii adaptarii serviciului la fiecare client în parte, în masura în care, prestatorul are un asemenea grad de adaptabilitate.

Preview document

Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 1
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 2
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 3
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 4
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 5
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 6
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 7
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 8
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 9
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 10
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 11
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 12
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 13
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 14
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 15
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 16
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 17
Producerea, Comercializarea Produselor Turistice - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Producerea, Comercializarea Produselor Turistice.doc

Alții au mai descărcat și

Particularitati ale Politicii de Preturi la Nivelul Firmei SC Dimm Travel SRL

1. Elementele componente ale preţului produsului turistic Tarifele şi preţurile reprezintă factori formativi deosebit de importanţi ai consumului,...

Tehnici Operatiuni de Turism - Italia

Italia este o tara inconjurata de cultura, de istorie, de peisaje superbe, astfel devenind una din destinatiile preferate de turistii din intreaga...

Analiza Celor Patru Procese de Integrare a Pietei Bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?